با مجوز افزایش 30 درصدی میانگین قیمت خودروهای داخلی، تصور می شد موج عرضه خودرو در بورس فروکش کند، اما به نظر می رسد «خودرو در انبار» بخشی از تصمیم سیاست گذاران در قیمت گذاری است. احتمالاً به عنوان یک امتیاز دیگر به خودروسازان اعطا می شود.
به گزارش تابناک به نقل از دنیای اقتصاد؛ با وجود مخالفت صریح وزیر صنعت، معدن و تجارت با فروش خودرو در بورس کالا، این گزینه همچنان روی میز سیاستمداران در موضوع اصلاح قیمت خودرو است.
بر اساس آنچه شنیده ایم، سیاست گذار دو سناریو کلی برای تثبیت قیمت خودروها روی میز داشته است که هر دوی آنها «خودروی موجود در انبار» نقش دارد.
سناریوی اول این است که تحویل خودرو به بورس کالا به طور کامل بایگانی شده و پرونده آن بسته شود. بلکه باید مجوز افزایش 80 درصدی میانگین قیمت خودروهای داخلی داده شود. این یک گزینه مطلوب برای خودروسازان بود، زیرا آنها می توانستند بدون دردسر زیاد قیمت کارخانه محصولات خود را تا 80 درصد افزایش دهند (البته با فرض اینکه افزایش 80 درصدی موجی از برداشت را ایجاد نکند) و مبلغ زیادی را جذب کنند. پول از او از سوی دیگر عرضه خودرو در بورس دیگر طرحی نبود که خودروسازان با آن مخالف بودند. در واقع اگر سیاستگذار مجوز تغییر 80 درصدی (متوسط) قیمت کارخانه ای خودرو را می داد، عرضه خودرو در بورس کالا منتفی می شد.
سناریوی دوم افزایش قیمت کارخانه ای خودروها به جای 80 درصد به طور متوسط 30 درصد بود. بلکه باید مجوز فروش بخشی از تولیدات خودروسازان در بورس کالا نیز صادر شود.
به عبارت دیگر در این سناریو خودروسازان علاوه بر دریافت مجوز افزایش 30 درصدی میانگین قیمت، امکان فروش بخشی از محصولات خود را در بورس کالا خواهند داشت. در این صورت خودروسازان می توانند ضمن افزایش قیمت پایه محصولات خود (براساس مجوز 30 درصدی وزارت حراست)، با عرضه بخشی از محصولات خود در بورس کالا، آنها را با قیمتی بالاتر از قیمت پایه به فروش برسانند. بنابراین، «خودروی بورسی» برای خودروسازان یک امتیاز محسوب می شود، زیرا این امکان را دارد که با قیمتی بالاتر از نرخ پایه (نرخ های پس از اعمال افزایش 30 درصدی) به فروش برسد.
اما ظاهراً سیاستگذار پس از ارزیابی وضعیت موجود، سناریوی دوم را انتخاب کرده و به افزایش 30 درصدی میانگین قیمت خودروها رأی داده و طبیعتاً اکنون باید مجوز دوم را صادر کند. فروش خودرو در بورس کالا این در شرایطی است که پیش از این وزارت حراست مخالفت خود را با فروش خودرو در بورس اعلام کرده بود. محمد اتابک گفت در کجای دنیا خودرو در بورس کالا عرضه می شود؟ خودرو باید در بازار رقابتی عرضه شود.
روز چهارشنبه، دو هفته پیش، پس از تصویب کمیسیون اقتصادی دولت، وزارت امنیت مجوز تغییر قیمت خودروها را به طور میانگین 30 درصد صادر کرد و خودروسازان بر اساس این مجوز، قیمت محصولات خود را به روز کردند. در اواسط هفته گذشته .
