وکتور چیست و چه کاربردی در طراحی لوگو و گرافیک دارد؟


حتما نام تصاویر وکتور یا تصاویر وکتور را بارها شنیده اید. در گرافیک برداری، تصویر از نقاط مجاور تشکیل شده است. نقاطی که با خطوط و منحنی ها به هم وصل شده اند و یک تصویر را تشکیل می دهند. ظهور این نوع تصاویر به معنای انقلابی در دنیای طراحی و گرافیک است. آثار هنری وکتور نیز نتیجه گرافیک برداری است. اهمیت تصاویر وکتور زمانی مشخص می شود که بخواهیم ابعاد آنها را تغییر دهیم و همان کیفیت را حفظ کنیم. فایل های برداری را می توان در فرمت های مختلف AI، EPS و WMF ایجاد کرد. معروف ترین محیط برای ایجاد تصاویر، ایلاستریتور است. نرم افزارهای دیگر برای استفاده از این نوع تصاویر فتوشاپ و کورل هستند. با ایجاد فایل‌های برداری، می‌توانید هر نوع تصویری از جمله لوگو، بنر، آثار هنری، اینفوگرافیک و غیره ایجاد کنید. کیفیت بسیار بالا

تاریخچه پیدایش تصاویر برداری

از زمان پیدایش دستگاه های دیجیتال و استفاده از اولین گرافیک کامپیوتری، بردارها وجود داشته اند. استفاده از آن در رایانه های دهه 1960 و 1970 رایج بود، زیرا ایجاد تصاویر بیت مپ در آن زمان به رایانه های قدرتمند و سیستم های گران قیمت نیاز داشت. اما طولی نکشید که گرافیک بیت مپ در بسیاری از برنامه های گرافیکی کامپیوتری مورد استفاده قرار گرفت. اما در سال‌های اخیر، گسترش دیجیتال مارکتینگ و تبلیغات، نیاز به مدل‌سازی و طراحی دوبعدی و سه بعدی با کیفیت را چند برابر کرده است. تصاویر در اندازه های مختلف چاپ می شوند. بهترین گزینه برای حفظ کیفیت بالا هنگام زوم کردن، گرافیک برداری است. بنابراین امروزه تقریباً تمامی تصاویر و طرح های گرافیکی که ارائه می شود بر همین اساس است.

این سوال اهمیت آن را در طراحی سایت نیز نشان می دهد. طراحان سایت باید در ساخت و استفاده از فایل های وکتور در کار خود به خوبی آشنا باشند. تصاویر در نظر گرفته شده برای سایت ها نیز در دستگاه های مختلف نمایش داده می شوند و در نتیجه تا حدودی واکنش گرا بودن سایت را فراهم می کنند.

تفاوت بین یک بیت مپ و یک تصویر برداری چیست؟

هر دو پیکسل و وکتور کوچکترین واحدهای یک تصویر هستند. پیکسل ها واحدهای مربعی کوچکی هستند، بنابراین هر بیت مپ از این مربع ها ساخته شده است که در کنار هم قرار گرفته اند. از سوی دیگر، بردار بر اساس روابط ریاضی است. هر نقطه مختصات خود را دارد و با خطوط و منحنی ها به هم متصل می شوند. اگر یک فایل تصویر برداری را باز کنید، لایه های باز آن را مشاهده خواهید کرد که هر کدام به صورت جداگانه قابل تغییر و دستکاری هستند. تصاویر پیکسلی از تعداد مشخصی پیکسل تشکیل شده اند. بنابراین، اگر یک تصویر پیکسلی را دو برابر کنید، تعداد پیکسل ها ثابت می شود و اندازه آنها دو برابر می شود. به همین دلیل است که در بزرگنمایی های متوالی متوجه کاهش کیفیت بیت مپ خواهید شد. رویدادی که در گرافیک برداری وجود ندارد. تفاوت های دیگر بین گرافیک برداری و بیت مپ شامل موارد زیر است:

