آقای دولت! نگویید “آرام باش!” واقعیت درمانی انجام دهید! – درخشان


آقای دولت! نگو

گزارش کردن سرویس سیاسی تابناک، در اواخر سال 2016، با جدی‌تر شدن حضور دونالد ترامپ در رقابت‌های انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا، تهدیدات او علیه ایران و برجام افزایش یافت. از سوی دیگر مسئولان جمهوری اسلامی ایران مدام تکرار می کردند و تاکید می کردند که برای هر اتفاقی پیش بینی های لازم را انجام داده ایم.

حسن روحانی، اسحاق جهانگیری، محمدجواد ظریف و دیگر مقامات دولتی و حتی کشوری مدام به مردم یادآوری می‌کردند که «خوب بخوابید، ما بیداریم».

آقای دولت! وقتی می گویید «آرام باش! چهار ستون بدن ما می لرزد

حسن روحانی بارها تکرار کرده بود که ما زبان دنیا را می فهمیم و «دیپلماسی را بلدیم» و در واقع به «شیخ دیپلمات» ملقب شد. ظریف هم کوهی از تجربه است که انگلیسی را بهتر از فارسی می داند! و او برجام را ایجاد کرده بود و خیالمان راحت شد

حتی اگر ترامپ رئیس جمهور آمریکا شود، دولت دیپلمات ما نمی گذارد آن پیرمرد ذوالفتلا اشتباه کند و از برجام خارج شود، یا حتی اشتباه کند و از برجام خارج شود، خب مدام می گویند که می کنند. نه باکی و ما می دانیم چه کنیم تا مردم نگران نباشند و نگران نباشند.

در همان روزهایی که مسئولان کشورمان مانند شیری در برابر پیر یانکی در زیر تابش آفتاب برجام غوطه ور بودند، نخست وزیر چاشم بادامیها تصمیم گرفته بود به کشورمان سفر کند تا از مطالعه طولانی برنامه های اقتصادی ایران غافل نشود. انتخاباتی در آمریکا وجود داشت که هنوز در مرحله درون حزبی برای انتخاب نامزدهای هر دو حزب دموکرات و جمهوری خواه ادامه داشت.

سید عباس عراقچی سفیر سابق ایران در ژاپن، معاون حقوقی و امور بین الملل وزارت امور خارجه و از اعضای ارشد تیم مذاکره کننده ایران در مذاکرات برجام، در حالی که در تاریخ 30 اردیبهشت 1394 در جریان سفر آکی آبه، همسر … نخست وزیر ژاپن در کشورمان برای شرکت در اولین سمپوزیوم مشترک ایران و ژاپن از سفر آتی آقای آبه نخست وزیر ژاپن خبر داد. ژاپن در تهران که چند روز بعد با اعلام آخرین نتایج رقابت های درون حزبی در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و احتمال تقریبا قطعی اینکه شینزو آبه سفر خود به ایران را لغو کرد تا ترامپ نامزد انتخابات ریاست جمهوری آمریکا شود. حزب جمهوری خواه در این انتخابات.

زمانی که در زمستان 1394 برای یک ماموریت تجاری به ژاپن سفر کردم، مقامات سفارت کشورمان تاکید کردند که آبه به دلیل جدی گرفتن تهدیدات ترامپ علیه ایران، سفر به تهران را تا اطلاع ثانوی لغو کرده است.

آقای دولت! وقتی می گویید «آرام باش! چهار ستون بدن ما می لرزد

در ایران همانطور که اشاره کردم و با یک جستجوی ساده اینترنتی می توان آن را تایید کرد، مقامات کشورمان همواره تاکید کرده اند که برای هر احتمالی از جمله خروج آمریکا از برجام برنامه دارند. به عنوان مثال، رئیس جمهور روز شنبه اول اردیبهشت در جلسه مدیران ارشد دولت تدبر و امید در اتاق جلسات گفت: «ما مشکلی نداریم، دولت از ماه‌ها قبل برجام را برنامه‌ریزی کرد، هر چه فکر می‌کرد. ضروری است، نه امروز.» ما هیچ مشکلی نداریم.

البته اگر روزی مجبور شویم آسایش را از آنها سلب کنیم، برای ما مشکلی نیست. ما کار سختی پیش رو نخواهیم داشت.” جملاتی که مرتباً از زبان همه مقامات کشوری و دولتی شنیده می شد تا نه تنها مردم ایران به نامردی مانند نخست وزیر کوچک ژاپنی قدرت بدهند که نه تنها از ترامپ و تهدیدهای او نمی ترسیم، بلکه داریم. طرحی برای خنثی کردن اقدامات خصمانه احتمالی او، در عوض ما می توانیم آسایش را از آنها سلب کنیم.

