
آخرین تغییر قیمت گاز در آبان ماه سال 98 بوده است. و بیش از 5 سال است که قیمت بنزین با قیمت یارانه ای 1500 تومان و رایگان 3000 تومان عرضه می شود.
به گزارش تابناک به نقل از تسنیم، در این 5 سال تورم سالانه حدود 40 درصد بوده است، یعنی همه چیز نسبت به پنج سال گذشته 200 درصد گران شده است. این بدان معنا نیست که بنزین باید گران شود، اما برای کالایی که دخل و خرجش مطابقت ندارد، توقف افزایش سالانه قیمت آن، مانند همه کالاهای متاثر از تورم، باعث انقباض فنر می شود که اگر در کنار آن ضعیف قرار گیرد. اجرای سناریوی افزایش قیمت توسط یک دولت می تواند مانند رویدادهای گذشته فاجعه بار باشد.
اکنون با محصولی مواجه هستیم که هزینه تولید آن بدون احتساب قیمت نفت به گفته رئیس جمهور، لیتری 8 هزار تومان است و در منطقه با شاخص قیمت فوب خلیج فارس، هر لیتر آن حدود 25 هزار تومان به فروش می رسد. تومان.
قیمت بنزین در کشورهای همسایه به لیتری 80 هزار تومان می رسد و تفاوت قیمت بنزین در ایران با کشورهای همسایه یکی از دلایل اصلی رونق قاچاق این فرآورده نفتی است.
اما اگر همه این فرضیات را کنار بگذاریم، حالا چه باید بکنیم؟
دولت هیچ پیشنهادی برای قیمت بنزین در لایحه بودجه 1404 لحاظ نکرد و نمایندگان مجلس نیز در مصاحبه های مختلف اعلام کردند که قصد تغییر قیمت بنزین در لایحه بودجه 1404 را ندارند.
در شرایطی که به نظر میرسد امسال را با تورم بین 30 تا 40 درصد به پایان میرسانیم، یعنی در پایان سال مالی جاری هزینه عرضه هر لیتر بنزین دوباره افزایش مییابد و این افزایش به دلیل تورم است. همچنان خارج از کنترل است، ادامه مییابد و سرعت گاز ثابت میماند و باعث میشود فنر بیشتر فشرده شود که باید یک روز به جای خود بازگردد.
از یک طرف مجلس در قالب قوانین مختلف به دولت اختیارات قانونی داده است تا هر زمان که بخواهد قیمت بنزین را تغییر دهد زیرا تامین ارز برای واردات بنزین در شرایط عدم تعادل مالی و بودجه ای فعلی کار دشواری است.
رئیس جمهور همچنین بارها اعلام کرده است که به دنبال غافلگیری مردم در بحث بنزین نیست. بنابراین بهترین گزینه برای کاهش فشار فنر قیمت گاز، لایحه بودجه 1404 است. باید به افزایش سالانه قیمت فرآورده های نفتی در قالب قانون بودجه برگردیم و در صورت وجود احتمال تکرار حوادث تلخ گذشته، تعدیل سالانه با شیب اندک بر اساس تورم داشته باشیم. بسیار منطقه ای تر از یک جهش چند ساله چند ساله است و در عوض توسط هر دو کمیته پارلمانی و روند چند ماهه تصویب قانون بودجه مورد بحث و بررسی قرار می گیرد.
آیا تنها راه دولت برای جبران عدم تعادل بنزین و جلوگیری از قاچاق آن با افزایش قیمت است؟
حال سوال اینجاست که آیا تنها راه دولت برای جبران عدم تعادل بنزین و جلوگیری از قاچاق آن افزایش قیمت است؟ البته پاسخ منفی است. با فرض ثابت ماندن قیمت بنزین، دولت می تواند راه حل های موثرتری برای حل عدم تعادل بنزین اتخاذ کند.
یکی از این راهکارها تنوع بخشیدن به سبد سوخت است. با توجه به زیرساخت هایی که در حال حاضر در کشور داریم، می توانیم روزانه تا 35 میلیون لیتر بنزین را با CNG جایگزین کنیم. در حالی که روزانه حدود 19 تا 20 میلیون مترمکعب مصرف CNG داریم.