بنابراین با توجه به اینکه سناریوی دوم سیاست گذار تعدیل قیمت خودرو دارای دو بخش است و بخش اول یعنی. میانگین افزایش 30 درصدی قیمت کارخانه ای خودروها اجرایی شده است، اکنون نوبت به اجرای بخش دوم یعنی تحویل خودرو به بورس کالا رسیده است. پاسخ به اینکه چرا وزارت حراست علیرغم مخالفت صریح محمد اتابک با فروش خودرو در بورس کالا، «خودرو در انبار» را در سیاست تعدیل قیمت قرار داده است، برای اهالی سمت بهتر قابل درک است.
اما به نظر می رسد سیاستمداران برای چشم پوشی از افزایش 80 درصدی قیمت (میزان افزایش قیمتی که خودروسازان از دولت درخواست کرده بودند) خواسته اند تا با ارائه پیشنهادی به بازار سهام به درخواست خودروسازان پاسخ دهند. ماشین در بورس. در واقع عرضه خودرو در بورس کالا امتیازی است که سیاستمداران برای متقاعد کردن نسبی خودروسازان و کنار گذاشتن آنها از تقاضای افزایش 80 درصدی قیمت در نظر گرفته اند.
خودروسازان شکست خوردند
اگرچه پیش از این خودروسازان و همچنین وزارت حراست مخالفت خود را با فروش محصولات خود در بورس اعلام کرده بودند، اما این موضع برای زمانی بود که مجوز افزایش قیمت کارخانهای خودرو همچنان در دستور کار قرار داشت. کشوی سیاستمداران خودروسازان آن زمان می ترسیدند که اگر محصولاتشان در بورس عرضه شود، در قیمت بازنگری شود و البته آزادسازی شود، تا مدت ها به فراموشی سپرده شود.
اکنون با مجوز وزارت حراست 30 درصد به قیمت کارخانه محصولات خود اضافه کرده اند، بنابراین نگرانی اول آنها تا حد زیادی برطرف شده است. همچنان بحث آزادسازی قیمت ها باقی می ماند که خود خودروسازان به خوبی می دانند که چنین مجوزی به راحتی صادر نمی شود و تا زمانی که مقدمات لازم و کافی فراهم نشود نمی توانند محصولات خود را خارج از بازار بفروشند.
بنابراین اکنون که قیمت خودروها در کارخانه به طور متوسط 30 درصد افزایش یافته است، عرضه خودرو در بورس پیشنهاد بدی برای خودروسازان نیست، زیرا آنها می توانند از این مدل برای کشف قیمت برخی از محصولات خود در بازار بورس استفاده کنند. بازار سرمایه به همین دلیل به نظر می رسد اکنون که خودروسازان افزایش 30 درصدی قیمت محصولات خود را اعمال کرده اند، دیگر جایگاه سرسختانه قبلی خودرو در بورس را ندارند، به ویژه از زمان عرضه خودرو در بورس. منجر به کشف قیمتی بیشتر از قیمت پایه خودروها می شود.
اولین تجربه فروش خودرو در بورس کالا نشان می دهد که معمولاً قیمت کشف شده خودروها در این پلت فرم یک نرخ متوسط بین مبدا و بازار است.
طی چند ماه از سال 1401 که تعداد محدودی خودرو در بورس کالا موجود است، معمولاً قیمتهای اعلام شده بالاتر از نرخ پایه (همان قیمت سفارشی تعیینشده توسط رگولاتوری و در آن زمان تابلوی رقابت قیمت بود. تنظیم کننده).
بنابراین، خودروسازان می توانند از فروش محصولات خود در بورس کالا بیشتر از فروش معمولی (به قیمت پایه) به دست آورند.
در حال حاضر خودروسازان هستند تماس گرفت با توجه به افزایش قیمت پایه محصولات خود و عرضه خودرو در بورس کالا ممکن است باعث افزایش قیمت آنها شود.
در واقع به نظر می رسد صدور مجوز فروش خودرو در بورس کالا (در صورت صدور) به نوعی مرحله دوم اصلاح قیمت تلقی می شود، زیرا خودروسازان عملاً بدون افزایش مجدد قیمت پایه خودروهای خود این کار را انجام می دهند. علاوه بر افزایش 30 درصدی).
