قیمت دلار در بازار همچنان متاثر از انتخاب ترامپ و تقویت ارزش دلار در بازارهای جهانی بود.
سکه چقدر تغییر کرده است؟
قیمت سکه امامی در اولین روز آبان ماه از مرز 55 میلیون تومان عبور کرد و با نزدیک شدن به کانال 56 میلیون تومان رکورد جدیدی را تجربه کرد. با این حال توسعه بازارهای جهانی طلا باعث شد قیمت هر قطعه سکه تمام بهار آزادی در آخرین روز آبان و اولین روز آذرماه به 52 میلیون و 815 هزار تومان برسد. به این ترتیب خروج سه میلیون تومانی در بازار سکه تمام بهار آزادی طرح امامی سه میلیون تومانی موجب ضرر سرمایه گذاران حاضر در این بازار شد.
البته این سکه در این بازه قیمتی به فروش می رسد اما باید در نظر داشت که حباب بالاتر از هشت میلیون تومان وجود دارد و خریدار هشت میلیون تومان بیشتر از ارزش واقعی برای خرید آن هزینه می کند.
قیمت سکه تمام بهار طرح قدیم در اولین روز آبان ماه 49 میلیون تومان بود و در آخرین روز این ماه تنها نزدیک به 235 هزار تومان افزایش داشت. بنابراین این سکه تغییر چندانی نکرد. سرمایه گذاران در بازارهای نیم سکه و ربع سکه نیز هر کدام در محدوده سه میلیون تومان زیان دیدند.
قیمت نیم سکه در ابتدای ماه 29 میلیون و 660 هزار تومان و در پایان ماه 26 میلیون و 660 هزار تومان بود. سکه چهارم نیز که ابتدای آبان ماه 19 میلیون و 340 هزار تومان فروخته می شد، در پایان آبان ماه با قیمت 16 میلیون و 590 هزار تومان فروخته شد.
تغییر قیمت سکه گرمی نیز حدود یک میلیون تومان کاهش داشت. این سکه در ابتدای آبان 8 میلیون و 820 هزار تومان فروخته می شد و در پایان آبان ماه قیمت فروش آن به 7 میلیون و 820 هزار تومان رسید.
چه چیزی طلا را در بازار تغییر داد؟
سرمایه گذاران بازار طلا نیز در دومین ماه آبان متحمل زیان شدند اما حجم زیان آنها با زیان سرمایه گذاران در بازار سکه قابل مقایسه نبود.
قیمت هر گرم طلا در ابتدای آبان ماه با توجه به اتفاقات پیش گفته در انتخابات آمریکا کاهش یافت، اما در نهایت پس از افت های فراوان، این بازار با سود در دومین ماه پاییز به فعالیت خود پایان داد. قیمت هر گرم طلا در ابتدای آبان ماه 4 میلیون و 324 هزار تومان بود که در آخرین روز پاییز به 4 میلیون و 493 هزار تومان رسید.
بورس بالا رفت
بورس ایران از مرداد ماه ۱۳۹۸ در شرایط اضطراری و ویژه قرار دارد. در این مدت طولانی، سرمایه گذاران در بورس نتوانسته اند از این بازار سودی حتی معادل تورم داشته باشند و اغلب با زیان یا عقب نشینی های طولانی مواجه شده اند. برنامه های حمایتی دولت از بازار سهام نتوانسته آرامش را در اقتصاد ایجاد کند. شاخص بورس این ماه را قرمز آغاز کرد. شاخص بورس در اولین روز آبان ماه با افت 13 هزار و 369 واحدی به رقم یک میلیون و 993 هزار و 889 واحد رسید.
این شاخص در پایان آبان ماه اما دو میلیون و 257 هزار واحد اعلام شد که رشدی حدود هشت درصدی را نشان می دهد. معامله گران و ناظران روزهای بهتری را برای بازار سهام پیش بینی می کنند.
دلار در حال افزایش بود
قیمت دلار در آبان ماه امسال افزایش یافت. رشدی که البته منجر به تغییر کانال این ارز در بازار ایران شد.
قیمت دلار در ابتدای آبان ماه امسال 64 هزار و 885 تومان بود اما در آخرین روز آبان ماه، قیمت این ارز به پله اول کانال هفتم رسید. افزایش قیمت دلار در بازارهای جهانی عامل مهمی در افزایش قیمت دلار در بازار داخلی است. البته فرا رسیدن مهلت تسویه حساب های بین المللی نیز بی تاثیر از این افزایش قیمت ها در بازار ایران نیست. در همان زمان، بررسی بودجه نیز سیگنال قوی فزاینده ای را به بازار ارسال کرد.
بازاری جدید برای سرمایه گذاران خرد
به هر حال در شرایط فعلی گزینه ای به بازارهای سنتی سرمایه گذاری در ایران اضافه شده است. گزینه ای که قبلاً در معادلات سرمایه گذاران خرد وجود نداشت. نرخ سپرده بانکی با نرخ سود در محدوده بیست تا بیست و دو درصد در شرایط فعلی برای سرمایه گذاران خرد جذابیت بیشتری دارد زیرا اگرچه نرخ سپرده از تورم عقب است، اما از سود سایر بازارها جلوتر است.
برخی معتقدند یکی از دلایل رشد کم و عقب ماندگی بورس، سیاست های فعلی بازار پول است.