  • یک نقشه شطرنجی از تعداد زیادی مربع کوچک تشکیل شده است، در حالی که یک بردار مجموعه ای از نقاط است که توسط روابط ریاضی به هم متصل شده اند.
  • کیفیت یک تصویر بیت مپ با تغییر اندازه تغییر می کند، اما یک تصویر برداری را می توان بزرگ کرد و بدون افت کیفیت به تصاویر بزرگتر تبدیل کرد.
  • حجم زیادی برای ایجاد تصاویر پیکسلی یا شطرنجی با کیفیت بالا مورد نیاز است. زیرا با افزایش کیفیت، تعداد پیکسل ها افزایش می یابد و برای ذخیره سازی آنها به حافظه بیشتری نیاز است. اما با تصاویر وکتور با همان حجم کم، امکان چاپ و تغییر اندازه عکس در اندازه های بزرگتر نیز وجود دارد.
  • تصاویر شطرنجی با فرمت‌های jpg، .png، .gif، bmp.، tiff. ذخیره می‌شوند. تصاویر برداری نیز در فرمت های svg، cgm، .odg، .xml رایج هستند.

اهمیت وکتور در گرافیک و طراحی لوگو

اهمیت گرافیک برداریاهمیت گرافیک برداری

بدون دانش و تسلط در ایجاد یک تصویر برداری غیر ممکن است. طراحی لوگو حرفه ای قابل انجام است. هم طراحان گرافیک و هم تصویرگران با این نوع تصاویر سروکار دارند. از سوی دیگر، کسانی که تصویرسازی و انواع مختلف تصاویر فردی می‌سازند، بیشتر با این نوع گرافیک کار می‌کنند. یک طراح گرافیک ممکن است خودش تصاویر برداری ایجاد نکند، اما از تصاویر برداری ایجاد شده توسط تصویرگران برای بخش های مختلف طرح و طرح استفاده می کند. اهمیت وکتور نیز به این دلیل است که مثلاً می خواهید لوگوی خود را در اندازه های مختلف روی خودکارهای تبلیغاتی خود چاپ کنید، از محل کارتان گرفته تا بنرهای بزرگ. شما به یک تصویر برداری نیاز دارید. بنابراین معمولا فایل برداری خروجی در اختیار کارفرما قرار می گیرد. طراحی لوگو، طراحی آیکون، طراحی انحصاری تصویر، طراحی بنر، طراحی کاراکتر و غیره بهتر است با نرم افزار گرافیک برداری انجام شود.

دلایل دیگر اهمیت گرافیک برداری:

  • امکان تغییر ابعاد وجود دارد
  • این بهترین گزینه برای ارائه علمی و ایجاد انیمیشن است
  • سطح ارائه تصاویر گرافیکی افزایش یافته است
  • حجم و حجم فایل با وجود کیفیت بالا کم است.
  • ایجاد تصاویر جدید آسان است
  • حرفه ای است و شما جایگاه قوی خود را در بازار کار نشان خواهید داد
  • ویرایش مجدد آن آسان و امکان پذیر است
  • بهترین انتخاب برای کار با جزئیات زیاد است
  • کیفیت بالایی دارد

استفاده از وکتور در طراحی لوگو

همانطور که گفته شد دو نوع تصویر (بیت مپ و وکتور) وجود دارد. عکس هایی که با دوربین دیجیتال می گیریم تصاویر پیکسلی هستند و از مربع های بسیار کوچکی به نام پیکسل تشکیل شده اند. اما جدا از این تصاویر پیکسلی، تصاویر وکتور در دنیای طراحی گرافیکی برای لوگو و لوگو، طراحی آیکون، طراحی ابزار گرافیکی و … استفاده می شود.

طراحی انواع لوگو اعم از پیکتوگرام، مونوگرام و تایپوگرافی نیز به صورت وکتور انجام می شود. این نوع طراحی فرصتی را برای چاپ با کیفیت و حرفه ای برای صاحبان مشاغل فراهم کرده است. بنابراین طراحی تایپوگرافی کاملا با وکتور انجام می شود. زیرا با بزرگنمایی لوگو می توان زوایای طرح و اعوجاج آن را دید. در این مجموعه و چاپ به وکتور توجه زیادی شده است. طراحی فونت بر اساس وکتور نیز رایج ترین کار گرافیست ها است. زیرا به راحتی می توان آن را به مقیاس های دیگر تبدیل کرد.