زمان گذشت و این شعارها ابتدا با تایید نامزدی ترامپ توسط حزب جمهوری خواه و سپس با پیروزی او در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا شدت گرفت؛ و البته خیالمان راحت شد که یک دولت دیپلماتیک می داند چگونه دیپلماسی را بفهمد، در رأس کار است، که به جای خواندن بیانیه های سیاستی در عرصه های بین المللی، الزامات دیپلماتیک را به خوبی درک می کند، و برخلاف همه احتمالات، نه امروز که امروز. ماه ها پیش برنامه ریزی و برنامه ریزی شده است اساساً دولت برنامه ریزی و امید دارد.

البته این طعنه ها و کنایه ها به دولت حسن روحانی محدود نمی شود و متاسفانه ما ایرانی ها در درک و قضاوت کلی خود از فضای بین الملل و الزامات و اهمیت رفتار کشورها دچار کسری تاریخی هستیم.

در حالی که نخست وزیر ژاپن در آن سوی کره زمین، برای تقویت احتمال ظهور ترامپ به عنوان یکی از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، خوب و البته خطر سفر به ایران را نادیده گرفت. و حتی کاندیدای مشخص حزب جمهوری خواه، مقامات کشورمان که در کانون تهدیدات و توهین های مستمر ترامپ قرار داشتند، مدام به مردم ایران می گفتند که “شما آرام می خوابید، ما بیداریم!”

البته این طعنه ها و کنایه ها به دولت حسن روحانی محدود نمی شود و متأسفانه ما ایرانی ها از نظر تاریخی در درک و استنباط عمومی خود از فضای بین المللی و شرایط و رفتار کشورها دچار نقص هستیم.

یک سال و نیم پس از تصمیم نخست وزیر ژاپن در بهار 2015. از سفر به ایران خودداری کند زیرا ترامپ او و کشورش را به دلیل بهبود سطح روابط با ایران در پاییز 2016 استیضاح نخواهد کرد. وی منتخب مردم جهان شد و تهدیدات خود مبنی بر خروج از برجام و افزایش فشار بر ایران را این بار به صورت رسمی و از سمت ریاست جمهوری آمریکا تکرار کرد.

حدود 6 ماه بعد، در می 2017، یعنی. 2 سال پس از لغو سفر نخست وزیر ژاپن، ترامپ سرانجام به وعده خود مبنی بر خروج از برجام عمل کرد و البته سران دیپلماسی کشورمان بار دیگر مردم را قدرتمند کردند.

رئیس جمهور نه تنها توضیح داد که همه چیز سالم و سالم است، او حتی از اینکه موجودی دردسرساز از برجام حذف شده است ابراز خوشحالی کرد.

موضوعی که در جلسه شورای دولت مورد بحث و بررسی قرار گرفت، تصمیمات لازم اتخاذ شد و به نهادهای ذیربط ابلاغ شد، اما سخنان مسئولان و عملکرد دولت و دولت ثابت کرد که انتظار تحقق آن را ندارند. تهدیدهای ترامپ مبنی بر خروج از برجام و واقعاً برای امکان تحقق آن برنامه و راهبردی اندیشیده نشدند.

آقای دولت! وقتی می گویید «آرام باش! چهار ستون بدن ما می لرزد

اسحاق دکتر جهانگیری در حالی که ایشان، رئیس جمهور و سایر اعضای دولت حداقل 2 سال است که می گویند ترامپ نمی تواند از برجام خارج شود و اگر هم خارج شود ما متأسف نیستیم و همه پیش بینی های لازم را انجام داده ایم، کمتر. با گذشت بیش از 2 ماه از اعلام خروج آمریکا از برجام در نشست اجماع مدیران ارشد دولت تدبر و امید با بیان اینکه رئیس جمهور آمریکا به هیچ اصول اخلاقی و بین المللی پایبند نیست. و ده ها اتاق فکر در ایالات متحده. کشور ها موضوع تحریم ایران را در دستور کار دارند، وی باز هم گفت که اگر تلاش کنیم، دشمن را ذلیل خواهیم کرد.

وی در عین حال گفت: مهمترین تهدید امروز ناآگاهی از شرایط و عدم اطلاع رسانی به مردم است و ما وظیفه داریم با برنامه ریزی از رنج و تنش در زندگی مردم بکاهیم و امروز به وضوح می توان قضاوت کرد که تصمیمات و اقدامات مردم دولت در آن روزها در واکنش به خروج آمریکا از برجام، بدون برنامه و پیش بینی خاصی اتفاق افتاد و هر کدام بیش از دیگری در وخامت اوضاع نقش داشتند.

