دلیل نوسانات قیمت مرغ در بازار – تابناک


گوشت مرغ یکی از کالاهای اصلی سبد خرید خانواده های ایرانی است و گرانی گوشت قرمز در سال های اخیر سهم آن را در سبد کالاهای مصرفی افزایش داده است.

به گزارش تابناک به نقل از ایمنا، بر اساس داده های مرکز آمار ایران، قیمت مرغ و ماهی در آبان ماه رکورد افزایش قیمت داشت. در گروه گوشت های قرمز و سفید و فرآورده های آنها بیشترین افزایش قیمت نسبت به ماه قبل به اقلام مرغ ماشینی با 4.4 درصد و ماهی قزل آلا با 2 درصد اختصاص دارد، این در حالی است که طبق آمار رسمی عرضه گوشت طیور در کشتارگاه های رسمی کشور. در مهر 1403 نسبت به ماه قبل (شهریور) نزدیک به هفت درصد افزایش نشان می دهد.

وزن گوشت عرضه شده از انواع پرندگان ذبح شده در کشتارگاه های رسمی کشور در مهر 1403 در مجموع به 221 هزار و 851 تن رسید که گوشت مرغ با 216 هزار و 735 تن 97.7 درصد از وزن کل گوشت طیور عرضه شده را به خود اختصاص داده است. گوشت بوقلمون با 2 هزار 865 تن و انواع دیگر پرندگان با 2 هزار. 251 تن، به ترتیب 1.3 و 1 درصد از وزن کل گوشت طیور تحویل داده شده است.

گوشت مرغ یکی از کالاهای اصلی سبد خانواده های ایرانی است. زیرا با توجه به افزایش قیمت گوشت قرمز، گوشت مرغ جایگزین آن شده است. اما در چند ماه اخیر قیمت این محصول نیز افزایش یافته است.

رشد قیمت از اواسط پاییز

در 20 روز گذشته قیمت گوشت مرغ در مناطق مختلف تهران و شهرستان ها در خرده فروشی ها به 95 هزار تا 100 هزار تومان رسیده است. سید فرزاد طلاقش; دبیر کل فدراسیون طیور ایران با تایید این موضوع اظهار داشت: قیمت گوشت مرغ تا 95 هزار تومان منطقی است زیرا گوشت مرغ موجود در بازار حاصل تولید مرغ در دو ماه اخیر است.

وی با اشاره به افزایش غیرمعمول قیمت مرغ در دو ماه اخیر افزود: قیمت نهاده های تولید مانند دارو، واکسن و … به دلیل اینکه طی چند ماه اخیر این کالاها با ارز اسمی وارد می شود. به جای ارز ترجیحی، متناسب با افزایش قیمت ارز هستند. نیمی از آنها افزایش قیمت داشتند، بنابراین هزینه های تولید گوشت مرغ در مرغداری ها و حتی هزینه های کشتار نیز بالا بود. بلند شدن

دبیرکل فدراسیون طیور ایران برقراری آرامش و ثبات در بازار را برای کاهش قیمت جوجه یکروزه ضروری دانست و تصریح کرد: وزارت جهاد کشاورزی در نظر دارد جوجه ها را به عنوان مواد اولیه خوراک در سامانه ای روانه بازار کند و به بازار عرضه شود. با قیمت مناسب در اختیار مرغداران قرار می گیرد و این طرح در صورت موفقیت می تواند در کنترل قیمت ها موثر باشد.

غلبه تولید بر مصرف

علی ابراهیمی; مدیرعامل اتحادیه مرغداران گوشتی تصریح کرد: گوشت مرغ نوسانات قیمتی قابل توجهی ندارد چرا که ماه هاست میزان مرغ تولیدی بیشتر از مصرف آن بوده است. در آبان ماه سال جاری نزدیک به 156 میلیون جوجه و در یک ماه قبل از آن جوجه ریزی شدند. 146 میلیون جوجه هچ شده ارتباطی با تولید ندارند.

وی میانگین قیمت مرغ زنده در بازار را 64 هزار تومان برشمرد و گفت: در بازار مصرف به طور متوسط ​​قیمت ها به 80 تا 84 هزار تومان می رسد و برای فروش می توان سه تا چهار هزار تومان تفاوت داشت. هر کیلوگرم مرغ بین مغازه ها یا مغازه های دیگر. این در حالی است که قیمت مرغ بیش از یک سال است که ثابت بوده و نوسانی مشاهده نمی شود.

مدیرعامل اتحادیه گوشت کاران ایران در ادامه درباره افزایش قیمت مرغ به کیلویی نزدیک به 100 هزار تومان در روزهای اخیر گفت: این موضوع ربطی به تولید، میزان کشتار آن روز و میزان تقاضا ندارد. به طور موقت چنین تاثیری در بازار ایجاد می کند، اما تولید به صورت خطی ادامه دارد و در 6 ماهه نخست امسال نسبت به نیمه اول سال گذشته 20 درصد رشد داشته ایم.

مرغ یک روزه گران قیمت

وی در خصوص جوجه کشی مناسب تولیدکنندگان یادآور شد: وضعیت تولید نشان می دهد که شرایط تولید در نیمه دوم سال نسبت به سال گذشته بهتر بوده و مرغداران مشکلی برای تامین سویا و مواد اولیه ندارند.

ابراهیمی مهم ترین مشکل تولیدکنندگان مرغ را افزایش بی رویه قیمت جوجه یکروزه دانست و افزود: با توجه به افزایش قیمت مرغ، قیمت مرغ یک روزه افزایش یافته است. قیمت جوجه یکروزه نیز در بازار به 38 هزار تومان افزایش یافت که بر قیمت نهایی گوشت مرغ تاثیر منفی می گذارد، زیرا با افزایش قیمت این منبع، قیمت محصول نهایی نیز به ترتیب باید افزایش یابد. برای حفظ سودآوری تولید

وی در خصوص احتمال کاهش قیمت مرغ زنده در بازار تصریح کرد: کاهش قیمت مرغ زنده باعث ضرر و زیان مرغداری ها می شود تا جایی که در دوره بعد حتی نتوانند جوجه ریزی کنند، بنابراین در شرایط فعلی که قیمت مرغ زنده در حال کاهش است، دولت باید با تدابیر عاجل مرغ مازاد را جمع آوری کند یا اجازه صادرات بدهد تا بتوانیم قیمت مرغ را متعادل نگه داریم.

مدیرعامل اتحادیه جوجه های گوشتی ایران درباره روند تولید جوجه یکروزه گفت: برای تامین 150 میلیون جوجه یکروزه باید بیش از 190 میلیون تخم گذاری شود. در این راستا مدیریت تولید ضروری است تا قیمت ها منجر به افت تولید نشود.

به گفته وی، پروتئینی که از مرغ و تخم مرغ به دست می آید ارزان ترین پروتئین موجود در بازار کشور است و حتی از نظر نرخ نیز می توان گفت در منطقه کم است.

بر اساس این گزارش؛ مداخلات بازار مکانیسم بازار را مختل می کند و ریسک بازار را افزایش می دهد. در بلندمدت، مکانیسم قیمت گذاری واگذاری نه تنها قیمت را کنترل می کند، بلکه آن را نیز افزایش می دهد. هنگامی که تولیدکنندگان مجبور به مذاکره با تنظیم کننده هستند، ناگزیر تورم آینده را در قیمت تمام شده محصول خود لحاظ می کنند. به همین دلیل افزایش قیمت برخی اقلام بیشتر از تورم است.