فرمت تصویر برداری چیست؟

اگر فایلی را با فرمت برداری وارد نرم افزارهای وکتوری مانند ایلوستریتور، فتوشاپ و کورل کنید، به لایه های تصویر دسترسی خواهید داشت. شما به راحتی می توانید آن را ویرایش کنید، برش دهید و خواسته های خود را بدون از دست دادن کیفیت روی آن اعمال کنید. روش شناسایی فایل برداری نیز با استفاده از فرمت های زیر است:

  • Ai: حتما این افزونه را اغلب دیده اید. بیشتر در طراحی گرافیک لوگو استفاده می شود. پسوندی که نشان دهنده شرکت Adobe است و نشان می دهد که از این محیط مشتق شده است و می تواند برای نرم افزار Adobe وارد شود.
  • EPS: فرمت دیگر فایل وکتور است. این فرمت را می توانید در محیط های Photoshop، Illustrator و Corel Draw باز کنید. کدهای پست اسکریپت مورد استفاده در فرمت eps از کاهش کیفیت آن در فتوشاپ جلوگیری می کنند.
  • Svg: فایل های وکتور با این پسوند در طراحی وب بسیار مورد استفاده قرار می گیرند. زیرا مبتنی بر XML است. مزیت این فرمت این است که می توانید تصاویر با کیفیت و کم حجم را بدون کاهش سرعت سایت به سایت خود اضافه کنید.
  • PDF: مخفف عبارت PORTABLE DOCUMENT FORMAT به معنای سند قابل حمل است. آنچه در داخل این فایل ها وجود دارد بدون تغییر باقی می ماند و می توان آن را به Adobe و سایر نرم افزارها وارد کرد.

نرم افزار طراحی وکتور

نرم افزار طراحی لوگو وکتورنرم افزار طراحی لوگو وکتور

با هیچ نرم افزاری نمی توانید تصاویر برداری ایجاد کنید. به طور معمول، فایل های حاوی این نوع تصاویر با پسوندهای .eps و .ai ذخیره می شوند. اگر این فایل ها به شما تحویل داده شد، آنها را حذف نکنید. زیرا به راحتی می توان آنها را در هر زمان ویرایش و تغییر داد. در اینجا تعدادی از معروف ترین و رایج ترین نرم افزارهای طراحی وکتور آورده شده است:

این یک نرم افزار گرافیکی بسیار قدرتمند از شرکت Adobe است. تصویرگران و طراحان گرافیک از آن بسیار استفاده می کنند. این بهترین گزینه برای ایجاد تصاویر و اشکال گرافیکی جدید است. این یک نرم افزار برداری است، تصاویر ایجاد شده در آن خروجی وکتور نیز خواهند داشت. طراحی در اینجا چند لایه است.

یکی دیگر از نرم افزارهای قدرتمند گرافیک برداری کورل است. این نرم افزار برای طراحی و ویرایش عکس استفاده می شود. طراحی وکتور، چیدمان حرفه ای، طراحی چند بعدی، طراحی فونت، طراحی سایت و … در نرم افزار Corel Draw قابل انجام است. پس از Adobe، Corel در دنیای طراحی گرافیک پیشرو است. از ویژگی های این نرم افزار می توان به سازگاری با نسخه های مختلف ویندوز، قالب های از پیش طراحی شده، مدیریت پیشرفته، سازگاری با سری مایکروسافت آفیس، پشتیبانی از 100 فرمت تصویر و کارایی در طراحی بروشور، کاتالوگ، لوگو، پوستر و … اشاره کرد.

YouiDraw یک نرم افزار ساده و بسیار کاربردی است. براش های زیادی در اختیار طراحان است که می توانند طرح های مختلفی را در این برنامه ایجاد کنند.

  • طراح جاذبه:

یکی دیگر از نرم افزارهای معروف طراحی وکتور gravit designer است. این نرم افزار در تمامی پلتفرم ها از جمله وب قابل استفاده است. ابزار طراحی وکتور کاملا پیشرفته و تخصصی از ویژگی های متمایز آن است. دارای پنل ویرایش عکس قدرتمند.

