گسترش روابط ایران و چین همزمان با تحولات جهانی – درخشان


به گزارش «تابناک» به نقل از مسخره اولین خط ریلی ایران و افغانستان در دسامبر 2020 راه اندازی شد. و شهر کاف در شمال شرق ایران را با یک مسیر 140 کیلومتری به غوریان غربی در غرب افغانستان متصل کرد. این خط آهن بخشی از شبکه 225 کیلومتری خواف – هرات است که می تواند سالانه به جابجایی 6 میلیون تن کالا و تا یک میلیون مسافر کمک کند.
اندیشکده شورای آتلانتیک پروژه های اقتصادی ایران در افغانستان به ویژه ساخت خط آهن هرات-کاف را نشانه ای از روابط گرم تهران و کابل و در راستای استراتژی کلان تهران می داند که به افغانستان محدود نمی شود و بخشی از آن است. جاده ابریشم چین در واقع این خط آهن بخشی از پروژه اتصال زمینی چین به غرب آسیا و اروپا و دسترسی به بازارهای آنها محسوب می شود.
از دیدگاه چین، افغانستان دارای موقعیت جغرافیایی استراتژیک در تقاطع آسیای مرکزی، آسیای مرکزی و غرب آسیا است و یک راه میانبر بالقوه برای واردات نفت و گاز از خاورمیانه ارائه می کند.
بنابراین، چین مایل است همکاری های خود را تحت ابتکار یک کمربند و یک جاده گسترش دهد و راه های تجاری و ترانزیتی با افغانستان را توسعه دهد. یکی دیگر از مشکلات قابل توجه معادن فراوان در افغانستان و بهره برداری از آن توسط چینی ها برای تحقق جاه طلبی های اقتصادی شان است.
در سال‌های اخیر علی‌رغم تحریم‌ها، ایران و چین روابط دیپلماتیک، اقتصادی و تجاری دوجانبه را تقویت کرده‌اند، به طوری که چین در حال حاضر شریک تجاری شماره یک است. و بزرگترین خریدار نفت ایران است.
چین و ایران در مارس 2021 به توافقنامه همکاری استراتژیک 25 ساله دست یافتند. بر اساس بخشی از این قرارداد، چین 400 میلیارد دلار در پروژه های زیرساختی در ایران سرمایه گذاری خواهد کرد و جایگاه ایران را به عنوان حلقه مهم راه ابریشم جدید تثبیت خواهد کرد.
به گفته کارشناسان، ایران و چین به یکدیگر نزدیک شده اند و با تعریف کریدور ریلی بین سه کشور، ایران، افغانستان و چین می تواند حلقه اتصال شرق و غرب آسیا باشد. چند روز پیش اکانت سایبری بریکس از آغاز ساخت جاده ارتباطی ایران و چین از طریق افغانستان خبر داد تا چینی ها بتوانند از مسیری سریعتر و امن تر به بازار غرب آسیا به ویژه منابع نفتی ایران دسترسی داشته باشند.
مهدی باقری کارشناس ترانزیت گفت: با تحولات جهانی و آماده شدن جهان برای تحلیف ترامپ، شرایط ویژه ای برای همکاری های سازنده ایران و چین در کریدور شرق به غرب فراهم شده است. وی با اشاره به مزیت نسبی ایران در اتصال چین به غرب آسیا و اروپا، مسیر جنوبی کریدور شرق به غرب که از ایران می گذرد را فرصتی مانند فروپاشی شوروی و ایجاد کشورهای محصور در خشکی از طریق این کریدور دانست. آسیای مرکزی، جنگ بین روسیه و اوکراین و بحران او دریای سرخ را می شناخت.
باقری یادآور شد: هیچ روزنه فرصتی برای همیشه باز نخواهد ماند و در زمان مقرر بسته خواهد شد. با درک شرایط جهانی و روابط دوجانبه ایران و چین می‌توان نقش بسزایی در روابط منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای ایفا کرد و در نظم نوین جهانی که با سرعت بیشتری در حال شکل‌گیری است، جایگاه شایسته‌ای به دست آورد.