
عبدالناصرحمتی وزیر اقتصاد و دارایی در همایش تامین مالی تولید از کارآفرینی تا کارآفرینی گفت: دغدغه مقام معظم رهبری و کل کشور متغیرهای واقعی اقتصاد کلان است. ما نمی توانیم انتظار داشته باشیم که قدرت خرید مردم در حالی که رشد اقتصادی واقعی کاهش می یابد، بهبود یابد.
به گزارش تابناک به نقل از ایلنا، وی ادامه داد: تجربه سه دهه اخیر نشان می دهد که تلاش های ما برای رسیدن به رشد متوسط اقتصادی بیش از سه درصد موفقیت آمیز نبوده است. در برخی سال ها رشد زیاد و در برخی سال ها کم است. آنچه رشد اقتصادی ما را تعیین کرد درآمدهای ارزی، اعتبارات بانکی و نقدینگی بود. وقتی این دو عامل دچار نوسان می شود، تولید و اقتصاد کشور نیز آسیب می بیند.
دغدغه همه دولت ها رشد اقتصادی و کنترل تورم است
همتی تصریح کرد: ایجاد اطمینان در فضای اقتصادی اولین گام برای تولید و رشد اقتصادی است. وظیفه ما تعدیل فضای اقتصادی و کسب و کار و کاهش اثرات منفی متغیرهای کلان اقتصادی است. دغدغه همه دولت ها رشد اقتصادی و کنترل تورم است. متاسفانه در حال حاضر با تورم بالا مواجه هستیم و هر حرکتی برای مقابله با تورم اعتباری منجر به تورم می شود.
حامتی با بیان اینکه تامین مالی تورم آسان است و بانک ها می توانند از بانک مرکزی وام بگیرند و تامین مالی کنند، ادامه داد: حجم نقدینگی دلاری به 140 میلیارد دلار رسیده است و همه فکر می کنند نقدینگی نداریم در حالی که نوسانات ارزی باعث شده که نتوانیم. برای خروج از خلاء
لزوم استفاده از ابزارهای مختلف در تامین مالی
وی گفت: یکی از مهم ترین اقدامات مجلس در پایان سال گذشته تصویب قانون زیرساخت ها بود که به نظر من یکی از قوانین مترقی و خوب برای رفع دغدغه های اصلی مسئولان است که این قانون کاهش می دهد. فشار بر بانک ها و تامین مالی از طریق آنها تصمیمات پیش بینی شده در این قانون می تواند تحرکاتی در رشد اقتصادی ایجاد کند.
وی افزود: باید از ابزارهای مختلف تامین مالی استفاده کنیم. سرمایه های مورد نیاز برای تولید، از سرمایه فیزیکی گرفته تا سرمایه دانش، آموزش، سرمایه اجتماعی و نهادی باید به درستی مدیریت شوند. این قانون تمامی سیاست ها و ابزارهای نهادی را مورد توجه قرار می دهد و فشار بر سیستم بانکی را کاهش می دهد.
ما باید از تله رشد 3 درصدی 3 دهه گذشته خارج شویم
همتی ادامه داد: یکی از اقدامات مهم این قانون تشکیل شورای ملی دارایی است که اختیارات زیادی دارد. اگر بتوانیم ابزارهای تامین مالی لازم را بر اساس اختیارات این هیات طراحی کنیم، می توانیم کمک زیادی در تامین مالی بازار سرمایه و روش های بی ضابطه در اقتصاد داشته باشیم.
وی افزود: تامین مالی تورمی بسیار آسان است و بانک ها می توانند این تامین مالی را تامین کنند. اما باید توجه داشت که این تامین مالی نباید منجر به تورم شود. برای رشد اقتصاد کشور باید از ابزارهایی غیر از درآمدهای ارزی استفاده کنیم.
وی همچنین گفت: قانون مصوب مجلس را مبنای اصلی نهضت تامین مالی قرار می دهیم و آن را با جدیت اجرا می کنیم. ما باید از تله رشد 3 درصدی 3 دهه گذشته خارج شویم، اما نه با رشد تورمی. ما باید رشد غیر تورمی را هدف گذاری کنیم. به طور جدی در دستور کار قرار می دهیم و امیدوارم در یکی دو سال آینده اقدامات خوبی در این زمینه داشته باشیم.
لزوم مدیریت ترازنامه بانک ها و کاهش سپرده قانونی
وی گفت: از بانک مرکزی می خواهم با مدیریت ترازنامه بانک ها و کاهش سپرده های قانونی فشار بر بانک ها را کاهش دهد. همچنین هماهنگی بین وزارت اقتصاد، سازمان برنامه و بودجه و بانک مرکزی می تواند بخشی از مشکلات را حل کند و به تدریج شاهد آثار مثبت آن خواهیم بود.
همتی تصریح کرد: برای حل این مشکل و خروج بانک ها از این وضعیت باید به دو نکته اساسی توجه کرد؛ ابتدا باید مشخص شود که منابع بانک ها به چه قیمتی، به چه کسی و چگونه فروخته شده است. در چند سال گذشته از تصویب این قانون (از سال 1393 تاکنون) هیچ اقدام موثری برای رفع این مشکل انجام نشده است. منابع آزاد شده باید برای بخش های محرک و سودآور اقتصاد استفاده شود تا تأثیر مثبتی بر اقتصاد کشور داشته باشد.
بانک ها باید روی سودآوری واقعی تمرکز کنند
وی ادامه داد: نکته دوم این است که بانک مرکزی در این فرآیند نقش بسزایی دارد. بانک ها نباید در فعالیت هایی مانند ایجاد شرکت ها و مدیریت آنها شرکت کنند. زیرا این مدل کسب و کار بانک ها نیست. بانک ها باید روی سودآوری واقعی تمرکز کنند و به جای تاسیس شرکت، به مشاوره سرمایه گذاری، تامین سرمایه و سایر فعالیت های مرتبط توجه کنند. امیدواریم با همکاری بانک مرکزی و سایر نهادهای مرتبط، روش ها و مدل کسب و کار بانک ها تغییر کند.
وی گفت: قانون مصوب مجلس مبنای اصلی حرکت تامین مالی ما خواهد بود. هدف ما رسیدن به توسعه اقتصادی کشور با رشد قابل قبول است. باید از رشد تورمی پرهیز کنیم و روی رشد غیرتورمی تمرکز کنیم. این قانون تاکید دارد که باید به طور جدی در دستور کار قرار گیرد و امیدواریم در یکی دو سال آینده شاهد تحولات مثبتی در این راستا باشیم.
همتی گفت: تاکید مقام معظم رهبری بر جهش تولید و مشارکت مردم در پروژه های سرمایه ای است. سازمان بورس ابزارهای مختلفی را برای رفع مشکل مشارکت سهام عدالت در پروژه های بزرگ ایجاد کرده است. با همکاری نزدیک بورس، بانک مرکزی و وزارت اقتصاد می توان موانع رشد پایدار را برطرف کرد و به توسعه اقتصادی پایدار دست یافت.