در نهایت پس از رایزنی با بسیاری از خودروسازان برای افزایش قیمت، وزارت ایمنی مجوز افزایش 35 درصدی قیمت خودرو را برای دو شرکت ایران خودرو و سایپا صادر کرد. در حالی که سال گذشته شورای رقابت مجوز افزایش قیمت خودروها را می داد، بر اساس 543 دستورالعمل شورای رقابت در آذرماه سال گذشته، این شورا از قیمت گذاری خودروها خارج شد و مسئولیت آن به سازمان حمایتی که زیرمجموعه است محول شد. وزارت امنیت
به گزارش تابناک؛ در همین راستا، تسنیم مدعی است که «شورای رقابت در تمامی مراحل این افزایش قیمت حضور داشته و به نوعی از خودروسازان در روند رایزنی و ارسال صورت های مالی به سازمان حمایت کرده و در نهایت افزایش قیمت ها را نیز تصویب کرده است».
الیاس حضرتی رئیس شورای اطلاع رسانی دولت گفت: 13 ماه پیش مصوبه ای مبنی بر افزایش قیمت خودرو وجود داشت، دولت با این امر موافقت کرد تا دلالان سود نکنند.
با مجوز جدیدی که برای افزایش قیمت خودرو صادر شد؛ قیمت مصوب کارخانه ای خودروهای گروه ایران خودرو 33 درصد و گروه سایپا 23 درصد افزایش یافت. بر اساس توضیحات خودروسازان، قیمت های اعلام شده از سوی آنها بدون احتساب مالیات بر ارزش افزوده، بیمه و سایر هزینه ها و پرداخت های قانونی می باشد.
طبق بررسی های انجام شده، افزودن این اقلام به طور متوسط 20 درصد به قیمت مصوب کارخانه اضافه می کند و در نهایت مصرف کننده باید آن قیمت را بپردازد نه قیمت مصوب کارخانه. با این حساب در گروه ایران خودرو باید 100 تا 120 میلیون تومان دیگر به قیمت های مصوب اضافه کنیم تا به قیمت مصرف کننده نزدیک شویم. در گروه سایپا به طور متوسط 70 تا 85 میلیون تومان به قیمت مصوب کارخانه اضافه می شود و بیشتر این ارقام به جیب دولت می رود.
بر اساس صورت های مالی حسابرسی نشده، ایران خودرو و سایپا در 6 ماهه امسال مجموعا 19 هزار و 126 میلیارد تومان زیان خالص داشته اند. از این میزان حدود 7.3 هزار میلیارد تومان مربوط به گروه سایپا و حدود 11.8 هزار میلیارد تومان مربوط به گروه ایران خودرو است. با این محاسبه زیان خالص خودروسازان 6 ماهه امسال 3.2 میلیارد تومان در ماه و 106 میلیارد تومان در روز است.
روند افزایش قیمت کاهش یافته است
امیرحسن کاکایی کارشناس صنعت خودرو در پاسخ به مجوزی که به خودروسازان برای افزایش قیمت داده شده است به «اعتماد» می گوید: این تعدیل قیمت حداقل افزایش قیمتی بوده که در نظر گرفته شده و بر اساس مبانی محاسباتی این افزایش قیمت بوده است. باید بین 60 تا 80 درصد باشد. اعتقاد بر این بود که تورم فعلی را پوشش می دهد و حتی این تغییر قیمت باید در اردیبهشت امسال اعلام می شد نه در پاییز.
این کارشناس صنعت خودرو در ادامه به حذف نیمی از 28 هزار و 500 تومان اشاره کرد و گفت: در واقع نرخ ارز در حال حاضر در محدوده 50 هزار تومان است در حالی که در سال 1401 در محدوده 28 هزار و 500 دلار بود اما در سال 1402. برای دو خودروساز (ایران خودرو و سایپا) به محدوده 42 تا 45 هزار تومان رسید و برای امسال ظاهراً به 50 هزار تومان رسید و این 30 درصد اعداد مربوط به شهریور 1401 است و به عبارتی باید حدود 60 باشد. به 80 درصد قیمت ها را افزایش دادند.
کاکایی تصریح کرد: دلیل این تاخیرها فشاری است که به دولت قبل وارد شد و دولت جدید از افزایش قیمت ها پرهیز کرد.
ضرر خودروسازان به طور موقت کاهش می یابد
این کارشناس صنعت خودرو گفت: اگر می بینیم قیمت ها را به روز کرده اند به این دلیل است که دیگر انرژی برای خودروسازان وجود ندارد و به تدریج تولید متوقف می شود و کیفیت خودرو افزایش نمی یابد.
کاکایی با بیان اینکه دولت با اصلاح حداقلی موافقت کرده است، ادامه داد: ایران خودرو با یک سری ترفندها موفق شد زیان این شرکت را در شش ماهه اول سال کاهش دهد به طوری که در شش ماهه اول سال گذشته این زیان. 25 هزار میلیارد تومان بود امسال به 11 هزار میلیارد تومان کاهش یافت.
این کارشناس صنعت خودرو تصریح کرد: این اقدام تا حدودی از زیان خودروسازان کاسته و احتمالاً عملیات ساخت را نیز سودآور می کند. با این راهکار می توان زیان ها را موقتاً به صفر رساند اما این موضوع ربطی به جبران زیان ندارد.
وی با اشاره به نامه بورس گفت: سازمان بورس در بهمن ماه سال گذشته اعلام کرد که دو خودروساز بزرگ (ایران خودرو و سایپا) مشمول ماده 141 قانون تجارت باید در اسرع وقت منصوب شوند اما در نهایت چند روز پیش پس از ده ماه، بورس با این اصلاح قیمت پاسخ داد که زیان آنها کاهش یافته است.