در حالی که کمتر از چهار ماه به پایان سال باقی مانده بود، دولت به این فکر افتاد که تکلیف یکی از مهمترین بخش های بودجه سال را مشخص کند. این در حالی است که چند ماه از ابلاغ آیین نامه واردات خودروهای دست دوم می گذرد و هنوز خبری از اجرای آن در این دولت نیست.
گزارش کردن خدمات اقتصادی تابشیدر پایان جولای 1403 م سخنگوی دولت سیزدهم در حاشیه جلسه هیات دولت از تکمیل مقررات واردات خودروهای فرسوده پس از ماه ها تاخیر خبر داد. این در شرایطی بود که دولت سیزدهم در تدارک خروج از پاستور بود و انتظار برای اجرای آیین نامه واردات خودروهای فرسوده در دولت جدید دو برابر شده بود اما این انتظار پس از گذشت هفته ها و ماه ها از عمر دولت هنوز به نتیجه مشخصی نرسیده است. تا جایی که صدا رئیس مجلس همچنین آمد و گفت: دو سال است که اجازه واردات خودروهای فرسوده را داده ایم، چرا خودرو را راه نمی دهند؟ چطور ممکن است سالانه بیش از 8 میلیارد دلار قطعه وارد کنند و بگویند پولی برای واردات خودروهای فرسوده وجود ندارد؟
اما پس از انتقاد قالیباف از بی توجهی دولت به واردات خودروهای فرسوده، هیات وزیران تصمیم گرفت تکلیف بند (ت) تبصره 9 ماده واحده قانون بودجه 1403 را ماهانه تعیین کند. مقوله ای خودرویی که بر واردات خودروهای نو و کارکرده (کمتر از پنج سال ساخت) برقی و هیبریدی به کشور تاکید داشت و خبری از واردات خودروهای بنزینی فرسوده نبود.
آیا اولویت دولت در مقابل مردم است؟
به همین دلیل هیئت وزیران دولت چهاردهم بدون توجه به اینکه در مورد تعیین تکلیف مقررات واردات خودروهای فرسوده (مصوب دولت قبل) تصمیم گیری کند، ترجیح داد. همین حالا تصمیم بگیرید که به جای خودروهای بنزینی، خودروهای برقی وارد کنید و تصویب و ابلاغ مفاد اجرایی بند (ت) تبصره 9 بودجه 1403. آیین نامه ای که به واردات خودروهای برقی، هیبریدی و پلاگین (نو و کارکرده) چراغ سبز نشان داد.
دولت در ماده 2 این آیین نامه تاکید می کند: سازوکار توزیع ارز طبق ماده (2) آیین نامه جدید واردات خودرو مصوب 3 دی ماه 1402 است. بنابراین سقف واردات سالانه خودرو در این آیین نامه بر اساس ارزیابی نیاز بازار خودرو در کشور از گروه کاری متشکل از وزرای امنیت و اقتصاد و رؤسای بانک مرکزی و سازمان برنامه و بودجه مشخص و قطعی و قطعی است ابلاغ تصمیمات این کارگروه به منزله تایید بانک مرکزی است.
از سوی دیگر منابع ارزی مورد نیاز این آیین نامه مطابق ضوابط بانک مرکزی از محل ارز حاصل از صادرات، سرمایه گذاری های خارجی و سایر منابع مورد تایید بانک مرکزی از جمله منابع ارزی با منشاء خارجی تامین می شود.
فقط یک دستگاه
این قسمت از آیین نامه حاکی از آن است که منابع ارزی واردات خودروهای نو و کارکرده باید به تایید بانک مرکزی برسد. رویکردی که به نظر می رسد دست بانک مرکزی را برای جلوگیری از واردات خودرو باز گذاشته است.
همچنین در ماده 5 آیین نامه، سه گروه مجاز به واردات خودرو (نو و کارکرده) هستند. بنابراین شرکت های واردکننده از طریق ثبت سفارش و واردکنندگان اصلی (فقط یک خودرو) از طریق ثبت آماری و گروه سوم شرکت های حمل و نقل هستند.
نکته مهم در مورد مقاله مذکور تاکید بر واردات خودرو توسط افراد به صورت ثبت آماری مکانیزمی است که به نظر خبر خوبی برای افرادی است که متقاضی واردات خودرو هستند اما این روش با یک مانع اجرایی بزرگ به نام بانک مرکزی مواجه است. به نظر می رسد استفاده از ثبت آماری برای واردات خودرو توسط هر شخصی مستلزم داشتن کارت بازرگانی و تاییدیه سامانه از بانک مرکزی است، در نتیجه این مدل واردات برای همه افراد امکان پذیر نیست و نوعی اجاره برای افراد خاص محسوب می شود.
ابهامات فوق به این دلیل است که دولت در آیین نامه اخیر به صراحت اعلام کرده است که آخرین اولویت در واردات خودرو برای متقاضیان ثبت سفارش خودروی برقی است. این در حالی است که اولویت اول واردات اولاً برای متقاضیان نوسازی حمل و نقل عمومی و دوم برای متقاضیان ثبت سفارش خودرو برای ساخت نیروگاه تجدیدپذیر و تجهیزات ایستگاه شارژ (متناسب با تعداد خودروهای ثبت شده در سفارش) در همان زمان دو گروه که شامل افراد نمی شود.
مقرراتی که نباشد
از سوی دیگر، سقف 20 هزار یورویی برای خودروهای فرسوده تعیین شده است و با توجه به قیمت خودروهای برقی و هیبریدی فرسوده از کشورهای اروپایی، ژاپن و کردستان جنوبی، دست متقاضیان با سقف 20 هزار یورویی برای واردات این مدل های خودرو به برخی محدود شده است. وسعت و ورود انبوه چنین خودروهایی در سه ماهه پایانی سال را نمی توان انتظار داشتبا توجه به اینکه مصوبه فوق با قانون بودجه سال جاری مرتبط بوده و در صورت عدم تمدید در سال آینده قابل اجرا نخواهد بود. همچنین لازم به ذکر است که تشکیل کارگروهی با حضور وزرای صلح و اقتصاد و روسای بانک مرکزی و سازمان برنامه و بودجه از مواردی است که به نظر می رسد ظرف چهار ماه آینده اجرایی نشود. تا پایان قانون بودجه امسال و عملا روند واردات خودرو با فاصله چند ماهه با هدف مواجه است.
از این رو، همانطور که در ابتدای گزارش اشاره شد، دولت بدون توجه به مقررات اعلام شده (تیر 1403) در مورد واردات کلیه خودروهای فرسوده، ترجیح داد این آیین نامه را دور بزند و برای واردات خودروهای برقی و هیبریدی فرسوده فرش قرمز پهن کند. ماشین ها جاده ای که به نظر می رسد توفیق چندانی در اصلاح قیمت های بازار خودرو و پاسخگویی به نیاز مردم به خرید خودرو با قیمت مناسب نداشته است. همه اینها اما به شرطی است که متقاضیان واردات این خودروها باید از سد بانک مرکزی عبور کنند؛ سدی که به دلیل نوسانات ارزی بیشتر شده و حاضر به عبور از زیر فشار تقاضای ارز نیست.