یکی از مهمترین چالشهای پیش روی تولیدکنندگان فولاد در سال گذشته و چند ماه نخست امسال، بازگشت 100 درصد ارز صادراتی خود به سیستمهای دولتی است که بخشنامه استفاده از ارز حاصل از صادرات در زنجیره فولاد در نهایت با تصمیم بانک مرکزی امکان پذیر شد. ارز خارجی چهار حوزه مواد اولیه، طرح های توسعه و تکمیل پروژه های تولید برق، نیاز به کالاهای اشتعال زا صنایع متالورژی را به 100 درصد رساند.
بگزارش دفتر اقتصادی «تابانک». بازگشت ارز صادراتی تولیدکنندگان فولاد به سیستم های دولتی باعث کاهش انگیزه صادراتی تولیدکنندگان شده است که در آمارهای صادراتی نمود پیدا می کند. بنابراین در آوریل 1403 م ما شاهد کاهش 76 درصدی نسبت به سال گذشته بودیم که نشان دهنده کاهش تمایل غول های فولادی برای صادرات است.
قطب های صادرات فولاد همچنان روی میز هستند
کیوان جعفری، مدیرعامل معدن گلستان در خصوص بخشنامه اخیر بانک مرکزی به درخشان وی گفت: شرایط عدم بازگشت ارز صادراتی در سامانه نیما محقق نشده و بخشنامه اخیر بانک مرکزی تنها برای صادرکنندگانی است که قصد واردات تجهیزات و ماشین آلات را دارند و بازگشت ارز صادراتی به سامانه های دولتی همچنان پابرجاست. .
این کارشناس فولاد و معدن افزود: بازگرداندن 100 درصد ارز حاصل از صادرات به سامانههای دولتی بر صادرات کشور تأثیر میگذارد و بخشنامه بانک مرکزی تنها شامل تعدادی از صادرکنندگان میشود که قصد واردات ماشینآلات و تجهیزات را دارند، اما همچنان امکان فروش خانهها به دیگران وجود دارد. قیمت توافقی
معضل شرکت ها برای فروش ارز قراردادی
به گفته وی، بسیاری از شرکت ها فقط واردکننده هستند و نمی توانند ارز خود را به صورت مذاکره بفروشند. بنابراین شرکت های بازرگانی که نقش زیادی در توسعه صادرات زنجیره فولاد در کشور دارند نمی توانند این کار را انجام دهند.
این کارشناس فولاد تصریح کرد: بازگشت ارز حاصل از صادرات به نظام دولتی منجر به کاهش حجم صادرات می شود. از سوی دیگر فاصله نیم نرخی تا بازار آزاد همچنان زیاد است و با وجود اینکه تلاش شده تا نیم نرخ به بازار آزاد نزدیک شود اما این مشکل به این زودی ها امکان پذیر نیست.
جعفری تاکید کرد: این بخشنامه صرفا برای واردات تجهیزات و ماشین آلات بوده و ربطی به عدم عودت ارز حاصل از صادرات به سامانه های دولتی ندارد و صادرکنندگان باید مانند گذشته 100 درصد ارز را به سامانه نیما برگردانند در حالی که به نظر دولت می رسد. استفاده از این بخشنامه برای منافع خود، سیاه نمایی از اخبار انجام می دهد
لازم به ذکر است، بر اساس آخرین آمار اعلام شده از سوی انجمن فولادسازان ایران، صادرات زنجیره ای فولاد در 7 ماهه نخست سال جاری شاهد رشد منفی 0.5 درصدی در حجم صادرات و رشد منفی 14 درصدی در ارزش بوده است. صادرات نسبت به مدت مشابه سال قبل است.