به گزارش تابناک به نقل از جماران، یکی از اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس درباره افزایش قیمت ارز و کاهش ارزش پول ملی گفت: بانک مرکزی و شورای عالی پول و اعتبار چیست؟ انجام دادن؟ در این شرایط جنگ اقتصادی باید سیاست ها تنظیم شود. مشکل اصلی از خود بانک مرکزی است که با این راهکارها و رویکردها سیاست مشخص و موثری ندارد تا بتواند اوضاع را کنترل کند و تا حدودی جنبه روانی افزایش را مدیریت کند. متاسفانه این مشکل از سوی بانک مرکزی وجود دارد.
علیرضا زندیان عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در خصوص وضعیت فعلی بازار ارز و اینکه برخی کارشناسان معتقدند بازار ارزهای دیجیتال با قیمت گذاری خود در افزایش قیمت ارز موثر بوده و یا اینکه تعیین ارز قیمت در ایران در دست برخی از دلالان امارات، هرات و سلیمانیه است، گفت: بحث نرخ ارز به ویژه از آنجایی که به شاخص های اقتصادی و تورم مربوط می شود نیاز به بررسی دقیق دارد. بارها تاکید کرده ایم که بانک مرکزی برای تعیین نرخ ارز اعم از ترجیحی یا ارزی باید راهنمای واحدی داشته باشد. بارها گفتهایم که وقتی نرخ ارز چند برابر میشود، مشکلات و عواقبی بهوجود میآید و این روی نرخ ارز آزاد تأثیر میگذارد.
حتی فقیرترین کشورهای آفریقایی ارزش پول خود را اینگونه کاهش نمی دهند
وی ادامه داد: رئیس کل بانک مرکزی اخیرا اعلام کرد که منابع ارزی زیادی در اختیار داریم و انشالله بعد از تعطیلات تزریق خواهیم کرد. در اینجا دو سوال مطرح می شود، منابع ارزی ما قابل توجه است. اما وقتی رئیس کل بانک مرکزی می گوید این ارز را تزریق و عرضه می کنیم تا روی قیمت ارز تاثیر بگذارد اما دیدیم که مصاحبه او تاثیری روی قیمت ارز ندارد.
یکی از اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس تصریح کرد: بارها تاکید کرده ایم و در کمیسیون اقتصادی نیز سوالاتی درباره تعیین نرخ ارز و کاهش ارزش پول ما مطرح شده است. ریال، در واقع اینطور نیست. که ما از نظر اقتصادی کشور بسیار فقیری هستیم. حتی فقیرترین کشورهای آفریقایی ارزش پول خود را اینگونه کاهش نمی دهند.
همچنین باید به مشکلات و اثرات روانی دیگری که برخی از گروه های تلگرامی مطرح می کنند نیز توجه کنیم.
زندیان خاطرنشان کرد: در واقع توسعه منطقه ای و مسائل موجود بر قیمت ارز تاثیرگذار است. پررنگ شدن مشکلات اقتصادی در کشور بر قیمت ارز نیز تاثیرگذار است و این عوامل بیش از علت است و نمی توان از این مشکلات چشم پوشی کرد. اما این بدان معنا نیست که قیمت ارز ما فوراً افزایش می یابد و کاهش ارزش پول ما افزایش می یابد.
ارز را 65 هزار تومان به بازار مبادلات آوردند
بانک مرکزی به جای مدیریت واحد به دنبال افزایش نرخ ارز است
وی ادامه داد: بانک مرکزی باید رهبری داشته باشد تا این وضعیت را کنترل کند و در مقابل گروههای تلگرامی که از هر کجای دنیا مدیریت میشوند، راهکارهای اساسی ارائه دهد. بانک مرکزی چه اقدامی می تواند انجام دهد؟ آیا می تواند فقط به عرضه ارز روی بیاورد یا صبر کند تا نرخ ارز آزاد افزایش پیدا کند و سپس مابه التفاوت را به 65 هزار تومان در بازار مبادلات برساند؟ چون شنیدم ارز را 65 هزار تومان به بازار مبادلات آورده اند و دارند استفاده می کنند. این رویکرد و سیاست بانک مرکزی در حال حاضر قابل قبول نیست.
