بازار سهام عقب نشینی کرد – تابناک


معاملات در بورس تهران در اولین روز هفته در دو صفحه متفاوت پیگیری شد. در 40 دقیقه ابتدایی بازار، موجی از تقاضا روانه بازار شد و شاخص کل تا محدوده 2 میلیون و 444 هزار واحد پیش رفت. اما نماگر اصلی بورس 30 هزار واحد از سقف روزانه خود افت کرد و به سطح 2 میلیون و 414 هزار واحد رسید.

به گزارش تابناک به نقل از دنیای اقتصاد؛ به بیان ساده، شاخص کل نه تنها در همان دقایق ابتدایی رشد 20 هزار واحدی خود را از دست داد، بلکه نسبت به روز معاملاتی قبل در ارتفاع کمتری باقی ماند. در جریان معاملات دیروز بین نماگرهای بورسی واگرایی وجود داشت و علیرغم افت شاخص کل، شاخص متعادل با رشد همراه بود.

رونق تجارت با دماسنج ارزش تجاری

در معاملات دیروز 12 هزار و 396 میلیارد تومان سهام، حق فروش و واحدهای صندوق سرمایه گذاری مشترک بین خریداران و فروشندگان رد و بدل شد، بنابراین این متغیر آماری برای سومین روز متوالی مقادیری بالاتر از 10 را ثبت کرد. با آغاز روند صعودی سهام در بازار، تمایل به خرید و فروش سهام افزایش یافته است و افزایش ارزش معاملات نیز تاییدی بر این گفته است. فعالان بازار سهام در آذرماه به طور متوسط ​​10 هزار و 656 میلیارد تومان سهام و حق بازخرید را معامله کردند. این در حالی است که در آبان ماه میانگین ارزش روزانه معاملات خرد 5.12 میلیارد تومان بوده است. این نکته به خوبی نشان دهنده بازگشت رونق به بورس است. مقایسه میانگین ارزش روزانه سهام، مکالمات و صندوق‌های سرمایه‌گذاری مشترک در ماه‌های دسامبر تا اکتبر (به عنوان یکی از راکدترین ماه‌های معاملاتی سال) نشان دهنده افزایش 249 درصدی میانگین ارزش معاملات در آن دوره است. در مهرماه نیز میانگین ارزش معاملات روزانه 3.48 میلیارد تومان بوده است.

روی آوردن به سهام کوچک؟

در معاملات دیروز بورس اوراق بهادار تهران، شاخص کل با افت 0.46 درصدی مواجه شد. اما شاخص متوازن که عملکرد سهام خرد بازار را نشان می دهد با افزایش 0.18 درصدی همراه شد. علیرغم خروج دو شاخص مذکور از سقف روزانه خود در معاملات دیروز، شتاب نزولی شاخص متعادل کمتر از شاخص کل بود که نشان می‌دهد شدت عرضه در نمادهای بزرگ و شاخص‌ساز بیشتر از از سهام کوچک. در واقع پس از تجربه نزولی در شاخص های بورسی در روز 11 آبان، بیشترین تقاضا به سمت نمادهای بزرگ بازار رفت و در نهایت این موضوع منجر به افزایش بیشتر شاخص کل نسبت به شاخص متعادل شد. بنابراین طبیعی است که پس از صعودهای اخیر، در نمادهای اندیکاتور به دلیل شناسایی سود و قرار گرفتن در فاز شکست قیمت، شدت عرضه بیشتر شود. طبیعتا در چنین شرایطی گردش پول به سمت نمادهایی می رود که یا در این مدت رشدی نداشته اند و یا کمتر از نمادهای بزرگ بازار رشد داشته اند.

ورود دلار به کانال تاریخی

دلار برای اولین بار در سال جاری وارد کانال 71 هزار تومان شد. با شروع معاملات دیروز نرخ برای فتح کانال 70 هزار تومانی بالا رفت و توانست کانال 71 هزار تومانی را فتح کند. اما طولی نکشید که شاخص ارز کانال جدید را از دست داد. به گفته تحلیلگران ارزی، دلار به دنبال تثبیت بالای 70 هزار تومان است و در صورت تثبیت دلار در این سطح، دستیابی به ارتفاعات بالاتر برای دلار منتفی نیست.

نکته مثبت بازار

نکته مثبت معاملات چند روز گذشته بورس تهران، وجود خریداران برای سهام در حال عرضه از سوی فروشندگان است. وقتی بورس ارزش معاملاتی بالایی را ثبت می کند، به این معنی است که برای سهام عرضه شده توسط فروشندگان خریدارانی وجود دارد. با توجه به اینکه افزایش عرضه طی چند روز گذشته ناشی از اصلاح و روند طبیعی بازار است، برخی افزایش عرضه را یک فرصت خرید می دانند. این دیدگاه منجر به ثبت سفارش های خرید بزرگ در آستانه قیمت روزانه شده و از قرار گرفتن موجودی در صف فروش جلوگیری می کند. علیرغم افزایش عرضه نمادهای بزرگ و شاخص در معاملات دیروز، این نمادها در محدوده صف فروش قرار نگرفتند که دو نکته را نشان می دهد: با توجه به اینکه بازار سهام با تاخیر قابل توجهی نسبت به سایر بازارها مواجه شد، بسیاری از آنها هنوز قیمت دارد آنها فعلی را ارزشمند می دانند و خرید سهام را منطقی تر از خرید سایر دارایی ها می دانند. از سوی دیگر، برخی همچنان معتقدند که چشم انداز بازار در روزها و ماه های آینده صعودی است، بنابراین در اتاق شیشه ای سهام می خرند.