جزئیات اجاره دولتی برای برخی واردکنندگان خودرو – تابناک


از ابتدای سال تاکنون گزارش های متعددی مبنی بر توقف یا اختلال در روند سفارش واردات خودرو منتشر شده است که توسط بسیاری از واردکنندگان بزرگ خودرو تایید شده است.

به گزارش تابناک به نقل از دنیای اقتصاد، برخی منابع خبری کمبود منابع ارزی و عدم تخصیص ارز کافی برای واردات را دلیل این توقف عنوان کردند و برخی دیگر نیز در تحلیل های خود تاکید کردند که توقف یا عدم تخصیص ارز کافی برای واردات. کندی ثبت سفارش ها ممکن است به دلیل مدیریت درخواست های باقی مانده در سال گذشته و تعیین تکلیف آنها باشد.

به عبارت دیگر، حجم بالای ثبت سفارش از سال قبل، منجر به انتقال برخی از آنها به سال جاری شده است و این امر ممکن است در روند ثبت سفارش های جدید تاثیرگذار باشد.

اما یک منبع آگاه در گفتگو با خبرنگار گروه آنلاین روزنامه دنیای اختاز ضمن تایید توقف موقت ثبت سفارش خودرو، گفت: در حال حاضر برخی از شرکت های واردکننده به ویژه شرکت های بزرگ در این زمینه با این اطلاعیه مواجه هستند به سایت ثبت سفارش “حد اعتبار رسیده است و فایل واردات قابل پشتیبانی نیست”. وی می گوید این پیام به معنای عدم امکان ثبت سفارش خودرو از سوی برخی واردکنندگان است.

حال سوالی که مطرح می شود این است که چرا برخی از شرکت های واردکننده امکان ثبت سفارش در مقاتی را دارند و این گزینه از برخی شرکت های دیگر سلب می شود؟ در جدیدترین اطلاعیه در مورد سامانه تحویل خودروهای وارداتی، آنچه جلب توجه می کند، عدم حضور شرکت های بزرگ واردکننده خودرو در لیست خودروهای عرضه شده برای فروش است، شرکت هایی مانند معین خودرو، کرمان موتور و سایپا در صدر فهرست خودروهای عرضه شده قرار دارند. واردکنندگان از سال گذشته اما اسامی آنها در آخرین لیست سامانه فروش نیست.

این منبع آگاه در این زمینه بیان می کند که سازمان توسعه تجارت در این زمینه دخالتی ندارد و مشکل بیشتر ناشی از عدم توزیع ارز توسط بانک مرکزی است.

وی در توضیح بیشتر گفت: بانک مرکزی سقف های ارزی واردات خودرو را برای برخی شرکت های واردکننده بسته است که نتیجه عدم ثبت سفارش خودرو است که اغلب فعالان واردات خودرو با آن مواجه شده اند.

به گفته مهدی زیگمی، مدیر طرح واردات خودرو وزارت صنعت، معدن و تجارت، از 65 شرکتی که مجوز واردات خودرو را دریافت کرده اند، 35 شرکت وارد می کنند.

وی همچنین تاکید کرد: واردات خودرو انحصاری نیست و هر شرکتی که شرایط لازم را داشته باشد مجوز واردات دریافت می کند.

به این ترتیب در حال حاضر 65 شرکت واردکننده خودرو دارای مجوز واردات هستند و بانک مرکزی باید ارز تخصیصی به شرکت‌های مذکور را ترتیب دهد.

به گفته این منبع آگاه، بانک مرکزی برای هر شرکت واردکننده بر اساس خودروهایی که سفارش داده است، سقف ارزی تعیین می کند و تا زمانی که واردکننده خودروهای سفارش داده شده را وارد نکرده و به تعهدات خود عمل نکرده باشد، نمی تواند سفارش جدیدی ثبت کند. این در شرایطی است که واردکنندگانی که از سقف اعتبار خود استفاده نکرده اند، همچنان می توانند سفارش دهند.

اظهارات این فعال بازار واردات نشان می دهد چرا همچنان برخی شرکت ها از توقف سفارش خودرو گلایه دارند.

چندی پیش مهدی زیگامی، سرپرست پروژه واردات خودرو در وزارت صنعت، معدن و تجارت با رد ادعای توقف ثبت سفارش، تاکید کرد که ثبت سفارش متوقف نشده و از ابتدای سال جاری تاکنون حدود 900 میلیون دلار ثبت سفارش شده است. ارز برای واردات خودرو در نظر گرفته شده است.