این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: اینکه بانک مرکزی نتواند نرخ ارز آزاد را کنترل کند قابل قبول نیست زیرا بر ارز ترجیحی و ارز مبادله ای و همه این مسائل تاثیر می گذارد. پس دولت باید به بانک مرکزی مراجعه کند زیرا نرخ ارز به 75 هزار و حتی 77 هزار تومان رسیده و فروش آن افزایش یافته است. بانک مرکزی به جای اینکه حاکمیت و کنترل واحدی داشته باشد به دنبال این زمزمه هاست تا مثلاً نرخ ارز را بالا ببرد.
مشکل اصلی خود بانک مرکزی است
گروه های داخلی تلگرام به نوسانات ارزی دامن می زنند
زندیان گفت: از یک طرف بانک مرکزی را مقصر می دانم که رویه واحدی برای کنترل آسان این روند ندارد. بانک مرکزی و شورای عالی پول و اعتبار چه می کنند؟ در این شرایط جنگ اقتصادی باید سیاست ها تنظیم شود. مشکل اصلی از خود بانک مرکزی است که با این راهکارها و رویکردها سیاست مشخص و موثری ندارد تا بتواند اوضاع را کنترل کند و تا حدودی جنبه روانی افزایش را مدیریت کند. متاسفانه این مشکل از سوی بانک مرکزی وجود دارد.
وی درباره تاثیرات مبادله ارزهای دیجیتال بر افزایش قیمت ارز گفت: ممکن است از آنجا هدایت شود اما گروه های داخلی تلگرام نیز به این مشکل دامن می زنند و اگر بتوانیم کنترل مناسبی بر این گروه ها داشته باشیم. قطعاً تأثیر آنها بسیار زیاد خواهد بود.
اما من معتقدم حتی اگر این کار در سلیمانیه، هرات و غیره انجام شود. یا در کشور دیگری بانک مرکزی باید سیاست کلی خود را اعلام کند. چرا شفاف با این موضوع برخورد نمی کند و اعلام نمی کند که چه راهبردی در این زمینه دارد؟
بانک مرکزی نباید مانند بورس ناظر محض باشد
این نماینده مجلس تاکید کرد: بانک مرکزی به عنوان نهاد متولی سیاست های پولی و بانکی در کشور باید این موارد را به صراحت بیان کند. نمی توان از تأثیر جنبه های روانی و تحولات سیاسی و منطقه ای چشم پوشی کرد، اما بانک مرکزی نباید به عنوان یک نهاد بی طرف عمل کند و مانند بورس به عنوان ناظر عمل کند. مشکل اصلی ما نبود کنترل، نظارت و سیاست مشخص از سوی بانک مرکزی و حتی وزارت اقتصاد است.
همتی و فرزین قرار است روز یکشنبه در مجلس پاسخ دهند
وی در پاسخ به این سوال که به نظر شما ادامه این روند چه تاثیری برای تولید داخل خواهد داشت و چگونه می تواند رکود اقتصادی را تشدید کند؟ وی گفت: در لایحه بودجه 1404 سیاست های خوبی برای کالاهای اساسی پیش بینی شده است و منابع ارزی خاصی برای این کالاها در نظر گرفته ایم که به 11 میلیارد دلار رسیده است. هدف ما این است که بتوانیم کالاهای اساسی را در اختیار مردم قرار دهیم و از تاثیر تورم بر آنها بکاهیم.
زندیان توضیح داد: وزیر اقتصاد و رئیس کل بانک مرکزی روز یکشنبه در کمیسیون اقتصادی حضور می یابند و این سیاست ها را بررسی می کنند. بهترین راه حل ها و رویکردها در این شرایط باید بررسی شود تا موثر واقع شود. اما تا زمانی که بانک مرکزی از حالت انفعالی خارج نشده و سیاست واحدی نداشته باشد، نمی توان انتظار بهبود داشت. بانک مرکزی باید به صراحت اعلام کند که نرخ ارز ترجیحی چگونه تعیین می شود و نرخ ارز چقدر است.
وی در خصوص پیش بینی خود از وضعیت ارز در کشور گفت: بانک مرکزی باید اعلام کند که به عنوان متولی چه برنامه ای برای ایجاد اطمینان و ارتقای بازار دارد. کمیسیون اقتصادی مجلس و شورای اسلامی نیز وظایف نظارتی دارند که البته این نظارت اجرایی نیست. انشالله هفته آینده از رهبری بانک مرکزی و وزارت اقتصاد سوال می کنیم که چه سیاست هایی برای تثبیت نرخ ارز و جلوگیری از افزایش آن و حتی ایجاد روند نزولی در نظر گرفته اند.