خبر انتقال پایتخت برای مکرانچانی چه به همراه داشت؟ – درخشان


نمی توان مسیر صد ساله را یک شبه طی کرد. پشت کار و صبر؛ اما در کشور ما با یک خبر و نظر صد سال در یک شب می گذرد. همین که این اظهار نظر از سوی مسئولان مطرح شده بود، مانند موضوعی که این روزها از سوی مسئولان مطرح شد و در صدر اخبار رسانه ها قرار گرفت، کافی است.

به گزارش تابناک به نقل از مهر، طرح «انتقال سرمایه». طرحی برای تغییر نه به صورت واقعی و عملی، بلکه در یک نشست خبری با رسانه ها. نیازی به نام بردن از منطقه نیست، همین بس که سرمایه اقتصادی باید به دریا برود، یعنی دریای آزاد. همین کلمه کلیدی برای افزایش قیمت املاک در مناطق فراساحلی کافی است.

“مکران” تنها منطقه اقیانوسی ایران است، به همین دلیل یکی از نقاط کلیدی در سواحل جنوب شرقی ایران به شمار می رود، به عبارتی سرزمین مکران در قسمت جنوبی بلوچستان و سواحل آن واقع شده است. منطقه مکران از بلوچستان و پاکستان در غرب تا مرزهای عمان است. طول آن 900 کیلومتر است.

لازم به ذکر است «بندر چابهار» تنها بندر اقیانوسی ایران است که در این منطقه واقع شده است و علاوه بر این، این منطقه دارای امکانات کشاورزی و صیادی است، بنابراین برای زندگی طولانی مدت مناسب است.

مشکل اصلی تهران آب است

نکته قابل تامل اینجاست که «تهران» به عنوان پایتخت در سال‌های اخیر با مشکلات جدی از جمله بحران و کمبود آب مواجه بوده است، بنابراین بر اساس گزارش‌های رسمی و داده‌های وزارت نیرو و کارشناسان حوزه منابع آب، وضعیت منابع آب تهران طی سالیان اخیر به شدت بحرانی شده است. میانگین بارندگی سالانه در تهران طی چند دهه گذشته حدود 25 درصد کاهش داشته است که این کاهش بارندگی مستقیماً بر حجم مخزن سدهای اطراف تهران تأثیر گذاشته است.

البته میزان زهکشی منابع آب زیرزمینی شهر تهران به حد بحرانی رسیده و سطح این منابع در 20 سال گذشته به طور متوسط ​​12 متر کاهش یافته است و این مشکل باعث افزایش فرونشست زمین در برخی شده است. از سوی دیگر، حدود 70 درصد آب شرب تهران از سدهای مجاور از جمله سدهای کرج، لار، طالکان، ماملو و لتیان تامین می شود. و کاهش بارندگی ذخیره این سدها را به حدود 40 درصد ظرفیت کاهش داده است.

پزشکان: بحران آب به یک معضل ملی تبدیل شده است

بحران تامین آب که پایتخت به آن نیاز دارد، مسعود مزکیان، رئیس دولت چهاردهم (20 دی 1403) را بر آن داشت تا موضوع تغییر پایتخت اقتصادی به یکی از استان‌های ساحلی را مطرح و «مشکل» را اعلام کند. کمبود آب در منطقه ای در استان” یا حتی یک استان محدود نیست و به یک “مشکل ملی” تبدیل شده است.

وی همچنین می گوید: یکی از دلایلی که ما را به فکر تغییر پایتخت انداخت، عدم تناسب منابع و هزینه ها در تهران است.

موضوع انتقال پایتخت موضوع جدیدی نیست

سخنگوی دولت (27 دی 1403) مطابق با سخنان رئیس دولت «فاطمه مهاجرانی» با اشاره به موضوع انتقال پایتخت از تهران اظهار داشت: بحث انتقال پایتخت موضوع جدیدی نیست. اما بیش از سه دهه است که صحبت می شود. ظرفیت بیولوژیکی هر منطقه نشان می دهد که چقدر ظرفیت برای گسترش فعالیت ها وجود دارد. نگرانی هایی در مورد استان تهران از نظر ظرفیت زیستی مانند آب وجود دارد.

مهاجرانی ادامه می دهد: به هر حال «مکران» به عنوان یکی از گزینه ها دیده می شود. دو شورا تشکیل شده است، شورای نظارت بر مشکلات پایتخت، یکی از سوالاتی که مطرح می شود ظرفیت های بالایی در منطقه مکران است. ما تلاش می کنیم از دانشگاهیان، نخبگان و صاحب نظران این حوزه چه از نیروهای مهندسی، چه جامعه شناسی و چه از اقتصاددانان کمک بگیریم و انشاالله بتوانیم مشکل را به سمتی برسانیم که مؤثرتر باشد، اما این مشکل نیست. فوری در دستور کار قرار دارد.

خطر خطرات جدی سونامی و گسلش در سواحل جنوب شرقی و جنوبی ایران

لازم به ذکر است یکی از ویژگی های مثبت مکران به عنوان پایتخت یک کشور وسعت آن است. این شهر از نظر وسعت رقیب تهران است و در مقایسه با تهران که از یک سو با کوه احاطه شده و از سوی دیگر به کویر می رسد، از موقعیت جغرافیایی مطلوب تری برخوردار است. علاوه بر این مکران فرصت های زیادی برای توسعه شهری خواهد داشت.

