
به گزارش «تابناک» به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان؛ «چرا گره حقوق و دستمزد باز نیست» عنوان سومین قسمت برنامه این هفته بود. این برنامه با موضوع افزایش حقوق کارگران با حضور علی خدایی نماینده کارگران در شورای عالی کار و علی اصغر آهنی ها نماینده کارفرمایان در شورای عالی کار به صورت زنده از شبکه دو سیما پخش شد. کانال
علی اصغر آهنی ها با اشاره به روند تعیین حقوق کارگران در شورای عالی کار گفت: دستمزد و حقوق که یکی از عوامل معیشت نیروی کار است تنها در برنامه ها مطرح می شود. یکی از موضوعات مهم در اصل 41 بحث معیشت است. در این بحث سه عامل مهم داریم که این هزینه ها فشار زیادی به خانواده وارد می کند. یکی از این عوامل مسکن است. در دهه هفتاد و هشتاد بسیاری از خانواده های کارگری خانه دار شدند. از دهه هفتاد تاکنون خانه های زیادی با کمک کارفرمایان و تعاونی ها ساخته شده است.
وی افزود: مجلس می تواند در بحث حقوق کارمندان نقش موثری داشته باشد. اگر مجلس این نیروی محرک را نداشته باشد، دولت ها نمی توانند اقدام مثبتی انجام دهند. عامل دوم درمان است. باید بپذیریم که اتفاقاتی می افتد که باعث می شود کارگران بیمه رایگان نداشته باشند. ناامیدی در تامین اجتماعی باعث می شود که بازنشستگی های پیش از موعد غیر واقعی داشته باشیم و منجر به بحران منابع انسانی شود. بخش سوم آموزش است که به عنوان رایگان تبلیغ می شود اما نیست.
آهنی ها گفت: باید قبول کنیم که کارفرما در این شرایط اقتصادی خوب نیست اما کارگر هم خوب نیست. اما باید شرایط به گونه ای باشد که نیروی کار در آرامش باشد تا راندمان کاری افزایش یابد. کارگر و کارفرما در یک قایق هستند. ما معتقدیم که باید به ایجاد آرامش نسبی برای کارگر کمک کنیم. پیشنهادی که به کارگران داشتیم این بود که حداقل 35 درصد افزایش دستمزد داشته باشیم.
نماینده کارفرمایان در شورای عالی کار به مشکلات پیش روی استیفای حقوق کارگران اشاره کرد و گفت: اگر دولت نتواند با بودجه مصوب مجلس تطبیق یابد با کسری بودجه مواجه می شود. باید بر اساس اصل 44 به سمتی برویم که وابسته به دولت نباشیم و اقتصاد مردمی داشته باشیم، دستگاه دولتی کوچکتر باشد و فقط نقش نظارتی داشته باشد.
آهنی ها تصریح کرد: یکی از مشکلاتی که در این سال ها در بحث دستمزد و حقوق داشتیم این بوده که فاصله منحنی دستمزد کارگران ماهر در حال کاهش است. ما باید این ساختار را از بین ببریم زیرا نیروی موثر باید انگیزه کار داشته باشد. به نظر من نباید اینطوری ادامه دهیم. چون فاصله ها به قدری کم شده که اثربخشی نیروهای خوب کم شده است. باید کنترلی در دولت وجود داشته باشد تا با وجود تورم افزایش حقوق آنها تبخیر نشود. این یک زنجیره است که به اقتصاد کلان باز می گردد. اگر نهادها ما را همراهی نکنند، همه تصمیماتی که برای بهبود وضعیت می گیریم بی فایده است.
وی افزود: در اداره کارفرمایان تمام تلاش خود را برای ضایع نشدن حقوق کارگران و بهبود وضعیت انجام می دهیم. چند سالی است که در بخش های کارگری همین مسیر را طی کرده ایم و سعی کرده ایم بیشترین افزایش دستمزد پایه را داشته باشیم. اگر درآمد جانبی برای کارگر در نظر گرفته نشود زندگی بسیار سختی خواهد داشت. اما ما باید اقتصاد کلان را درست کنیم. حداقل باید به جایی برسد که به عمر کارگر برسد.
