عبدالناصر همتی وزیر اقتصاد در گفتگوی ویژه خبری با اشاره به برنامه های اقتصادی دولت چهاردهم گفت: کشورهایی مانند ترکیه و عربستان در سال گذشته سرمایه زیادی جذب کردند.
به گزارش تابناک به نقل از مهر، وی با اشاره به اینکه رشد اقتصادی کشور تاکنون از سه یا چهار درصد فراتر نرفته است، اظهار داشت: سخت است بتوانیم رشد اقتصادی هشت درصدی داشته باشیم.
این عضو کابینه دولت چهاردهم همچنین گفت: بهره وری در کشور نزدیک به صفر است، سرمایه خارجی ما برای استفاده در تولید کم است و باید بهره وری را در کشور افزایش دهیم.
وزیر اقتصاد و دارایی خاطرنشان کرد: برای حرکت به سمت رشد هشت درصدی برنامه داریم.
وی با تاکید بر اینکه امسال آخرین سال مدیریت شرکتی بانک ها است، تصریح کرد: یکی از دلایل نارضایتی بانک ها مدیریت شرکتی آنهاست و سال آینده باید بنگاه های بانک ها واگذار شود.
همتی تاکید کرد: بانک ها باید پروژه ها را از طریق شرکت تامین مالی کنند و تامین مالی زنجیره تولید بر اساس اسناد اعتباری در بورس کالا انجام می شود.
وزیر اقتصاد و دارایی ادامه داد: یکی از اقدامات مهمی که در وزارت اقتصاد آغاز کرده ایم تامین مالی زنجیره تولید از طریق تامین اسناد اعتباری در بورس کالا است.
وی بیان کرد: از طریق استفاده از اسنادی مانند «اسناد مرحله ای»، «ال سی داخلی» و «قبض الکترونیکی» در بورس کالا، تامین مالی زنجیره تولید انجام می شود.
همتی خاطرنشان کرد: به تدریج فعالان اقتصادی و سرمایه گذاران خواهند دید که با استفاده از این اسناد اعتباری زمینه های خوبی برای تامین مالی آنها فراهم شده و رشد تولید تضمین می شود.
این عضو کابینه دولت چهاردهم تصریح کرد: در سال های گذشته در بودجه ها اختلاف نظر پنهانی وجود داشت که بیشتر عملیاتی می شد.
وی افزود: برای رفع کسری عملیاتی از روش هایی مانند بهره وری، خصوصی سازی و درآمد استفاده کردیم که در عمل محقق نشد. به عنوان مثال در دو سال گذشته فقط 25 درصد خصوصی سازی محقق شد یا بهره وری بین 4 تا 5 درصد بود و این مشکلات باعث کسری بودجه شد. امسال هم همین وضعیت است و حتی بدتر.
وزیر اقتصاد و دارایی همچنین خاطرنشان کرد: بخشی از درآمدهای هدفمندی محقق نشد، بلکه هزینههایی برای اهداف هدفمند ایجاد شد که منجر به کسری بودجه شد.
وی بیان کرد: برای سال 1404 با اجازه رهبر معظم انقلاب، 20 درصد از منابع صندوق توسعه ملی را به درآمد دولت رساندیم تا به حوزه عمرانی کشور آسیبی نرسد و با اقداماتی از این قبیل. به عنوان واردات خودرو، واگذاری شرکت های مهمی که در بخش نفت کار می کنند، یا پیش بینی های خوبی برای انتشار اوراق قرضه، خصوصی سازی و درآمد گمرکی انجام شد.
همتی گفت: واقعیت این است که درآمد نفتی ما سالانه بین 35 تا 36 میلیارد دلار است که کسری بودجه را به دنبال دارد. این در حالی است که درآمد نفتی کشور در سال 90 100 میلیارد دلار بوده است.
وی ادامه داد: بخش قابل توجهی از این 35 میلیارد دلار درآمد نفتی نیز صرف تخصیص ارز ترجیحی برای کالاهای اساسی می شود و این مشکل بر ادارات مالیات، گمرک، خصوصی سازی، اوراق قرضه، ساخت و ساز و … فشار وارد می کند. با این حال تلاش می کنیم سال آینده در این زمینه مشکلی ایجاد نشود.
وزیر اقتصاد دو عامل اصلی تورم را کسری بودجه متوالی و عدم تعادل سیستم بانکی برشمرد و گفت: عدم تعادل بانک های دولتی عمدتا ناشی از کسری بودجه است.
وی تصریح کرد: بخشی دیگر از کسری بودجه نیز به دلیل یارانه های پنهانی است که بی هدف داده می شود اما اگر این یارانه ها هدفمند و در منابع بودجه قرار گیرد دیگر کسری بودجه نخواهیم داشت.