اما نکته مهم در اینجا این است که خطر سونامی احتمالی در دریای عمان به وضوح سواحل جنوب شرقی و جنوبی ایران را تهدید می کند و از سوی دیگر می توان به «گسل مکران» از جمله گسل های طولانی در امتداد سواحل دریای عمان اشاره کرد. دریای عمان در جنوب شرقی ایران.

همچنین گسل مکران تنها گسلی است که در لبه فرورانش پوسته اقیانوسی به زیر پوسته قاره ای قرار دارد، بنابراین زمین لرزه هایی با بزرگی بیش از 8 ریشتر (زلزله ای به بزرگی 8.2 ریشتر در 16 آذر 1324 رخ داد) در حالی که احتمال وقوع زلزله 9 ریشتری نیز در صورتی وجود دارد که کل طول گسل مکران در یک رویداد (در بدترین حالت ممکن) گسسته شود.

سوال اینجاست که انگیزه مسئولان برای انتقال پایتخت از تهران زلزله خیز به زلزله خیز مکرانی و سونامی و گسل خیز چیست؟

خبر انتقال سرمایه به مکران قیمت زمین و ملک را افزایش داد

به گفته برخی کارشناسان اقتصادی، خبر انتقال سرمایه اقتصادی به مکران مبنای عملی ندارد و تنها به افزایش قیمت زمین و خانه در این منطقه منجر شده است.

معین الدین سعدی نماینده سابق چابهار در مجلس در خصوص انتقال سرمایه به مکران گفت: خبر انتقال سرمایه به مکران تنها منجر به گرانی زمین و اجاره بها در این منطقه و بدون تغییر در زندگی مردم شده است. ، هزینه را برای آنها افزایش داده است.

وی ادامه داد: منطقه مکران کمترین شاخص های توسعه را دارد و هنوز درصد زیادی از مردم تامین آب ندارند، ظرفیت بی بدیل در مکران وجود دارد اما تاخیرها به حدی است که ابتدا دولت باید در حوزه توسعه زیرساخت ها کاری انجام دهد. و سپس مسائلی مانند جابجایی پایتخت پیش می آید

قیمت املاک در منطقه مکران بررسی شد.

محله مساحت (متر مربع) سن قیمت هر متر مربع (تومان)
بنیاد علویان – چابهار 140 1403 60,000,000
بلوار شهید ریگی – چابهار 104 1403 53,000,000
گلشهر – چابهار 107 1403 46,000,000
زیباشهر – چابهار 87 1403 43,000,000
بهنار – چابهار 99 1403 55,000,000

مهاجرانی: نگفتم پایتخت به مکران می رود

لازم به ذکر است، چهارشنبه شب (29 دی) سخنگوی دولت در سفر به جزیره کیش سخنان خود مبنی بر اینکه مکران به عنوان یکی از گزینه های انتقال پایتخت مطرح است را پس گرفت و از تشکیل دو شورا خبر داد. یکی برای رسیدگی به مشکلات پایتخت (تهران) و دیگری برای ظرفیتی که در اقتصاد دریایی وجود دارد که به معنای انتقال پایتخت به مکران نیست.

انتقال سرمایه هر چند سال یکبار انجام می شود

عقب نشینی کابینه دولت چهاردهم از اظهارات خودشان تنها باعث افزایش قیمت زمین، ملک و رشد قیمت در منطقه مکران شد، البته باید توجه داشت که موضوع جابه جایی پایتخت هر چند سال یک بار مطرح می شود و در این سال ها نام شهرهایی مانند قزوین و سمنان جایگزینی برای تهران مطرح شده است اما هر بار پس از مدتی بحث انتقال پایتخت در راس دولت به فراموشی سپرده می شود.

با توجه به اینکه برخی کارشناسان اعلام کرده اند که جابجایی پایتخت تنها موجب افزایش قیمت ملک در منطقه مذکور می شود، خبرنگار مهر در خصوص وضعیت قیمت ملک در منطقه مکران از مشاوران املاک این منطقه و ادعای آنها جویا شد. کارشناسان اعلام کردند که قیمت مسکن در این منطقه پس از اعلام واگذاری سرمایه به طور میانگین 10 میلیون تومان افزایش یافت.

یکی از مشاوران املاک در محله بنیاد علوی چابهار که آخرین معامله یک ساختمان 6 طبقه قبل از اعلام واگذاری سرمایه به مکران متری 50 میلیون تومان بود، اما پس از اعلام این خبر، قیمت یکی از طبقات همین ساختمان متری 60 میلیون تومان برای معامله تعیین شد.

همچنین یکی دیگر از مشاوران املاک در بلوار شهید ریگی چابهار در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: پس از اعلام واگذاری سرمایه در منطقه مکران میانگین قیمت واحدها متری ۵ میلیون تومان افزایش یافت اما فروشندگان در پایان معامله تخفیف هم می دهند.