
به گزارش «تابناک» به نقل از ایسنا، کاوه مشتاق – مدیر عامل انجمن بلاک چین و محقق ارزهای دیجیتال – درباره چالش ها و الزامات ریال دیجیتال (ریال کد): از سال 1388. ما یاد گرفته ایم که اطلاعات را به گونه ای در فضای دیجیتال ذخیره کنیم که قابل تغییر نباشد. حتی در صورت غیرمتمرکز بودن، فناوری بلاک چین میتواند ویژگیهای شفافیت، تغییرناپذیری و غیرقابل نفوذ بودن را نشان دهد.
وی خرید و فروش های جزئی و پرداخت های جزئی به مردم را از جمله کاربردهای ریال دیجیتال برشمرد و افزود: ریال دیجیتال یک شبکه بلاک چین به نام شبکه «برنا» است که به هیچ عنوان غیرمتمرکز نیست و هر تراکنش در این شبکه می تواند توسط بانک مرکزی معکوس شود.
مدیرعامل انجمن بلاک چین گفت: ریال دیجیتال تهیه شده برای ایران فقط برای تراکنش های خرد افراد است و هیچ خارجی اجازه مالکیت ریال دیجیتال را ندارد و هیچ تراکنشی در خارج از مرزهای ایران وجود ندارد.
وی سقف معاملات ریالی دیجیتال را زیر 15 میلیون تومان اعلام کرد و افزود: برخی از اقتصاددانان به چیزی به نام مهندسی اجتماعی اعتقاد دارند و معتقدند با اقتصاد می توان جامعه را ساخت.
مشتاق در گفت و گوی رادیویی درباره تفاوت پول الکترونیکی با پول دیجیتال توضیح داد: پول دیجیتال را می توان با یک برنامه کامپیوتری برنامه ریزی کرد و با برنامه ریزی های پیچیده و قراردادهای هوشمند می توان کارهای مختلفی را با آن انجام داد. اما پول الکترونیک همان پولی است که الان در کارت ما هست.
این پژوهشگر ارزهای دیجیتال یادآور شد: سال هاست که بانک مرکزی مجبور است تسویه تعهدات ارزی را از طریق ارزهای رمزنگاری شده مانند بیت کوین ترتیب دهد و به واردکنندگان و صادرکنندگان ما اجازه داد و ستد با این ارزها را بدهد. اما به جای این کار، ارزی (ریال دیجیتال) را پیشنهاد کرد که به هیچ وجه غیرممکن است و با این کار عملاً دست تاجران ما را بست.
در ادامه برنامه علیرضا بزرگمهر – کارشناس و پژوهشگر تحولات دیجیتال – توضیح داد: باید به این سوال پاسخ دهیم که ریال دیجیتال چه مشکلی را از ذینفعان امروزی حل می کند یعنی؟ شهروندان و سپس توسط حاکمان پولی و مالی و آیا ریال دیجیتال هزینه گردش پول را کاهش می دهد یا خیر؟
وی معتقد است: ریال دیجیتال در میان ده ها موضوعی که بتوانیم بلافاصله در بانک مرکزی حل کنیم و هزینه های مالی ایجاد پول را کاهش دهیم و تورم و مشکلات اقتصادی را کنترل کنیم، اولویت بالایی ندارد.
این محقق توسعه دیجیتال یادآور شد: سند ریالی دیجیتال منتشر شده توسط بانک مرکزی در ابتدا به استفاده داخلی و خارجی آن اشاره دارد. اما در وسط سند فقط برای استفاده داخلی در نظر گرفته شده است. سوالی که در اینجا مطرح می شود این است که با توجه به اینکه ابتدا و میانه این سند فاقد انسجام و هماهنگی است، بانک مرکزی با این مشکل چقدر از اقتصاد کشور وزن خواهد گرفت.
بزرگمهر گفت: امروز مشکل قیمت پول بخش بزرگی از تورم اقتصاد ایران را تشکیل می دهد و اگر نظام کارمزدی را سریعتر اصلاح کنیم نقش موثرتری در کاهش قیمت پول خواهیم داشت.
در ادامه علیرضا منکبی -رئیس هیات مدیره شورای عالی واردات و کارشناس اقتصادی- توضیح داد: هرچه سرعت مبادلات و مبادلات را افزایش دهیم، قطعا هزینه کل کاهش می یابد و قیمت نهایی نیز کاهش می یابد.
وی با تاکید بر لزوم ارتقای اطلاعات عمومی و آموزش استفاده از ریال دیجیتال به مردم، افزود: اگر بدون هدف به این حوزه نگاه شود، می توان پولشویی را به حداقل رساند و این حوزه را رصد کرد.
رئیس هیات مدیره شورای عالی واردات گفت: برخی از افرادی که به عنوان دلال و کسانی که با حل مشکلات و داشتن امضاهای طلایی و رانت کار می کنند، قطعا مخالف این شفاف سازی هستند و کار مردم را به عهده مردم نمی گذارند. خود مردم.”
منکبی تصریح کرد: امروزه درصد بسیار کمی از مردم در مورد ریال دیجیتال اطلاعات دارند و فقط کارشناسان و متخصصان از این موضوع مطلع هستند. باید بررسی شود که آیا طراحان این معضل نگاه محدودکننده ای به کار دارند یا نگاه تسهیل گرایانه به کار مردم؟ در واقع مردم ایران از چیزی استفاده خواهند کرد که اگر بگویم 10 درصد آنها می دانند، قطعاً اغراق می کنم.
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه ریال دیجیتال قابلیت ارتباط خارجی ندارد، گفت: برخی می گویند در برجام از ریال دیجیتال استفاده می شود اما اینطور نیست.