کدام خانه های لوکس مالیات می گیرند؟/مدیریت بازار مسکن از طریق مالیات – تابناک


کدام خانه ها به دلیل لوکس بودن مشمول مالیات می شوند؟ / بی قانونی یا قانون بد؟ مشکل این است.

قانون مالیات بر خانه های لوکس یکی از قوانین مالیات بر دارایی است که دولت ها می توانند از آن برای کنترل بازارها به ویژه در زمین و مسکن استفاده کنند.

به گزارش سرویس اقتصادی تابناکنمایندگان مجلس در جلسه علنی صبح روز 21 دی ماه 1403 در جریان بررسی پرونده های ارجاعی در کمیسیون تلفیق بند (ح) تبصره یک لایحه بودجه را تصویب کردند. بر اساس این مصوبه، اراضی مسکونی به ارزش بیش از سیصد میلیارد (300.000.000.000) ریال و اراضی غیر اصیل با کاربری اداری، تجاری و مسکونی به ارزش بیش از پانصد میلیارد (500.000.000.000) ریال مازاد بر آن است. از این مبلغ 2 در هزار مالیات تعلق می گیرد.

واحدهای مسکونی در حال ساخت مشمول این مالیات می‌شوند و همچنین واحدهای مسکونی افرادی که مالک انحصاری واحد مسکونی هستند، بسته به تداوم مالکیت در 10 سال گذشته، حداکثر تا 2 برابر سقف فوق مشمول این مالیات نمی‌شوند. مالیات این مالیات به عهده شخصی بوده که در ابتدای سال 1404 مالک ملک مذکور بوده است.

بر اساس این مصوبه اگر در 10 سال گذشته 40 میلیارد تومان زمین مسکونی داشته اید و تا ابتدای سال جدید قصد فروش آن را ندارید باید تا بهان 1404 مبلغ 200 میلیون تومان مالیات آن را بپردازید. . به این ترتیب 30 میلیارد تومان معاف و 10 میلیارد تومان دیگر 2 در هزار یعنی 200 میلیون تومان مالیات می گیرند.

لوکس یا گران؟

بر اساس این فرمان، قیمت تنها معیار تجمل است. اما آیا تجمل فقط به معنای گران بودن ملک است؟ آیا صرفاً معیار قیمت برای تجمل گرایی یک ملک در نظر گرفتن عادلانه و کافی است؟

با توجه به تجربه کشورهای موفق در زمینه مالیات، متراژ زمین، زیرساخت، موقعیت شهری، قدمت ساختمان، هزینه ساخت، تعداد اتاق خواب و حمام (در صورت مسکونی)، بهترین استفاده ممکن از ملک مانند اداری، مغازه، و به اصطلاح .. (در صورت تجاری بودن)، گاراژ، استخر و شرایط راحت از جمله معیارهای محاسبه مالیات و تشخیص تجمل گرایی می باشد. مطالعه و در نظر گرفتن تجربه سایر کشورها در این زمینه می تواند راهگشا باشد.

عدم شفافیتاز دیگر موضوعات مهم مطرح شده در مورد این قطعنامه است. جدا از معیار قیمت، اخبار منتشر شده درباره مالیات خانه های مجلل فاقد اطلاعات روشن و مشخصی از نحوه ارزش گذاری این املاک و تجملات است. و این در حالی است که دانستن این اطلاعات حق مسلم همه است. چون مردم باید بدانند بر چه اساسی موظف به پرداخت مالیات هستند.

وقتی آمار لنگی می زند…

به گفته جهانگیر رحیمی مدیرکل دیوان محاسبات سازمان امور مالیاتی کشور از سال 1400. تا اوت 1403 188 هزار و 344 واحد لوکس شناسایی شد که برای آنها 6 هزار میلیارد تومان مالیات تعیین شد در حالی که تنها حدود 130 میلیارد تومان دریافت شد. این آمار نشان دهنده نبود سازوکارهای مناسب برای اجرا و کنترل مالیات مسکن لوکس است.

اگرچه قانون مصوب می تواند گام موثری برای مدیریت بازار مسکن از نحوه دریافت مالیات باشد، اما ایرادات موجود در این قانون می تواند در اجرای آن نیز تاثیرگذار باشد و حداکثر تاثیری که در نظر گرفته شده به عنوان هدف آن محقق نشود.