گزارش کردن خبرنگار مهردکتر حسین سیمای صراف در بیست و پنجمین جشنواره که امروز از پژوهشگران، فناوران و مبتکران برگزیده کشور تجلیل می شود؛ وی روز یکشنبه 4 آذرماه همزمان با روز پژوهش در سالن همایش های ابوریخان دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد، وی گفت: شاید امروز عده ای با رصد بازار کتاب علم بگویند این رشته ها چقدر مبتذل شده است و هر او به خود اجازه می دهد بدون ممیزی توسط متخصص و با معرفی برخی افراد و خرید اعتبار، پایان نامه بنویسد و کتاب بنویسد و خیلی ها گول می خورند و شاهد افزایش کتاب های زرد هستیم. است
و افزود: اما امروز در جامعه محقق و روشنفکر واقعی حضور داریم. امیدوارم جامعه ما به جایی برسد که بتواند خوب را از بد جدا کند.
وزیر علوم با اشاره به لزوم ارتباط دانشگاه ها با جامعه و صنعت ادامه داد: این موضوع بسیار مهم است اما آنطور که مطرح می شود نیست. ارتباط دانشگاه با جامعه و صنعت گسسته نیست، ارتباط وجود دارد، اما آنطور که باید نیست.
وی با تاکید بر اینکه سیاست ها راهنمای دانشگاهیان و پژوهشگران است، گفت: با سیاست گذاری و تدوین آیین نامه، اساتید و پژوهشگران را به یک سمت سوق می دهیم و این اشتباه ماست.
سیمای صراف با ذکر خاطره ای گفت: همکاری داشتیم که به مرز ارتقا رسید و موفق به ارتقا شدیم در حالی که ارتقاء در علوم انسانی آسان نیست. از او پرسیدم که چگونه می توان آن را به راحتی ارتقا داد و او پاسخ داد که من قوانین ارتقا را پیش روی خود می گذارم و بر اساس آنها پیش خواهم رفت. یعنی دنبال این نبود که ببیند مشکل اساسی چیست و تحقیقاتش چه دردی را دوا می کند، بلکه به دنبال اجرای مقررات بود. بنابراین ما سیاستمدارانی هستیم که به دانشگاه ها فشار می آورند.
وی افزود: علوم انسانی زیرساخت های توسعه و حل مشکلات جامعه را ایجاد می کند اما بر اساس سیاست های غلط ما چنین اتفاقاتی رخ می دهد.
وزیر علوم ادامه داد: یکی از سوالات امروز این است که کدام پژوهش و کدام محقق بهتر می تواند به مشکلات پاسخ دهد؟ آیا این محقق است که عمیق ترین است یا محققی که متخصص ترین است؟
او پاسخ داد: تخصصی ترین نمی تواند بسیاری از مشکلات را حل کند، اما وسیع ترین می تواند مشکلات را حل کند. افرادی که در یک زمینه خاص متخصص شده اند، محکم تر و سخت تر می شوند. این پزشک مانند فردی که در زمینه پزشکی مهارت زیادی دارد و در سایر زمینه ها به روز نیست، در مقایسه با یک پزشک مجرب تر موفق نیست.
به گزارش سیمای صراف؛ یک متخصص ممکن است فقط یک تکه از پازل را ببیند و از بقیه قطعات بی اطلاع باشد. مثل داستان مولوی است. گفته می شود کار را به شوراها واگذار می کند، بنابراین مردم در حوزه های مختلف در مورد آن نظر دارند. به همین دلیل است که بین رشته ای توسعه یافته است.
وزیر علوم خاطرنشان کرد: وسعت دانش در این امر کمک می کند. همچنین در توسعه تحقیقات صنعتی، دید وسیع می تواند به حل مشکلات و مسائل کمک کند. ما نباید از دامنه غافل شویم و دانش آموزان خود را نیز به آن سمت سوق دهیم. ما باید دانش آموزانی را تربیت کنیم که بلد باشند چگونه زندگی کنند و بتوانند زندگی خود را مدیریت کنند.
وی افزود: سنت اسلامی ما نیز مملو از افرادی است که در زمینه های مختلف دیدگاه های گسترده ای دارند. در سنت اسلامی افرادی مانند خواجه نصیر را داشتیم.
سیمای صراف گفت: تمایز مقام معظم رهبری در مورد دیگران هم همینطور است. معمولاً فقه و اصول می خوانند و ممکن است عده ای به سمت فلسفه و برخی دیگر به سمت تفسیر بروند، اما می توان گفت رهبر انقلاب در فرهنگ صاحب نظر هستند. آنها از رمان گرفته تا فلسفه و تاریخ غرب و غیره می خوانند، به همین دلیل دانش و فرهنگ بیشتری نسبت به سایر مردم دارند. رهبران چند سال پیش در مورد هوش مصنوعی هشدار دادند. آنها نگران رشد و توسعه علمی هستند.
وی در پایان گفت: امیدواریم در این هفته یاد بگیریم که نیازمند رویکردهای گسترده تر، میان رشته ای و حوزه های جدیدتر هستیم.