مقررات دارایی؛ گامی مثبت برای اقتصاد دیجیتال ایران – تابناک


مقررات دارایی؛ گامی مثبت برای اقتصاد دیجیتال ایران

در ماه های اخیر چالش هایی در زمینه تنظیم این حوزه وجود داشته است، اما در نهایت مهم این است که تقریبا 15 میلیون‌ها شهروند ایرانی می‌توانند دارایی‌های خود را در بستری تنظیم‌شده و امن مبادله کنند و از فرصت‌های متنوع‌تر سرمایه‌گذاری مالی بهره‌مند شوند..

فراز و نشیب مقررات دارایی های رمزنگاری شده

پس از به رسمیت شناختن صنعت ارزهای دیجیتال در ایران توسط نهادهایی مانند بانک مرکزی، شورای اسلامی، وزارت اقتصاد و دارایی، شورای عالی فضای مجازی در مصوبه خود اعلام کرد که وزارت اقتصاد باید مسئول تنظیم این حوزه باشد..

همچنین طبق آخرین نسخه قانون پاییز بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران 1402 به تصویب رسید، صدور پول دیجیتال به بانک مرکزی و ابلاغ دستورالعمل های لازم در حوزه ارزهای رمزنگاری شده به عنوان تعهدات قانونی بانک مرکزی شناخته شد..

در سال آینده 1403هیات عامل بانک مرکزی و کمیسیون عالی تنظیم مقررات مرکز ملی فضای مجازی اسنادی را در رابطه با جزییات آیین نامه کد دارایی منتشر کردند که هنوز هیچ یک از آنها اجرایی نشده است..

البته در ساختار حقوقی کشور ما بنا به تصمیم رهبری مصوبات شورای عالی فضای مجازی به عنوان عالی ترین قانون شناخته شده است و بر اساس مصوبه همان شورا وزارت اقتصاد باید مسئول تنظیم این صنعت است و بانک مرکزی طبق قانون باید به تعهدات خود در خصوص استفاده از ارز دیجیتال عمل کند. این همان ظرافتی است که چندی پیش نمایندگان شورای اسلامی به آن اشاره کردند.

پول دیجیتال باید در اختیار بانک مرکزی باشد

در پاییز 1403اقدام بانک مرکزی برای انتشار سندی با عنوان «سیاست و چارچوب نظارتی بانک مرکزی در حوزه ارزهای رمزپایه» با اعتراض نمایندگان مجلس همراه شد. او معتقد بود که بانک مرکزی فقط باید در حوزه دارایی های رمزنگاری شده پول دیجیتال یا پول دیجیتال داشته باشد. وظایف و اقدامات بانک مرکزی همواره در ارتباط با پول ملی است و هر جا بر اساس حاکمیت ریال یا حاکمیت بر ریال اقدام شود، بانک مرکزی حافظ این حق خواهد بود..

به عنوان مثال مهرداد لاهوتی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه شورای اسلامی در گفت وگو با تسنیم گفت: مسئوليت ارزهاي رمزنگاري بر عهده وزارت اقتصاد است و بانك مركزي بايد بر تنظيم بخش پولي و نظام بانكي تمركز كند زيرا خروج از صلاحيت قانوني آثار و نتايج مخربي براي نظام اقتصادي و حقوقي كشور خواهد داشت.

یک تنظیم کننده منصف با دانش کامل شروع می کند

وقتی نوبت به تنظیم حوزه جدیدی مانند رمزگذاری دارایی می‌رسد، باید بدانیم که پیچیدگی این صنعت و فناوری پشتیبانی‌کننده از آن و جنبه‌های مختلف کاربرد آن می‌تواند مانعی برای تنظیم سریع آن باشد، به‌عنوان تنظیم‌کننده منصفانه تنها پس از درک دسته‌بندی. قانونی بر آن وضع نمی کنند. دانش کامل با به دست آوردن تعاریف کامل آغاز می شود.

نگاهی دوم به تعاریف کد دارایی

در سند بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در تعریف کد دارایی آمده است: «کد دارایی عبارت است از هر نماد دیجیتالی با ارزش، حق مالی یا غیر مالی که قابل انتشار، تحویل، ذخیره و انتقال به صورت الکترونیکی باشد. به صورت متمرکز یا غیرمتمرکز بر اساس برنامه کاربردی، این موارد شامل سه نوع «ارز رمزنگاری»، «توکن اوراق بهادار» و «توکن کمکی» است.

قوانین مرکز ملی فضای مجازی نیز در تعریف کد دارایی می گوید: هر نماد دیجیتالی از ارزش یا حق که با استفاده از فناوری دفتر کل توزیع می‌شود، ممکن است به صورت الکترونیکی ذخیره و منتقل شود..

وجه اشتراک این دو دیدگاه در تمایز حق بر ارزهای دیجیتال از دیگر انواع دارایی های رمزنگاری شده است. پول در گفتمان استاندارد وسیله پرداخت است و بانک‌های مرکزی در سراسر جهان بر صدور، مبادله و ذخیره آن نظارت دارند و مهم‌تر از همه ارزش و حاکمیت آن را حفظ می‌کنند..

اما وقتی صحبت از سایر دارایی های رمزنگاری می شود که به عنوان ابزار پرداخت استفاده نمی شوند، بلکه به عنوان ابزار سرمایه گذاری مورد استفاده قرار می گیرند، چه نیازی است که یک بانک مرکزی مسئول تنظیم آنها باشد؟

تفکیک کد ارز و مسیر کد دارایی

به نظر می رسد چالشی که امروزه در راه تنظیم دارایی های کریپتو وجود دارد از نوعی سردرگمی ناشی می شود. این سردرگمی ممکن است دلایل مختلفی داشته باشد، اما نکته مهم این است که تمامی دستگاه ها و نهادهایی که در راستای تنظیم ارزهای رمزنگاری شده گام برداشته اند، هدف مشترکی دارند و آن امکان فعالیت قانونی پلتفرم های صرافی و کاربران آن هاست..

دستیابی به این هدف جز با مقررات عادلانه و توسعه محور که مستلزم شناخت علمی و کارشناسی این صنعت است امکان پذیر نیست. بنابراین لازم است انواع کدهای دارایی به درستی تفکیک شده و نگهداری هر یک از آنها به متولی قانونی آن سپرده شود..