گزارش کردن خبرگزاری مهرحجت الاسلام و المسلمین خسروپناه دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی صبح امروز (12 آذر) از پارک علم و فناوری دانشگاه تهران بازدید کرد. در این بازدید مدیران ارشد پارک و دانشگاه گزارشی از دستاوردها، برنامه ها و چالش های این مرکز ارائه کردند.
حجت الاسلام و المسلمین خسروپناه در این بازدید دانشگاه تهران را یکی از مهمترین مراکز علمی کشور دانست و اظهار داشت: دانشگاه تهران یک دانشگاه برتر است و باید در پروژه های ملی از جمله تاسیس آزمایشگاه های ملی و تدوین نقش جدی تری داشته باشد. از مقالات علمی با وجود کارهای بزرگی که انجام شده، هنوز ظرفیت عظیم این دانشگاه به طور کامل محقق نشده است.
وی با اشاره به طرح اجلاس شورای عالی انقلاب فرهنگی، مشارکت دانشگاه تهران در تدوین اسناد علمی را ضروری دانست و افزود: یکی از شاخص های این امر ارتباط دانشگاه با صنعت و نوآوری و افزایش درآمد اختصاصی دانشگاه شریف در حال حاضر بالاترین درآمد اختصاصی را در بین دانشگاه ها دارد و حدود 40 درصد از کل بودجه آن را شامل می شود. اما درآمد اختصاصی دانشگاه تهران از دانشگاه امیرکبیر هم کمتر است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی بر مشارکت اساتید دانشگاه تهران در اسناد عالی شورا تاکید کرد و گفت: لازم است اساتید دانشگاه تهران در تدوین اسناد مهمی مانند هوش مصنوعی یا کوانتومی مشارکت داشته باشند. اسناد فناوری این مشارکت نه تنها در تهیه اسناد، بلکه در اجرای آنها نیز نقش مهمی خواهد داشت. ما حاضریم برای بررسی و نقد این مقالات با اساتید دانشگاه تهران جلساتی برگزار کنیم.
خسروپنا با اشاره به بازنگری در ساختار دانشکده به موضوع محور گفت: دانشگاه تهران از ابتدا با شش دانشکده علم محور تاسیس شد اما اکنون دانشکده ها و گروه ها بیشتر رشته محور شده اند. ساختار دانشکده ها باید به سمت گرایش موضوعی تغییر کند. به عنوان مثال، دانشگاه هایی مانند هاروارد و آکسفورد دارای دانشکده هایی مانند مدیریت یا مهندسی خودرو هستند که موضوعات مرتبط را زیر یک چتر گرد هم می آورند. این تغییر می تواند منجر به کارایی و اثربخشی بیشتر شود.
وی در خصوص راه اندازی آزمایشگاه های ملی گفت: نیاز به آزمایشگاه های ملی در کشور بسیار احساس می شود. آزمایشگاه های پراکنده موجود ظرفیت پاسخگویی دقیق به نیازهای علمی را ندارند. به عنوان مثال تجهیزات پیشرفته یا ابزارهای مخصوص نگهداری از حیوانات آزمایشگاهی بسیار گران هستند و پراکندگی آنها باعث کاهش بهره وری می شود.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی پیشنهاد ایجاد آزمایشگاه های ملی متمرکز با همکاری دانشگاه های تهران، شریف و امیرکبیر را داد. تامین مالی این آزمایشگاه ها با مشارکت خیرین امکان پذیر است.
لزوم استفاده از تمام ظرفیت دانشگاه تهران
حسین حسینی سرپرست دانشگاه تهران در این بازدید گفت: پارک علم و فناوری دانشگاه تهران در بین پارک های دانشگاهی کشور از جایگاه ممتازی برخوردار است اما همچنان ظرفیت های بالقوه ای در این مجموعه وجود دارد که باید فعال شود.
وی افزود: یکی از مهمترین چالش ها، پیوند ضعیف صنعت و دانشگاه است. این دو بال مهم توسعه باید به درستی به هم متصل شوند و در این مسیر پارک های علم و فناوری می توانند نقش اساسی داشته باشند.
حسینی همچنین به ضعف در ارتباط سیستمی مجموعه های مختلف دانشگاهی اشاره کرد و گفت: پروژه های جدیدی نیاز است تا تمام ظرفیت های دانشگاه به پارک علم و فناوری گره بخورد و بتوان از آن نهایت استفاده را کرد.
گزارش عملکرد پارک علم و فناوری دانشگاه تهران
دکتر یوسفی معاون اجرایی پارک علم و فناوری در گزارش خود به روند رو به رشد این پارک از سال 1383 اشاره کرد. به سمت و اظهار داشت: در حال حاضر 365 واحد فناور و دانش بنیان در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران مستقر هستند که شامل 124 شرکت دانش بنیان و 137 هسته فناوری است. همچنین 62 درصد از شرکتهای توسعهیافته در این پارک به طور مستقیم با دانشگاه تهران مرتبط هستند.
وی افزود: پارک علم و فناوری دانشگاه تهران 14 شعبه در دانشکده های مختلف دارد و دبیرخانه میزبان جایزه فناوری و نوآوری یونسکو در کشور است. همچنین به دیپلماسی دانش بنیان توجه ویژه ای شده و سفرای کشورهای مختلف از این مرکز بازدید کرده اند.
حوزه های نوآوری؛ رویکردی جدید برای توسعه پایدار
دکتر خجت الاسلام رئیس مرکز نوآوری پارک علم و فناوری دانشگاه تهران نیز در خصوص منطقه نوآوری دانشگاه تهران توضیحاتی ارائه کرد و گفت: مناطق نوآوری با اهدافی فراتر از پارک های علم و فناوری مانند توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، ایجاد رونق پایدار و تسهیل جذب واحدهای نوآورانه کار می کنند.
وی افزود: منطقه نوآوری دانشگاه تهران که در منطقه 6 تهران و طی تفاهم نامه ای با شهرداری تهران ایجاد شده است، 750 هکتار وسعت دارد و بر بهبود اقتصاد شهر و افزایش تعاملات بین المللی تمرکز دارد. دکتر کاظمی همچنین بر لزوم تصویب اساسنامه این بخش از سوی ستاد علمی و فناوری شورای عالی انقلاب فرهنگی تاکید کرد.
تقویت نوآوری در علوم انسانی و سایر زمینه ها
دکتر اسدی رئیس پارک علم و فناوری دانشگاه تهران نیز توجه ویژه این پارک به علوم انسانی را مورد تاکید قرار داد و اظهار داشت: پارک علم و فناوری دانشگاه تهران دارای بیشترین تعداد شرکت های دانش بنیان در کشور و به عنوان مرکز تولید نوآوری است. مراحل تبدیل کامل یک ایده به یک نوآوری را طی می کند.
وی افزود: شبکه سازی بین شرکت ها برای تکمیل خدمات و توسعه همکاری ها ضروری است و باید تلاش کنیم تا ارتباط شبکه ای بین اجزای مختلف اکوسیستم نوآوری برقرار شود.
این بازدید با تاکید بر همکاری مشترک، تقویت اکوسیستم نوآوری و بهره برداری از ظرفیت ملی انجام شد و زمینه ساز گام های عملیاتی برای ارتقای جایگاه پارک علم و فناوری دانشگاه تهران به عنوان یکی از مراکز پیشرو در توسعه فناوری و فناوری خواهد بود. نوآوری در کشور