امکان ایجاد گرافیک برداری نیز در این نرم افزار وجود دارد. خروجی SVG نیز از آن امکان پذیر است و قابل مشاهده و ویرایش است.

چگونه یک لوگو وکتور طراحی کنیم؟

طراحان گرافیک ایده های اولیه خود را به صورت طرح روی کاغذ یا تبلت های طراحی شروع می کنند. اما ارائه فایل های نهایی باید به صورت نرم افزاری مدرن باشد. برای طراحی لوگو بهتر است از نرم افزارهای گرافیک برداری استفاده کنید. زیرا لوگوی وکتور مزایای خود را دارد. از جمله اینکه صاحبان مشاغل می توانند از تصویر لوگو در همه اندازه ها و نیازهای تبلیغاتی استفاده کنند بدون اینکه حتی اندکی از کیفیت آن کاسته شود. لوگویی که به سمت داخل نیز کوچک می شود طراحی کارت ویزیت استفاده و بزرگ شده و در بنرها و بیلبوردها قرار می گیرد. برای اینکه بتوانید به راحتی یک لوگو وکتور طراحی کنید، یک دوره آموزشی ایلوستریتور به شما کمک می کند تا شروع کنید. پیشنهاد می کنیم در محیط Adobe Illustrator یا Corel Draw طراحی کنید.

  • چگونه یک تصویر برداری را به بیت مپ تبدیل کنیم

اگر می خواهید فایل وکتور را به پیکسل یا وکتور تبدیل کنید، فایل را به کورل دراو وارد کنید. در اینجا امکان تغییر فرمت وجود دارد. منوی BITMAP را انتخاب کرده و سپس گزینه CONVERT TO BITMAP را کلیک کنید. اکنون پنجره ای برای شما باز می شود که در آن تنظیمات تصویر شطرنجی شامل کیفیت، رنگ، تنظیم شفافیت و میزان صاف بودن لبه های تصویر را مشخص می کنید.

  • چگونه یک تصویر بیت مپ را به وکتور تبدیل کنیم

البته فایل های شطرنجی یا بیت مپ را نیز می توان به وکتور تبدیل کرد. بنابراین، فایل را به هر یک از نرم افزارهای Photoshop، Corel Draw یا Vector Magic وارد کنید. اگر از کورل استفاده می کنید، پس از وارد کردن فایل، آن را از قسمت IMPORT انتخاب کنید. گزینه Trace Bitmap را در نوار ویژگی های عکسی که انتخاب کرده اید انتخاب کنید. حالا روی گزینه fast track کلیک کنید. فایل شما به وکتور تبدیل می شود.

سخنان پایانی

یک بار برای همیشه بحث در مورد تصاویر برداری و تصاویر پیکسلی را به پایان رساندیم. هر دو تصویر ویژگی ها و مزایای خاص خود را دارند. در زندگی روزمره خود با تعداد زیادی تصاویر بیت مپ یا پیکسلی سروکار دارید. تمام عکس هایی که با دستگاه های دیجیتال می گیریم در این دسته قرار می گیرند. اما وقتی وارد دنیای طراحی گرافیک می شویم، قدرت در دستان عکاسی است. تصاویری که واحدهای تشکیل دهنده آنها نقاطی هستند که با روابط ریاضی با خطوط و منحنی ها به هم متصل می شوند. طراحان لوگو، فونت، آیکون، تصاویر، نمادها و غیره. باید به نرم افزار طراحی وکتور و فرمت های مختلف آن مسلط باشد. البته تمام این عناصر در بالا به طور کامل ذکر شد.

به عنوان یک کارفرما باید فایل منبع وکتور لوگوی خود را از طراح درخواست کنید. از طرفی با مشاهده دوره آموزشی Illustrator یا Corel Draw می توانید حرفه طراحی گرافیک خود را شروع کنید. برای اطلاعات بیشتر می توانید با طراحان ما در Parmatic تماس بگیرید.