به عبارت دیگر سیاست گذار با صدور مجوز فروش خودرو در بورس کالا بدون دادن مجوز دیگری به خودروسازان برای افزایش قیمت، راه را برای فروش خودرو با قیمتی بالاتر از قیمت پایه باز خواهد کرد.
رانندگی ماشین در بورس
اتفاق بسیار مهمی که پس از انتشار خبر اصلاح 30 درصدی قیمت خودرو رخ داد، افزایش شاخص بورس بود. پس از انتشار این خبر در رسانه ها (حتی زمانی که هنوز به طور رسمی تایید نشده بود)، ارزش سهام خودروسازان افزایش یافت و به اصطلاح تماس گرفت صف برای خرید
با اعلام رسمی افزایش قیمت کارخانه ای خودروها، رالی سهام خودرو با سرعت بیشتری ادامه یافت و دست شاخص کل را نیز گرفت و بالا کشید.
بر اساس گزارشی که پنجشنبه هفته گذشته در سایت بورس دنیای اختاز منتشر شد، بورس اوراق بهادار تهران پس از تحمل یک دوره رکود، از ابتدای آبان ماه وارد روند صعودی شد و بازدهی این بازار در سال جاری به 12.4 درصد رسید. هشتمین ماه سال و تا 20 ماه دیگر در صدر بازارها قرار بگیریم. فعالان و کارشناسان بازار بر نقش اساسی رشد 30 درصدی قیمت خودرو در این امر تاکید دارند.
برخی بر این باورند که خودرو همچنان ممکن است در افزایش شاخص بورس نقش داشته باشد. با این حال، از آنجایی که قطعاً سیاست گذاران به این زودی ها تغییر قیمتی ندارند، ممکن است عرضه خودرو در بورس همچنان نقش مثبتی در تقویت شاخص کل داشته باشد.
به گفته آنها، خودروسازان می توانند با اعمال افزایش قیمت متوسط 30 درصدی نقدینگی خود را افزایش دهند و عرضه خودرو در بورس نیز به جذب نقدینگی بیشتر آنها کمک می کند و این موضوع باعث خوشحالی سهامداران می شود.
چند درصد از خودروها وارد معامله می شوند؟
امکان صدور مجوز فروش خودرو در بورس کالا در حالی مطرح می شود که خودروسازان به دلیل تکالیف قانونی با محدودیت هایی برای عرضه محصولات خود در این بستر مواجه هستند.
بر اساس مصوبه شورای اسلامی، خودروسازان باید 50 درصد از ظرفیت فروش خود را به مادران دارای دو فرزند و بیشتر اختصاص دهند. از سوی دیگر 20 درصد دیگر از ظرفیت تولید باید به اسقاط و جایگزینی خودروهای فرسوده اختصاص یابد. بنابراین عملا 70 درصد خودروهای تولید شده در دست خودروسازان نیست و قانون محل فروش آنها را مشخص کرده است.
بنابراین باید روی 30 درصد خودروهای تولیدی ایران خودرو و سایپا برای عرضه در بورس حساب کرد که البته خودروسازان قطعا حاضر به استفاده کامل از این ظرفیت بازار سرمایه نیستند. صرف نظر از مزایایی که برای خودروسازان دارد، فهرست کردن یک خودرو آنها را مجبور میکند رفتار فروش شفافتر و منظمتری اتخاذ کنند. به عنوان مثال تاخیر در تحویل خودرو عواقب شدیدتری نسبت به فروش عادی دارد و خودروسازان باید تا حد امکان به تعهدات خود عمل کنند.
با این حال، با فروش عادی، خودروسازان می توانند تحویل را به دلخواه خود به تاخیر بیاندازند (مانند زمانی که زمزمه های افزایش قیمت کارخانه را می شنوند).