علی هدی نماینده کارگران در شورای عالی کار با اشاره به روند تعیین دستمزد کارگران گفت: وظیفه شورای عالی کار انجام وظایف تعیین شده از سوی شورای عالی کار است. ما در شورای عالی کار کمیسیونی داریم که سطح زندگی را بررسی می کند و رقمی را اعلام می کند. لحظه ای که چرا کارگر به حق خود نمی رسد، رعایت نکردن ماده 41 قانون کار است. امروز که می خواهیم حقوق سال آینده را تعیین کنیم، در بودجه مجلس مبلغی برای حمایت از مسکن کارگران مشخص نشده است.
وی افزود: اگر بخواهیم طبق قانون عمل کنیم مشخص نیست دستمزد کارگران با چه رقمی مشخص شده است. چالش هر ساله ما دولتی است که مدعی است با کسری منابع مواجه هستیم. قانون به صراحت می گوید بدون توجه به خصوصیات جسمی و روحی کارگر، حقوق او باید کفاف هزینه های اولیه زندگی او را بدهد. از نظر ساختار، دولت های ما موقعیت کارفرما را اشغال می کنند. ما وزارت کار، رفاه و امور اجتماعی را که به امور کارگران رسیدگی می کرد، تبدیل به وزارت کارفرما کردیم. بنابراین برخلاف قانون کشور جدیدی به نام دولت ایجاد شد. دولت به وضوح با افزایش 57 درصدی دستمزد مواجه بود.
هدی به موانع افزایش دستمزد کارگران اشاره کرد و گفت: در سال 1400 برای اولین بار در تاریخ تعیین دستمزد وزیر اقتصاد در شورا حضور نداشت و در این جلسه یک مرد مستقل حضور داشت. نخبگان در شورای عالی کار به دلیل مخالفت با افزایش دستمزد همیشه با نماینده وزارت اقتصاد و صلح بحث می کنیم. در دولت آقای روحانی با وزرای اقتصاد مشکل داشتیم. مسئول تعیین دستمزد کارگران پایان سال دستمزد کارگر را سرکوب می کند. از یک طرف تورم رها می شود و از طرف دیگر اجازه افزایش حقوق را نمی دهند.
وی همچنین گفت: بر اساس اظهارات وزیر کار، افزایش 57 درصدی دستمزدها 3.30 درصد بر تورم کل کشور تأثیر دارد. چند روز پیش در اکثر واحدهای تولیدی به دلیل افزایش نرخ ارز افزایش قیمت داشتیم. درست است که تورم و افزایش دستمزد نداریم. ما مدعی قدرت خرید از دست رفته خود در سال گذشته هستیم. عدم افزایش متناسب دستمزد هم به کارگر و هم به کارفرما آسیب می رساند. قدرت خرید مردم کم شده، این تولیدکنندگان باید محصولات خود را کجا بفروشند؟ اکثر کارفرمایان در شرکت های تولیدی به دلیل پرداخت دستمزدهای پایین با مشکل استخدام مواجه هستند.
هدی میزان دستمزد پیشنهادی برای بخش کار را اعلام کرد و گفت: گاهی تورم مواد غذایی بالای 50 درصد است اما میانگین تورم 45 درصد بوده و در بخش مسکن تورم بالاتری داشتیم. تقاضای ما در سبد معیشت مصوب سال گذشته بین 15 تا 21 میلیون بوده است. برای چندین سال تا سال 2017. نسبت پوشش به 70 درصد رسید. در سالی که دستمزدها 57 درصد افزایش یافت، تورم 42 درصد بود. نتیجه عملکرد نشان می دهد که هنوز از تورم عقب هستیم. ما معتقدیم دستمزدها باید بالاتر از سطح تورم تصویب شود. همچنین باید بخشی از سبد معیشت را پوشش دهد. ما با رویکرد حل مسئله صحبت می کنیم.