نکته مهم دیگری که کمتر کسی از آن اطلاع دارد، اعتراف مهمی است که جهانگیری در همان جلسه به صراحت، ظرافت و معنویت انجام داد. اگرچه در خبرهای رسمی به نقل از جهانگیری آمده است: «برنامه ریزی مناسبی در دولت برای همه مسائل و چالش های کلان کشور انجام شد و برنامه مدونی نیز برای حل مشکل اشتغال تهیه شد، اما با اتفاق جدیدی مواجه شدیم که خروج است. آمریکا از برجام و اعلام تحریم‌ها ظرف سه و شش ماه پس از خروج از برجام بود و ادامه داد: تفاوت تحریم‌های آتی با تحریم‌های گذشته در این است که رئیس جمهور فعلی آمریکا این کار را نمی کند. به اصول اخلاقی و بین‌المللی پایبند باشد و اگر تشخیص دهد که این امر در خدمت منافع آمریکاست، به هر قیمتی در مورد آن تصمیم می‌گیرد.

حتی اگر بخش منتشر نشده سخنان جهانگیری، روحانی و ظریف را نادیده بگیریم که گفته اند «حتی در بدترین حالت و بدبینانه ترین پیش بینی ها، هرگز تصور نمی کردیم ترامپ به تهدید خود مبنی بر خروج از برجام عمل کند». اگرچه جهانگیری در قسمت منتشر شده اعتراف کرد که از نگاه مقامات دولتی با اتفاق جدیدی مواجه شده ایم و آنها به این نتیجه رسیده اند که این رئیس جمهور آمریکا متفاوت از موارد قبلی، این نشان می دهد که او حداقل 2 سال دیرتر از ورود نخست وزیر ژاپن به این نتیجه رسیده است.

آقای دولت! وقتی می گویید «آرام باش! چهار ستون بدن ما می لرزد

در حالی که شینزو آبه مستقیماً در تهدیدات ترامپ علیه جمهوری اسلامی ایران به عنوان نامزد احتمالی انتخابات ریاست جمهوری آمریکا دخالتی نداشت، سفر خود به ایران را در بهار 2015 لغو کرد، اما مقامات دولتی ما که از علمای دیپلماسی به شمار می‌رفتند، 2. سال‌ها بعد وقتی ترامپ به‌عنوان رئیس‌جمهور ایالات متحده تهدیدات خود را اجرا کرد، با تعجب گفتند که ما با یک رویداد جدید روبرو هستیم. عجب؟!

تمام آنچه در بالا گفته شد برای این بود که به این نتیجه برسیم که متأسفانه مطالبه گرترین مسئولان کشورمان در شناخت ساختارها، روندها و قواعد تعاملات بین المللی با حداقل 2 سال تأخیر متوجه شدند که باید تهدیدات ترامپ را جدی بگیرند و بعد از آن. این تهدیدها به حقیقت پیوست، نتیجه ارائه آنها ثابت می کند که آنها هنوز نمی دانستند چه باید بکنند.

این روزها پس از بازگشت ترامپ به قدرت، این جمله اغلب توسط کارکنان ما تکرار می شود، پس نگران نباشید! برای ایران مهم نیست چه کسی رئیس جمهور آمریکا می شود، اما واقعیت این است که این سخنان همانقدر که برای آرام کردن اوضاع گفته شد، این ترس را بیشتر می کند که مسئولان ما هنوز متوجه نشده اند. چه اتفاقی افتاد

این نشان می دهد که حداقل 3 سال و نیم از وقت دولت، معیشت مردم و آینده کشور را صرف کرده اند تا به عملکرد کشورهای اروپایی نسبت به تعهداتشان در برجام توجه کنند، نه اینکه ما بفهمیم دوست داریم. یا نه، نه تنها کشورهای اروپایی، بلکه حتی چین. و تا حدودی روسیه تمایلی به همکاری گسترده و جدی با ایران بدون چراغ سبز آمریکا ندارد.

این جمله را اخیراً برایان هوک بازگو کرد که گفت ما به هیچ کشوری نمی گوییم با ایران روابط اقتصادی نداشته باشد، فقط به آنها می گوییم بین همکاری با آمریکا و ایران یکی را انتخاب کنند.

فقط به این یک جمله از ولادیمیر پوتین نگاه کنید که گفته بود برخی مقامات قصد دارند به او و پسر عموی چینی اش بپیوندند تا دلار را از قدرت جهانی بردارند که گفت ما به دنبال حذف دلار یا شی جین پینگ نبوده و نیستیم. او در سفر چند ماه پیش خود به آمریکا گفت ما به دنبال رشد و قدرت اقتصادی هستیم، اما نه از آمریکا جلوتر، بلکه در کنار آمریکا کافی است بدانیم چه چیزی را دوست داریم و چه چیزی را دوست نداریم، باید شما هستند چشمانمان را ببندیم خودمان را بشویم و جور دیگری به روابط قدرت در دنیا نگاه کنیم.