خبر خوش برای کارگران اخراجی – تابناک


کارگران واجد شرایط و غیر واجد شرایط عیدی شامل کلیه کارگران مشمول قانون کار می شود. کلیه کارگران بخش های دولتی، خصوصی و دولتی که مشمول قانون کار هستند، مستحق دریافت حقوق تعطیلات هستند. این شامل کارمندان قرارداد دائم، کارگران قرارداد موقت و حتی کارگران پاره وقت می شود.

به گزارش تابناک به نقل از تسنیم؛ طبق ماده 75 قانون کار، کلیه کارگران مشمول قانون کار (اعم از دائم یا موقت) مشمول عیدی می باشند. میزان عیدی معمولاً حداقل دو برابر و حداکثر سه برابر حقوق پایه ماهانه کارگر است مشروط بر اینکه از سه برابر حداقل حقوق مصوب شورای عالی کار تجاوز نکند.

کارگران واجد شرایط و غیر واجد شرایط عیدی شامل کلیه کارگران مشمول قانون کار می شود. کلیه کارگران بخش های دولتی، خصوصی و دولتی که مشمول قانون کار هستند، مستحق دریافت حقوق تعطیلات هستند. این شامل کارکنان قرارداد دائم، کارگران قرارداد موقت و حتی کارگران پاره وقت می شود.

علاوه بر کارگران غیر معاف، برخی از اقشار مانند کارمندانی که مشمول قانون خدمات کشوری هستند، برای دریافت عیدی از مقررات خاصی پیروی می کنند. شناسه این گروه معمولاً به عنوان مبلغ ثابت بر اساس تایید دولت تعیین می شود.

عید شامل کدام دسته از کارگران می شود؟

سیدسعید فتاحی مشاور مرکز عالی اصناف کشور با اشاره به اینکه حتی کارگران اخراجی نیز مرخصی می گیرند، گفت: طبق قانون کار، کارگرانی که به هر دلیلی شغل خود را از دست داده اند، موقت، ساعتی، نیمه کاره هستند. کارگران وقت و فصلی مشمول دریافت عیدی هستند و کارفرما موظف به پرداخت این جزء می باشد.

فتاحی گفت: برخی از کارگران به صورت آزمایشی به کار گرفته می شوند و طبق ماده 11 قانون کار و تبصره آن، مدت زمان دوره آزمایشی باید در قرارداد کار قید شود. در صورت قطع رابطه کار توسط کارفرما، وی باید تمام دستمزد دوره آزمایشی را بپردازد و در صورت قطع رابطه استخدامی توسط کارمند، کارمند حق دریافت کلیه حقوق و مزایای دوره استخدام را دارد.

وی بیان کرد: همچنین بر اساس ماده 39 قانون کار، دستمزد و مزایای کارگرانی که به صورت نیمه وقت یا کمتر از ساعات قانونی کار می کنند، به نسبت ساعات کار محاسبه و پرداخت می شود. در مورد کارگران ساعتی که حقوق ثابت ماهیانه ندارند و حقوق آنها ماه به ماه متفاوت است، میانگین حقوق سه ماه آخر اشتغال آنها مبنای محاسبه مرخصی و پاداش قرار می گیرد.

مبلغ عیدی و پاداش به کارگران کارگاه های فصلی مشمول قانون کار و همچنین کارگران سایر کارگاه های تحت پوشش که کمتر از یک سال در کارگاه کار کرده اند به نسبت 60 روز محاسبه شود. روزهای کاری آنها در سال بنابراین طبق قانون کار، این دسته از افراد نیز مشمول دریافت کلیه حقوق و مزایای قانونی اعم از مرخصی و پاداش پایان سال هستند.

فتاحی درباره زمان پرداخت عیدی کارگران گفت: کارفرمایان می توانند با پرداخت عیدی در ماه های منتهی به پایان سال انگیزه کارگران را برای بهره وری در واحدهای تولیدی افزایش دهند تا کارگران در روزهای پایانی اجناس بازار بنجل را خریداری نکنند. اسفند ماه و کارفرما نیز مکمل یکدیگر هستند. یعنی با کارفرما، کارگر در آن واحد تولیدی به شغل نیاز دارد و کارفرما به کارگر نیاز دارد، بنابراین آنها یکدیگر را بهتر دوست دارند. همچنین با پرداخت عیدی دو ماه پایانی بهمن و اسفند بار مالی پایان سال برای کارفرمایان محترم افزایش می یابد و بهترین کار برای احترام متقابل این است که این مبلغ عیدی زودتر پرداخت شود.

وی افزود: زیرا در پایان سال پایان کار و صرفه جویی در مرخصی و … به عید اضافه می شود که بار مالی به همراه دارد. شایان ذکر است که اکثر کارفرمایان برای بهره وری و انگیزه بیشتر، جدای از پرداخت تعهدات قانون کار، مواردی را نیز به دلخواه خود برای تکریم کارگران زحمتکش به نمایش می گذارند که سکولار و از این پس پاداش و نیز پاداش است. ارزش دادن به کارگران زیر مجموعه آنها در کارخانه ها هستند.

فتاحی ادامه داد: به عنوان مثال واحدهای بزرگ تولیدی صنعتی با خرید آجیل و شیرینی و بسته های رزق و روزی در پایان سال کام کارگران را شیرین می کنند که این نشان دهنده ارج نهادن به کرامت کارگر است که باید از آنها تشکر و قدردانی کرد. اما در کل اگر کارفرمایان هر سال عیدی دی ماه یا بالاخره بهمن ماه را بدهند خدمت بزرگی به کارگران خود کرده اند تا بتوانند طبق نیاز خود وسایل نوروزی را تهیه کنند و شرمنده زن و بچه نباشند.

وی با بیان اینکه گاهی برخی از کارفرمایان به دلایل مختلف پرداخت عیدی سال آینده را به تعویق می اندازند، افزود: برخی از کارفرمایان گاهی پرداخت عیدی سال جدید را به تعویق می اندازند در حالی که می توانند این کار را قبل از عید و در ماه های دی و بهمن انجام دهند. که کارگران از کار کارفرمای خود رضایت بیشتری دارند. امیدوارم روزی برسد که مشکلی برای زایمان پیش نیاید تا این دو مکمل روزهای خوبی را در کنار هم سپری کنند.

کلیه کارکنان مشمول قانون کار که در این قانون به عنوان «کارگر» شناخته می شوند مشمول عیدی و پاداش سالانه می باشند. اما در این میان کارگرانی هستند که به صورت داوطلبانه یا غیرارادی و به دلایل مختلف از جمله بحران اقتصادی کارفرما، بی نیازی و … شغل خود را از دست داده اند و همچنین برخی از کارگران بازنشسته که با توجه به تاکید قانون کار، هدایای عید پایان سال نیز به آنها تعلق می گیرد.

اگر کارفرما از پرداخت عیدی امتناع کند یا آن را به تاخیر بیندازد، کارگر می تواند از طریق مراجع قانونی (مانند وزارت کار) شکایت کند.

کارگرانی که در شرایط مالی نامناسب در شرکت ها استخدام می شوند ممکن است در دریافت عیدی با تاخیر مواجه شوند، اما این به معنای ضایع شدن حق قانونی آنها نیست.

شناسه به عنوان یک حق قانونی به کلیه کارگران مشمول قانون کار اعطا می شود. با این حال، در عمل ممکن است برخی مسائل یا استثنائات وجود داشته باشد که نیاز به پیگیری قانونی داشته باشد. آگاهی از حقوق کارگران و استفاده از ابزار قانونی می تواند از تضییع حقوق آنان جلوگیری کند.