اگر بتوانیم با استفاده از وسایل نقلیه گازسوز مورد استفاده در حمل و نقل عمومی اعم از وانت و تاکسی، سیاستهای درستی را بر اساس مشوقهایی که دارای زمینههای قانونی هستند، اجرا کنیم تا مصرف روزانه CNG را به 35 میلیون لیتر معادل بنزین نزدیک کنیم. کمبود بنزین بدون افزایش قیمت بنزین حل می شود.
به قیمت این کار، خودروها و موتورسیکلت های فرسوده پا به بنزین می گذارند. احتراق نادرست در ناوگان فرسوده گسترده است و منجر به مصرف بیش از حد بنزین و بدتر شدن آلودگی هوا می شود.
یکی از برنامه های اولویت دار دولت باید حذف خودروها و موتورسیکلت های فرسوده و جایگزینی آنها با ناوگان جدید باشد. این هم به کاهش مصرف روزانه گاز کمک می کند و باز هم ربطی به قیمت گاز ندارد.
علاوه بر این، خودروهای جدید تولید شده در کشور نسبت به نمونه های مشابه خارجی مصرفی دو تا سه برابری دارند و روند تولید خودرو نیاز به به روز رسانی دارد و اینکه خودروی داخلی در هر 100 کیلومتر بیش از 10 لیتر بنزین می سوزاند. ربطی به مردم نداره، ربطی به قیمت نداره! واردات خودروهای خارجی استاندارد که بتواند جایگزین بخشی از ناوگان خودروهای سواری کشور شود، می تواند کمک شایانی به کاهش مصرف بنزین کند.
توسعه ناوگان حمل و نقل درون شهری نیز یکی از ضروریات است و دولت باید برنامه مدون خود را در این بخش اعلام و هرچه سریعتر راه اندازی کند، به محض ساماندهی حمل و نقل درون شهری و درون شهری به طور مستقیم کاهش خواهد یافت. مصرف بنزین خودروهای شخصی را تحت تاثیر قرار می دهد.
اما بحث قاچاق بنزین …
اما در بحث قاچاق تخمین زده می شود که روزانه 10 میلیون لیتر بنزین قاچاق می کنیم. 10 میلیون لیتر به معنای ناوگان بزرگ تریلرهای سوخت برای تردد در جاده ها و انتقال سوخت به آن سوی مرزها است. بنابراین ساده لوحانه است که تصور کنیم کارت سوخت با سهمیه 160 لیتری که شامل 60 لیتر بنزین 1500 تومان و 100 لیتر بنزین 3000 تومان است یا کارت سوخت با جابه جایی چند صد لیتر بنزین دارای تاثیر بر قاچاق بنزین قاچاق بنزین را باید در نقشه های جایگاه های آزاد و حرکت نفتکش ها از مخازن ذخیره سوخت به سمت جایگاه های سوخت جست و جو کرد. به گفته رئیس قوه مقننه سازماندهی شده اند.
بنابراین برای جلوگیری از قاچاق، علاوه بر پاسداری از مرزها، در داخل کشور باید بر انحراف تانکرها تاکید شود و دیگری جلوگیری از نشت بنزین از کارت های رایگان جایگاه هاست که هر کدام قابلیت دارند. پر کردن 7000 لیتر بنزین در روز
وزارت نفت در ابتدای سال اعلام کرد 93 درصد مردم ماهانه کمتر از 160 لیتر بنزین مصرف می کنند، یعنی 60 لیتر بنزین 1500 تومانی و 100 لیتر بنزین 3000 تومان برای مصرف مردم کافی است. در ماه . اگر بخواهیم آمار وزارت نفت را منطقی و اصلاح کنیم، می توان گفت که حدود 80 درصد مردم با 160 لیتر سهمیه ماهانه نیاز خود را تامین می کنند.
تعیین سومین نرخ بازدارنده بنزین بالاتر از سهمیه که شامل کارت جایگاه آزاد می شود تا حد زیادی می تواند از انحراف بنزین از جایگاه ها جلوگیری کند و هر چه قاچاق کاهش یابد از عدم تعادل نیز کاسته می شود چرا که باید توجه داشت که میانگین مصرف از 123 میلیون لیتر بنزین در روز، مجموع آمار مصرف بنزین و قاچاق است، بنابراین هر چه قاچاق کمتر باشد، عدم تعادل بنزین کمتر است.