با این بانک های صفر ریالی فاتحه جهش تولید مسکن را بخوانید! – درخشان


با این بانک های صفر ریالی فاتحه جهش تولید مسکن را بخوانید!

در شهریور 1400 م قانون جهش مسکن از سوی رئیس جمهور وقت برای اجرا به وزرای راه و شهرسازی و امور اقتصادی و دارایی ابلاغ شد. قانونی که بر مشارکت بانک ها برای تامین مالی ساخت حداقل یک میلیون واحد مسکونی در سال تاکید می کرد، اما اکثر بانک ها از اجرای آن خودداری کردند.

گزارش کردن خدمات اقتصادی تابشیدر قانون رونق مسکن نیز جریمه مالیاتی برای بانک هایی که در پرداخت تسهیلات ساخت مسکن کوتاهی می کردند در نظر گرفته شده بود، اما باز هم بسیاری از بانک ها این قانون را نادیده گرفتند و راه دیگری را در پیش گرفتند. این در شرایطی بود که بانک مرکزی در نقش نظارتی بر کارایی بانک ها بدتر عمل نکرد و نتیجه این رویه نامطلوب، پرداخت صفر ریالی بسیاری از بانک ها برای تحقق جهش تولید مسکن بود و هست.

تولید صفر درصد در این بانک ها

به بیان دقیق تر، آخرین آمار منتشر شده از تعداد بانک های ارائه دهنده تسهیلات برای اجرای قانون مذکور نشان می دهد از ابتدای امسال تا پایان آبان ماه، 14 بانک در کشور حتی یک ریال به عنوان وجوه ساخت مسکن پرداخت نکرده اند. بانک هایی مانند پاسارگاد و کرابهان که از اجرای قوانین مهم برای صاحبان خانه غفلت کرده اند، ترجیح می دهند وجوه بانکی را صرف شرکت های تابعه و شرکت های وابسته خود کنند.

با این بانک های صفر ریالی فاتحه جهش تولید مسکن را بخوانید!

به نظر می رسد با این رویه ای که این گونه بانک ها در پیش گرفته اند و حاضر نیستند حتی یک ریال برای اجرای تامین مالی قانون جهش تولید مسکن اختصاص دهند، نمی توان چشم انداز روشنی برای تحقق آن ترسیم کرد. از ساخت سالانه یک میلیون خانه در کشور.

بر اساس قانون جهش تولید مسکن، در سال های 1400 تا پایان 1402، بانک های کشور باید در مجموع یک میلیون و 423 هزار و 900 میلیارد تومان تسهیلات ساخت مسکن به متقاضیان پرداخت می کردند که تنها 183 هزار و 367 میلیارد تومان آن توسط این بانک ها پرداخت شد. . پرداخت شده است که نشان دهنده عملکرد نزدیک به 13 درصد از بانک ها است که رقم ناچیز است.

جریمه مالیاتی بانک های نامنظم شوخی است!

بر اساس قانون بانک های نادرست و معیوب در پرداخت اشیاء نهضت ملی مسکن جریمه خواهند شد. ظاهراً یک مکانیسم بازدارنده است، اما طبق گفته ها ناکارآمد است گزارش کسر بودجه از سال 1402 دیوان محاسبات، بانک ها مشمول جریمه مالیاتی هستند، به جز یک بانک، بقیه از پرداخت این جریمه مالیاتی خودداری کردند.

آیا بانک مرکزی نظارت را فراموش کرده است؟

البته در این شرایط نمی توان نقش بانک مرکزی به عنوان ناظر بر فعالیت بانک ها را نادیده گرفت. زمانی که بانک مرکزی سهمیه بانک های مشمول پرداخت نهضت ملی مسکن را تعیین و اعلام می کند، لزوم نظارت بر اجرای ابلاغیه در بانک ها توسط مرجع نظارتی دوچندان می شود.