
پس از جهش ارز در سال 2011 و افزایش شدید قیمت خودرو، شورای رقابت بر اساس ماده (58) قانون اجرای سیاست های کلی اصل (44) قانون اساسی دستورالعملی برای قیمت گذاری خودرو تدوین کرد و از همان ابتدا بین تولیدکنندگان اختلاف ایجاد شد. خودرو و شورای رقابت با شروع دور دوم تحریم ها در سال 1396، روش قیمت گذاری اثرات زیادی بر صنعت خودرو ایجاد کرد به گونه ای که با وجود مشکلات ناشی از تحریم ها و ناکارآمدی ها خودروسازان تا پایان مهرماه امسال زیان سه نفر را بزرگترین خودروساز کشور به بیش از 208 هزار میلیارد تومان رساند.
به گزارش تابناک به نقل از مهر، اگرچه مسئولیت قیمت گذاری از سال ۱۳۹۶ تاکنون چندین بار بین شورای رقابت و نهادهای دیگر از جمله ستاد تنظیم بازار جابجا شده است. تاکنون این تغییر نهادی نه تنها وضعیت را بدتر کرده، بلکه آن را بدتر هم کرده است.
زیان انباشته 208 خودروساز همتی
بررسی آخرین صورت های مالی خودروسازان که البته صورت غیر تلفیقی است و صرفا به سه شرکت اصلی ایران خودرو، سایپا، پارس خودرو اشاره دارد و شرکت های زیرمجموعه را شامل نمی شود، نشان می دهد که زیان انباشته. ادامه و ثبت رکوردهای جدید هر ماه . به گونه ای که مجموع زیان انباشته سه شرکت ایران خودرو، سایپا و پارس خودرو تا پایان مهرماه به 208 هزار و 340 میلیارد و 558 میلیون تومان رسید.
تا پایان سال 1402 م مجموع زیان انباشته خودروسازان 186 هزار و 414 میلیارد و 239 میلیون تومان بوده که نشان می دهد در این مدت 22 هزار میلیارد تومان به زیان انباشته خودروسازان اضافه شده است که این رقم در پایان مهرماه به 208 هزار و 340 میلیارد و 558 رسید. به یک میلیون تومان رسید.
شایان ذکر است خودروسازان از ابتدای امسال تا پایان مهرماه 11 هزار میلیارد تومان زیان انباشته به ثبت رساندند که نسبت به مدت مشابه سال قبل که این رقم 31 هزار میلیارد تومان بود، 65 درصد کاهش را نشان می دهد.
این در حالی است که با توجه به اینکه وضعیت زیان خودروسازان وارد مسیر نزولی شده و از سوی دیگر خودروسازان موفق به دریافت مجوز افزایش 30 درصدی قیمت شده اند، به نظر می رسد وضعیت زیان این شرکت ها کندتر از قبل شود. .
جدول زیر جزییات زیان انباشته خودروسازان را تا پایان مهرماه سال جاری نشان می دهد.
ایران خودرو 122 هزار و 160 میلیارد تومان
سایپا 58 هزار و 611 میلیارد تومان
پارس خودرو 27 هزار و 568 میلیارد تومان
جمعا 208340 میلیارد تومان
ضرر 122 همتی ایران خودرو
گزارش صورت های مالی ایران خودرو نشان می دهد که این شرکت تا پایان مهرماه امسال ۱۲۲ هزار و ۱۶۰ میلیارد و ۱۷۵ میلیون تومان زیان انباشته داشته است. یعنی مجموع زیان انباشته این شرکت بیش از 2 برابر سرمایه ثبت شده این شرکت (30 همت) است. زیان انباشته این شرکت تا پایان سال 1402 م. 110 هزار و 361 میلیارد و 263 میلیون تومان است.
همچنین این شرکت در ۶ ماهه امسال ۷ میلیارد و ۲۷۹ میلیون و ۳۷۸ میلیون تومان زیان ناخالص داشته که نسبت به مدت مشابه سال قبل که این رقم ۱۲ میلیارد و ۵۴۵ میلیون و ۳۶۱ میلیون تومان بوده، ۶۳ درصد کاهش نشان می دهد.
