جزئیات سامانه جدید ارزی تجاری از سخنگوی مرکز مبادلات – تابناک


به گزارش «تابناک» به نقل از مسخره؛ اصغر بالسینی سخنگوی مرکز مبادلات ارزی در خصوص سامانه ارز تجاری و فعالان اقتصادی مشمول این سامانه گفت: سامانه ارز تجاری مرکز صرافی از 12 آذرماه رسما آغاز به کار کرد و بر اساس بخشنامه بانک مرکزی از 12 آذرماه، گروه هایی که مشمول خرید و فروش در این سامانه هستند، باید از طریق سامانه ارز تجاری مرکز مبادلات خرید و فروش را انجام دهند.

وی افزود: صادرکنندگان شامل صادرکنندگانی می شوند که با تسلیم خانه های صادراتی خود تعهدات ارزی خود را تسویه کرده اند و در این گروه صادرکنندگانی مانند روان کننده ها، لبنیات و شیرخشک، سیمان کلینکر، خشکبار، گیاهان آبزی، گیاهان دارویی – زعفران، … ترکیبات و حمل و نقل

بالسینی تصریح کرد: از سوی دیگر خریداران ارز کسانی هستند که در زمینه واردات گوشی موبایل، لپ تاپ، تبلت، موز و قطعات ماشین آلات صنعتی فعال هستند.

سخنگوی مرکز مبادلات ارزی درباره روند خرید و فروش ارز در سامانه ارزی تجاری توضیح داد: در قسمت مربوط به صادرکنندگان، صادرکننده ای که فرآیند صادرات را به پایان رسانده و ارز دارد، از طریق بانک خود عاملی را اعلام می کند که نقش را بازی می کند. نقش ارز مقدار معینی در مقصدی که اعلام کرده موجود است و بانک بررسی می کند که ارز مورد ادعای صادرکننده وجود دارد. این افراد همان صادرکنندگانی هستند که با تعیین تکلیف صادراتی یا سهمیه صادراتی تکلیف ارزی را تسویه کردند.

بانک های عامل نماینده صادرکنندگان و واردکنندگان در نظام ارز تجاری

این مسئول ادامه داد: واردکننده از طریق کارگزار خود که همان بانک است به سامانه کلی ارز و سامانه ارزی تجاری مرکز مبادلات متصل می شود. واردکننده پس از دریافت تخصیص ارز معتبر وارد این سامانه می شود. یعنی قبل از این فرآیند، واردکننده قطعا مراحل ثبت سفارش خود را انجام داده و تخصیص ارز خود را دریافت کرده است و در فیش تخصیص ارز آنها قید شده است که محل تحویل ارز، مرکز مبادلات طلا است.

وی در خصوص نحوه معامله در این سامانه گفت: میزان عرضه ارز توسط صادرکننده و میزان تقاضا توسط واردکننده از طریق کارگزاران خود در سامانه وارد می شود و طی فرآیندی که طراحی می شود، تطبیق داده می شود و بالاخره معامله منعقد شد

بالسینی همچنین گفت: نکته مهم این است که اساسا صادرکننده و واردکننده در سامانه حضور ندارند. بلکه بانک ها عامل این دو گروه حاضر در سیستم هستند. یعنی افراد قبل از ورود به سامانه باید با بانک عامل قرارداد نمایندگی ببندند که طبیعتا صادرکننده باید میزان ارز خود را اعلام کند و با چه نرخی می خواهد آن را بفروشد و واردکننده نیز باید میزان ارز خود را مشخص کند. تقاضا و قیمتی که او می خواهد بفروشد. او قصد دارد در آنجا خرید ارز را اعلام کند و با بانک عامل خود در مورد حق الوکاله مذاکره کند. بنابراین نقش اجرایی در این سامانه بر عهده بانک ها به عنوان دلالان مرتبط با صادرکنندگان و واردکنندگان است.

سخنگوی مرکز مبادلات با اشاره به مزیت های این سامانه برای فعالان اقتصادی تاکید کرد: اولاً شفافیت در این سامانه وجود دارد و ثانیا ریسک برای دو طرف معامله به حداقل می رسد. زیرا واردکننده قبل از ورود به فرآیند خرید ارز ریال خود را تضمین کرده و در بانک سپرده گذاری کرده است و صادرکننده نیز از طریق نماینده بانک تضمین کرده است که ارز واقعا وجود دارد و بانک وجود ارز را تایید کرده است. بنابراین فروش به اصطلاح خالی ارز اتفاق نمی افتد، هر دو کشور در اسرع وقت به ریال و ارز خود دسترسی پیدا می کنند.