نبض نفت زیر آتش/ روایتی جدید از روزهای بمباران پالایشگاه نفت آبادان+فیلم – تابناک


نبض نفت زیر آتش/ روایتی جدید از روزهای بمباران پایانه نفتی آبادان

سرویس اقتصادی «تابناک»، عرفانه تاجیکی: در اوایل پاییز سال 59 بود که پالایشگاه آبادان که آن روزها نقش پیشرو در بازار فرآورده های نفتی داشت مورد حمله حزب بعث عراق قرار گرفت. پالایشگاهی با تولید متنوع ترین فرآورده های نفتی که با تامین نیاز داخلی، سهم قابل توجهی از بازارهای صادراتی و مشتریان بین المللی خود را به خود اختصاص داده است.

مروری بر وقایع رخ داده در این دوران و حتی قبل از انقلاب اسلامی نشان می دهد که این پالایشگاه آمادگی کافی برای مقابله با حملات نظامی را نداشته است، اما در زمان حمله و حتی زمانی که خرمشهر و آبادان اشغال شده بود، در این پالایشگاه نیز حضور داشتند. آستانه سقوط تا حد زیادی؛ این پالایشگاه با تلاش مدیران، افسران و کارکنان وقت توانست نه تنها به حیات خود ادامه دهد، بلکه بخش بزرگی از نیاز کشور را نیز تامین کند. کارکنانی که به جای تخلیه شهر و پالایشگاه، پای تولید ماندند و در میان سختی پرچم دولت اسلامی را برافراشتند و با خون خود از هر نقطه از خاک مقدس ایران محافظت کردند.

دکتر موسی سوری از مدیران ارشد صنعت نفت کشور و مدرس دانشگاه خوارزمی و صنعت نفت. وی در دوران جنگ تحمیلی به عنوان رئیس کمیته اعتصاب و آتش نشانی پالایشگاه نفت آبادان و همچنین رئیس ستاد تخلیه صنعت نفت کشور در دوران فعالیت موثر خود در صنعت نفت انجام وظیفه کرد. وی برای اولین بار از روزهای بمباران پالایشگاه آبادان در اوایل جنگ تحمیلی و همچنین تداوم حفاظت از این صنعت عظیم در دوران دفاع مقدس گفت. صنعتی که بقای آن را عزت اهالی صنعت نفت کشور در مقاطع مختلف تضمین می کند. بخش اول این گفتگو را در زیر می خوانید:

خبرنگار: از حال و هوای اولین روزهای بمباران پالایشگاه نفت آبادان و معرفی مسئولان صنعت نفت شروع کنیم…

دکتر سوری: برای شروع، اگر نگاهی تاریخی-تحلیلی به سیر تحول صنعت نفت داشته باشیم، می توانیم به مراحل مختلف نگاه کنیم. برای پالایش نفت آبادان؛ این پالایشگاه در شهریور 1359 با ظرفیت پالایش حدود 630 هزار بشکه نفت در روز به بهره برداری رسید و در آن زمان اولین پالایشگاه جهان بود.

پس از پالایشگاه نفت آبادان، پالایشگاه نفت تگزاس با ظرفیت پالایش 540 تا 560 هزار بشکه در روز در رتبه دوم قرار دارد.

پالایشگاه نفت آبادان طیف گسترده ای از فرآورده ها و فرآورده های نفتی از جمله انواع روغن ها، نفت سفید، روغن های سبک، انواع سوخت و … را تولید می کند. 12000 نفر در این پالایشگاه مشغول به کار بودند و از این نظر بزرگترین شرکت اشتغال زایی در ایران محسوب می شود.

خبرنگار: بعد از حمله حزب بعث به این پالایشگاه چه اتفاقی افتاد؟

سوریه: 5 تا 7 روز پس از این حمله، تشکیلاتی بین نیروها به شکلی بسیار مطلوب با حضور فعال و میدانی کارکنان مدیریت ارشد در صحنه حوادث و ستاد مبارزه ضربتی با آتش سوزی پالایشگاه تشکیل شد.

ادامه اظهارات و روایت دکتر سوری را در فیلم منتشر شده دنبال کنید.

تعداد بازدید: 9