در ماههای اخیر شاهد بحثهای زیادی در مورد سرنوشت مقررات صنعت ارزهای دیجیتال در ایران بودهایم. برخی نهادها مانند بانک مرکزی نگران ادامه فعالیت این صنعت بودند و حتی درگاه سپرده ریالی پلتفرم ها و صرافی های ارزهای دیجیتال مسدود شد و این ممنوعیت عجیب همچنان ادامه دارد. دست اندرکاران این صنعت نیز از موانع بی پایان نهادهای مختلف گلایه کرده و گفته اند این رویکرد دست و پای آنها را برای نوآوری و ارائه خدمات به شهروندان بسته است. کارشناسان هشدار داده اند که این جو نامطمئن به تدریج منجر به از دست رفتن فرصت تاریخی ارزهای دیجیتال برای کشور خواهد شد. با مسدود شدن درگاههای پرداخت، اخباری در مورد معاملات زیرزمینی ارزهای دیجیتال و رونق کانالهای غیرشفاف در تراکنشها به گوش میرسد. اما اکنون این امید وجود دارد که با افشای سند موسوم به سازمان دارایی های رمزنگاری، وضعیت این صنعت در ایران سامان یابد و فضا برای نوآوری و رشد بیشتر این بخش از جنبه دیجیتالی فراهم شود. اقتصاد کشور گمانه زنی هایی وجود دارد که چرا سند اخیر مورد استقبال فعالان صنعت ارزهای دیجیتال در ایران قرار گرفته است که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
1. درک قوانین یکپارچه
یکی از ویژگی های مهم سند سازماندهی دارایی رمزنگاری، درک سهامداران مختلف آن است. چند هفته پیش و قبل از تصویب کلی این سند، مرکز ملی فضای مجازی جلسه ای تشکیل داد و از فعالان اکوسیستم ارزهای دیجیتال و فین تک ایران دعوت کرد تا نظرات و دغدغه های خود را مستقیماً بیان کنند. پیش از آن سند تشکیلاتی از کانال دستگاه های مختلف عبور و چکش کاری های لازم انجام شد. بنابراین برای اولین بار با سندی مواجه می شویم که بخش های مختلف کشور در تدوین و روند قانون گذاری آن نقش داشته اند و درک جمعی از اجرای آن، شانس موفقیت آن را افزایش می دهد.
2. مشارکت دستگاه های مختلف
در سند تنظیم ارز دیجیتال، وظایف و مسئولیت ها بین 8 نهاد مختلف توزیع شده است و هر بخشی از نظام حاکمیتی کشور بر اساس ابزار و تخصص خود مسئولیت تنظیم را بر عهده گرفته است. این لحظه ای است که با توجه به پیچیدگی دنیای ارزهای دیجیتال و درهم تنیدگی آن با فناوری امروز، گزینه خوبی به نظر می رسد. بر اساس سند ساماندهی داراییهای رمزنگاری، نهادهایی مانند قوه قضائیه و وزارت فناوری اطلاعات، بانک مرکزی، سازمان بورس و اوراق بهادار، وزارت حریم خصوصی و امنیت، تنظیم مقررات این صنعت را بر عهده دارند.
3. قانونی شدن تبلیغات ارزهای دیجیتال
در ماده ششم سند ساماندهی دارایی های رمزنگاری شده، وزارت فرهنگ و رهبری موظف است با همکاری نهادهایی مانند سازمان صدا و سیما، پلیس فتا و غیره، آیین نامه ارتقای دارایی های رمزنگاری شده را تدوین کند. این حادثه از این نظر حائز اهمیت است که با قانونی شدن تبلیغات ارزهای دیجیتال، تبلیغات جعلی، پونزی و کلاهبرداری های فیشینگ از بین خواهد رفت. در عین حال بخش رسمی و قانونی این صنعت می تواند از ظرفیت کانال های تبلیغاتی مجاز در کشور استفاده کرده و کسب و کار خود را توسعه دهد.
4. توجه به تعهدات ذاتی بانک مرکزی
در سند مصوب کمیسیون عالی تنظیم مقررات فضای مجازی به دغدغه های بانک مرکزی و تعهدات ذاتی آن توجه ویژه شده است. به عنوان مثال، در تبصره 1 ماده 4 به صراحت اشاره شده است که بانک مرکزی مسئول سیاست گذاری و نظارت بر شمش طلا و دارایی های رمزنگاری شده مبتنی بر مسکوکس است. علاوه بر این، در بخش اهداف و سیاست ها تاکید شده است که دارایی های رمزنگاری شده نباید به عنوان وسیله پرداخت در کشور مورد استفاده قرار گیرد و قدرت بانک مرکزی برای تنظیم ارزهای دیجیتال (ارز دیجیتال مبتنی بر ریال و با مرکزیت بانک مرکزی) است. شناخته شده است.
5. رسمی شدن بخش استخراج
به لطف سند مصوب، موضوع استخراج ارزهای دیجیتال در قوانین و مقررات کشور به رسمیت شناخته شده است. تاکنون اخبار ضد و نقیض زیادی در مورد استخراج غیرقانونی معادن و تاثیر آن بر عدم تعادل انرژی کشور منتشر شده است. در این سند وظیفه تنظیم این حوزه به وزارت صنعت، معدن و تجارت محول شده است و البته نام وزارتخانه های نیرو، نفت، ارتباطات و فناوری اطلاعات و سازمان امور مالیاتی نیز برای همکاری در این زمینه ذکر شده است. بخش بنابراین می توان امیدوار بود با همکاری نهادهای مختلف شاهد تنظیم این بخش از اقتصاد رمزارز در کشور باشیم.
6. استفاده از ظرفیت خود تنظیمی
یکی از نکات جالب توجه در این مقاله، نگاه مستمر به رویکرد بخش خصوصی و فعالان این حوزه برای تنظیم مناسب و بهینه است. برای تایید این گفته باید به بند هشتم ماده 5 این سند اشاره کرد که در آن کلیه رگولاتورها موظفند در تهیه مقررات مربوط به دارایی های رمزنگاری شده از همکاری بخش خصوصی و اتحادیه های صنفی استفاده کنند. برای تقویت مکانیسم های “خودتنظیمی”.
7. نقش کلیدی سازمان بورس
در این سند، تدوین مقررات مربوط به دارایی های رمزنگاری شده با پشتوانه امنیتی به سازمان صرافی سپرده شده است. یکی از قابلیت های فناوری بلاک چین همین توکن های امنیتی است که شفافیت و امنیت را برای سایر بازارهای مالی فراهم می کند. در مجموع می توان گفت که نمونه های بسیار دیگری از نگاه ویژه به ظرفیت فناوری بلاک چین و حوزه نوآوری در این سند وجود دارد و شاید به همین دلیل فعالان این صنعت آن را مسیری امیدوارکننده توصیف کردند.