وضعیت زیان ایران خودرو در سال های اخیر به گونه ای بود که این شرکت بورسی را در معرض خروج از بورس قرار داد.
گزارش کردن خدمات اقتصادی تابشیایران خودرو شرکتی است که طبق آخرین اطلاعات کدال، بیش از 122 هزار میلیارد تومان زیان انباشته روی دست سهامداران گذاشته است و این زیان مدام در حال افزایش است. دلیل این ضرر، ضعف جدی مدیریت به ویژه مدیرعامل فعلی این مجموعه و همچنین مشکلات دیگر است.
در حالی که رقم زیان انباشته ایران خودرو در پایان سال ۱۳۹۶ بیش از ۸ هزار میلیارد تومان بوده است؛ در این سال ها شاهد افزایش زیان ایران خودرو بوده ایم.
شرکت ایران خودرو در سال 1371 در بورس اوراق بهادار تهران پذیرفته شد. و واگذاری سهام دولتی در این شرکت از سال 1377 آغاز شد. از سال 2013 اما واگذاری بخشی دیگر از سهام ایران خودرو آغاز شده است.
در سال 2013 شرکت مدیریت سرمایه آراد توسط “حمید کشاورز” و “محمد علیپور” دو مالک کروز تاسیس شد و اعضای هیات مدیره این شرکت در ابتدای تاسیس کاملا با اعضای هیات مدیره شرکت مشترک بودند. مدیران و مدیرعامل کروز.
بررسی ها نشان می دهد این شرکت از سال 1389 درصدد خرید بخشی از ایران خودرو بوده است. به طوری که در همان سال بحث های زیادی در خصوص واگذاری سهام ایران خودرو به آراد سرمایه مطرح شد و بیشتر این بحث ها به این دلیل بود که شرکت مذکور متعلق به مالکان شرکت کروز و دارای همین هیئت مدیره بود. از مدیران
به عبارت دقیق تر، نگرانی هایی مبنی بر ایجاد انحصار در تامین قطعات ایران خودرو توسط شرکت کروز وجود داشت و در نهایت شورای رقابت در سال جاری تصویب کرد: «به منظور جلوگیری از تمرکز عمودی در بازار خودرو، مقرر شد. شرکتهایی که با شرکتهای خودروسازی مانند قطعهسازان و سازمانهای آنها ارتباط کلی دارند، اجازه عضویت در هیات مدیره شرکتهای خودروسازی را ندارند.» در نهایت رئیس شورای رقابت در نامهای به مدیرعامل شرکت سهامی گفت که سرمایه آراد تدبیر حق حضور در هیات مدیره ایران خودرو را ندارد.
نفوذ کروز در ایران خودرو چگونه شکل گرفت؟
با وجود این موارد در سال 2010 شرکت تدبیر سرمایه آراد 7.27 درصد از سهام ایران خودرو را خریداری کرد و در نهایت در سال های بعد این سهم را به 15 درصد رساند و مجموع سهام کروز در ایران خودرو با حضور سایر شرکت های مرتبط با کروز به حدود 30 درصد افزایش یافت دو کرسی هیئت مدیره ایران خودرو را به خود اختصاص داد. موضعی که باعث شد قطعه ساز جنجالی کروز در هیئت مدیره بزرگترین خودروساز ایالتی نفوذ بیشتری داشته باشد.
بعد از 2012 موضوع مالکیت و حضور کروز در هیات مدیره ایران خودرو چالشی در بین قطعه سازان و حتی در سال 1396 بوده است. انجمن قطعه سازان و قطعه سازان خودرو با ارسال نامه ای به ریاست جمهوری خواستار جلوگیری از حضور نماینده صنایع کروز در هیات مدیره ایران خودرو شد. نامه منشی دفتر رئیس جمهور در خصوص شکایت انجمن قطعه سازان خودرو از شرکت کروز را در زیر مشاهده می کنید.
با تمام این پرسش ها آنچه امروز قابل تامل است موازی کاری زیر مجموعه های کروز در نقش هیات مدیره ایران خودرو از یک سو و در عین حال تامین کننده قطعات این شرکت است. که در نهایت منجر به افزایش هزینه ها و زیان برای این خودروساز بزرگ شد. روندی که در چشم سهامداران خرد ایران خودرو سپری شده و ارزش سهام آنها روز به روز در حال کاهش است.
چندی پیش مرکز پژوهش های شورای اسلامی در گزارشی اعلام کرد: شرکت های خصوصی که پس از اجرای قانون سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی بیش از 1 درصد ایران خودرو را خریده اند، همگی متعلق به دو شرکت کروز هستند. و برگزاری آنها مطرح شده اند . به گونه ای که نقشه خلاصه رابطه سهامداری این شرکت ها با ایران خودرو به شرح زیر می باشد. روابط و ارتباطات این شرکت ها نشان دهنده تأثیر صاحبان کروز و زیرمجموعه های مرتبط با آنها در ساختار هیئت مدیره ایران خودرو است.
در این میان حضور قطعه ساز جنجالی و مطرح کروز در هیات مدیره ایران خودرو یکی از اتفاقاتی است که باعث شد ایران خودرو از زیان بیرون نیاید و نه تنها نتوانست روند بهبود را بهبود بخشد، بلکه به گفته برخی کارشناسان و وزارت امنیت نیز باعث افزایش سرعت شد. به تعبیری برخی این مشکل را در راستای منافع عده ای در بخش خصوصی و شاید خرید ارزانتر سهام این غول خودروسازی برشمرده اند.