باخت 58.6 همتی سایپا
بررسی صورت های مالی سایپا نیز نشان می دهد که این شرکت تا پایان مهرماه امسال 58 میلیارد و 611 میلیون و 416 میلیون تومان زیان انباشته به ثبت رسانده که همانند ایران خودرو بیش از دو برابر سرمایه ثبت شده زیان انباشته داشته است. سرمایه ثبتی این شرکت 19 هزار و 500 میلیارد تومان است.
سایپا نیز در 6 ماهه امسال 1.140 میلیارد و 791 میلیون تومان زیان ناخالص به ثبت رساند که نسبت به نیمه اول سال گذشته 6.605 میلیارد و 779 میلیون تومان افت 82 درصدی را نشان می دهد.
باخت 27.5 همت به پارس خودرو
همچنین گزارش مالی پارس خودرو نشان می دهد که این شرکت نیز مانند ایران خودرو و سایپا به زیان دهی ادامه می دهد.
بر این اساس این گروه خودرویی تا پایان مهرماه امسال 27 میلیارد و 568 میلیون و 967 میلیون تومان زیان انباشته را به ثبت رسانده است. سرمایه ثبت شده خودروهای پارس در بورس کمی بیش از 11300 میلیارد تومان است. بنابراین زیان انباشته آنها بیش از نیمی از سرمایه است.
زیان انباشته این شرکت در نیمه اول سال 2 میلیون و 162 هزار و 508 میلیون تومان ثبت شد که نسبت به مدت مشابه سال قبل 4 میلیون و 202 هزار و 206 میلیون تومان کاهش 48 درصدی را نشان داد.
سرمایه ثبت شده خودروهای پارس در بورس کمی بیش از 11300 میلیارد تومان است. بنابراین زیان انباشته آنها بیش از نیمی از سرمایه است.
خودروسازان ورشکسته
بر اساس این گزارش، با توجه به اینکه زیان خودروسازان بیش از سرمایه ثبت شده آنهاست، لذا این 3 خودروساز مشمول ماده 141 قانون تجارت و در مسیر ورشکستگی قرار دارند. ماده 141 برای شرکت هایی است که نصف سرمایه خود را از دست داده اند. در واقع این ماده یک حکم قانونی است تا قبل از از بین رفتن تمام سرمایه شرکت، شرکت و کارکنان آن به فکر چاره اندیشی باشند.
در متن ماده 141 قانون تجارت آمده است: «در صورت از بین رفتن حداقل نیمی از سرمایه شرکت، هیأت مدیره موظف است بلافاصله مجمع عمومی فوقالعاده سهامداران را دعوت کند. در مورد موضوع انحلال یا بقای شرکت مورد بحث قرار گیرد و رأی گیری شود». مجمع مذکور در صورتی که رأی به انحلال ندهد باید در همان مجمع و با رعایت مقررات ماده 6 این قانون سرمایه شرکت را به میزان سرمایه موجود کاهش دهد. در صورتی که هیئت مدیره بر خلاف این ماده مجمع عمومی فوق العاده را دعوت نکند و یا مجمعی که دعوت می شود طبق مقررات قانونی تشکیل نشود، هر ذینفع می تواند از دادگاه صالح تقاضای انحلال شرکت کند.
قابل ذکر است که حتی عواقب عدم رعایت ماده 141 که طبق ماده 265 می تواند منجر به مجازات کیفری شود در قانون تجارت منتشر شده است. در صورتی که هیأت مدیره نسبت به برگزاری مجمع عمومی فوق العاده اقدام نکند، این وظیفه به عهده بازرس خواهد بود. بازرس باید در کمتر از دو ماه نسبت به اعلام نصف شدن سرمایه و لزوم تشکیل جلسه اقدام کند. بنابراین می بینیم که برخی از کارفرمایان برای جلوگیری از وضعیت مالی خود از مشمول بند 141 اجتناب می کنند. برخی دیگر ترجیح می دهند بخشی از سرمایه اولیه صندوق را از طریق روش هایی مانند تسویه یا واگذاری بدهی های بدهکاران حفظ کنند.
البته خودروسازان با تجدید ارزیابی دارایی های خود توانسته اند از این امر جلوگیری کنند.