
بازار خودروهای ایران شاهد یکی از چالش برانگیزترین دوره های خود در سال گذشته بوده است. زمان پر از آشفتگی قیمت ، رکود ، تغییر در سیاست و ورود خریداران به مرحله انتظار.
قیمت های شدید
در ابتدای سال ، قیمت خودروها روند صعودی خود را مانند سالهای گذشته حفظ کردند. متوسط قیمت اتومبیل های داخلی در سه ماهه اول سال حدود 2 تا 5 درصد افزایش یافته است. به عنوان مثال ، پراید 2 در ماه ژوئیه از حدود 2 میلیون تومان در ماه آوریل به بیش از 2 میلیون تومان رسید. پژو 6 همچنین در حدود 2 میلیون تومانی به 2 میلیون تومانی نزدیک شد.
اما از تابستان ، روند صعودی متوقف شده و بازار به تدریج وارد رکود اقتصادی می شود. عواملی مانند کاهش دوره های ارز (از حدود 4000 دلار به 4000 دلار) ، افزایش عرضه به سیستم فروش یکپارچه خودرو و محدود کردن واردات خودروهای استفاده شده منجر به افزایش قیمت در ماه های پاییز و زمستان شده است. در اول فوریه ، بازار به نوعی قفل شد و کاهش تقاضا منجر به کاهش هزینه خودروها در حدود 2 تا 5 درصد در مقایسه با تابستان شد.
رکود در معاملات ؛ خریداران لاک منتظر
یکی از ویژگی های برجسته بازار خودرو ، کاهش قابل توجه در فروش بود. یک بررسی میدانی از نمایشگاه های اتومبیل در شهرهای بزرگ نشان می دهد که تجارت در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته بیش از 5 ٪ کاهش یافته است.
دلیل اصلی این رکود ممکن است به دلیل کاهش قدرت خرید مردم ، نوسانات نرخ ارز ، تورم عمومی و عدم پیش بینی آینده اقتصادی باشد. خریداران ترجیح می دادند منتظر قیمت های اضافی یا واردات خودرو باشند.
رفتار فروشندگان را تغییر دهید: تبلیغات بالا ، فروش کم
قابل توجه است که در سیستم های فروش اتومبیل آنلاین ، حجم تبلیغات به طور قابل توجهی در حال افزایش است ، اما میزان تبدیل تبلیغات بسیار کم بود.
فروشندگان ، به ویژه در نیمه دوم سال ، اغلب اتومبیل های خود را با قیمت های بالاتر از بازار تبلیغ می کردند ، اما در عمل آنها نمی خواستند با قیمت های پایین تر بفروشند. این امر باعث شده است که بازار در سردرگمی قیمت باشد.
ورود اتومبیل های وارداتی و تأثیر محدود بر بازار
از طرف دیگر ، اگرچه یک ماشین وارداتی اعمال می شود ، اما موجی از امید در بین مصرف کنندگان ، با این حال ، تعداد کم اتومبیل های وارداتی ، نرخ بالا و قیمت های قابل توجه تأثیر زیادی در بازار نداشته است ، زیرا این قیمت ها هنوز فراتر از قدرت خرید بخش بزرگتر مردم نیستند.
همچنین ، سهم اتومبیل های چینی در بازار ایران بیش از هر زمان دیگری افزایش یافته است ، و شرکت های جلسات داخلی اتومبیل های مختلف چینی را با قسط یا فروش نقدی راه اندازی کرده اند. با این حال ، استقبال از این خودروها به دلیل قیمت های بالای و هزینه های نگهداری سنگین آن محدود و محدود است.
به عنوان مثال ، اتومبیل هایی مانند Phoenix FX ، Digenitic و FMC T5 بیش از 1.5 میلیارد دلار قرار گرفتند ، اما کارشناسان گفتند که آنها قادر به جلب توجه عمومی با هزینه های نگهداری بالا و پس از خدمات ضعیف نیستند.
افزایش هزینه های نگهداری
لازم به ذکر است که یکی دیگر از نگرانی های جدی صاحبان خودرو افزایش هزینه های نگهداری و تعمیر است. قیمت قطعات یدکی است. به عنوان مثال ، قیمت این کالاها در سال 2 بیش از 2 درصد افزایش یافته است.
پس از خدمات فروش ، به ویژه برای اتومبیل های چینی ، آنها با نارضایتی گسترده روبرو شدند. برخی از قسمت ها برای چند ماه در دسترس نبودند و هزینه برخی از قطعات کلیدی به دو بار افزایش یافته است.
وعده های غیرمولد و سیاست های هافبک
در آغاز سال ، دولت قول واردات گسترده ای از اتومبیل های عملکردی و جدید ، حذف قرعه کشی و افزایش تولید را داد. با این حال ، تنها بخش کوچکی از اتومبیل های وارداتی راه اندازی شد و از طرف دیگر ، تولید برخی از تولید کنندگان خودرو حتی کاهش یافته است.
در حقیقت ، کاهش تولید برخی از تولید کنندگان خودرو مانند ایران هودو و سایپا در نیمه دوم سال و بخش هایی از تحویل قطعات از افزایش عرضه جلوگیری می کند. همچنین ، شفافیت در قیمت گذاری و مبارزه با گمانه زنی های بازار نتیجه روشنی به دست نیاورد.
بنابراین ، واردات پایین و قیمت های بالا نتوانسته است تأثیر قابل توجهی در کنترل قیمت داشته باشد.
چشم انداز بازار
بازار خودروهای ایران چرخه کاملی از افزایش قیمت ، رکود و ثبات نسبی را از سال ششم مشاهده کرده است. خریداران احتیاط بیشتری دارند ، فروشندگان نامشخص هستند و سیاستمداران هنوز در آزمون تنظیم بازار هستند.
در حال حاضر ، بازار خودرو مانند ماه های گذشته هنوز در رکود است. قیمت ها نسبتاً پایدار هستند ، اما هیچ نشانه ای از رونق در معاملات وجود ندارد. پیش بینی ها حاکی از آن است که اگر نرخ ارز همچنان کاهش یابد و شرایط اقتصادی تثبیت شود ، قیمت خودروها در نیمه اول می تواند 5 ٪ کاهش یابد. همچنین ، به گفته شرکت کنندگان در بازار خودرو ، اگر دولت قول دهد واردات گسترده خودروها را از جمله تجدید و حذف موانع تولید افزایش دهد ، می تواند به بهبود نسبی در نیمه دوم سال امیدوار باشد.
خوب ، برای گفتن ؛ بازار خودروهای ایرانی طی یک سال گذشته تصویر روشنی از بی اعتمادی مصرف کننده ، عدم توسعه مؤثر سیاست و عدم توانایی در تأمین نیاز واقعی مردم نشان داده است ، به طوری که بازار در بن بست روانشناختی و اقتصادی به نظر می رسد ، که نیاز به اصلاحات اساسی ، برنامه های شفاف ، عملی و عملی دارد. اتفاقی که در سال 2 رخ نداد ، اما برای 2 خیلی دیر نیست.