سهم خودروهای داخلی در افزایش مصرف سوخت/چگونه مصرف بنزین را کاهش دهیم؟ – درخشان


سهم خودروهای داخلی در افزایش مصرف سوخت/چگونه مصرف بنزین را کاهش دهیم؟

میانگین مصرف بنزین ایران این روزها به یکی از چالش های اقتصادی دولت تبدیل شده است و اصلاح مصرف سوخت خودروها می تواند تاثیر مستقیم و موثری در کاهش مصرف بنزین داشته باشد.

به گزارش سرویس اقتصادی «تابناک»حسن فافادار کارشناس ارشد صنعت خودرو درباره آسیب شناسی نقش خودروها در زنجیره عدم تعادل بنزین در فضای مجازی گفت: در بحث بنزین از آنجایی که خودروها مصرف کننده اصلی این سوخت هستند باید تمرکز بیشتری داشته باشیم. هی تک رفت درباره خودرو و تولید خودروهای باکیفیت گفت: خودروسازان ما در حال حاضر حدود یک میلیون خودرو تولید می کنند و علاوه بر واردات، نزدیک به یک میلیون و 300 هزار دستگاه خودرو در کشور تولید می شود.

وی ادامه داد: اکثر خودروهای داخلی با موتورهای قدیمی تولید می شوند و فقط خودروهای وارداتی از موتورهای با تکنولوژی بالا استفاده می کنند که باعث مصرف بی رویه در خودروهای داخلی شده است.

تغییر گیربکس یا موتور؟

با اشاره به اینکه اگر وارد بحث ساختار خودرو شویم و بررسی کنیم که چرا خودروهای داخلی بیش از تعریف اولیه مصرف سوخت جهانی خودرو سوخت مصرف می کنند، باید در مورد موتور و انتخاب نوع گیربکس خودروها صحبت کنیمبیان کرد: برای یک موتور خوب و عالی با مصرف قابل قبول، اگر گیربکس نامناسبی را برای افزایش فاصله دنده انتخاب کنیم، موتور مزیت خود را از دست داده و باعث مصرف بیش از حد خودرو می شود.

این کارشناس ارشد صنعت خودرو با تاکید بر اینکه موتور به تنهایی نقشی در مصرف سوخت ندارد، توضیح می دهد: انتخاب صحیح گیربکس و اکسل و آیرودینامیک خودرو در کاهش مصرف سوخت تاثیرگذار است.

به گزارش ففاد، از نظر طراحی خودرو، تعاریف مشابهی داریم و هرکس طراح خودرو باشد، برای هر خودرو تعرفه دارد، مصرف سوخت و توان خروجی آن چقدر است و حداکثر سرعت آن چقدر است و ضریب آیرودینامیکی آن چقدر است. و چقدر گشتاور و در نهایت وزن آن چقدر است. اینها همه توصیفاتی است که در ابتدا از طراحی خودرو داریم.

خودروهای مناسب برای جاده های ایران

وی با بیان اینکه انتظار داریم موتور خودرو حدود 190 اسب بخار قدرت و بیش از 240 نیوتن متر گشتاور برای جاده های ایران داشته باشد تا خودروها بتوانند به راحتی در جاده های ایران حرکت کنند، افزود: در این شرایط اولین چیزی که نقش دارد این است که برای رسیدن به این هدف، اجازه دهید در مورد کارایی خودرو صحبت کنیم. در موتورهای قدیمی حجم موتور بیشتر و مصرف بیشتر و گشتاور و قدرت موتور نیز بیشتر بود.

مشاور سابق مدیرعامل ایران خودرو تصریح کرد: در خودرو مخلوط بنزین و هوا فشرده می شود و شمع جرقه می زند، می دانیم که تمام انرژی به کار تبدیل نمی شود. ما راندمان حرارتی داریم که بیشتر آن در سیستم های خنک کننده (33%)، سیستم اگزوز (21%) و اصطکاک (10%) از بین می رود. هر چه نسبت تراکم بیشتر باشد، بازده حرارتی بالاتری دارد.

ففاد تصریح کرد: نسبت تراکم از تقسیم حجم کل سیلندر بر حجم محفظه احتراق به دست می آید. هر چه حجم محفظه احتراق ما کمتر باشد نسبت تراکم بیشتر می شود و باید سعی کنیم یا محفظه احتراق خود را کوچکتر کنیم یا حجم کل سیلندر خود را افزایش دهیم که در این صورت مصرف خودرو بیشتر می شود.

نقش موتورهای جدید در کاهش مصرف سوخت

او گفت: برای افزایش راندمان، باید نسبت تراکم را به نحوی افزایش دهیم. راهی که وجود دارد کوچکتر کردن محفظه احتراق است و در این زمینه می دانید که اگر نسبت تراکم بیشتر از 11 باشد، بنزین خودسوخته می شود. در خودروهای دیزلی نسبت تراکم 15 به 25 داریم که باعث افزایش راندمان موتور می شود.

این کارشناس صنعت خودرو ادامه داد: در فناوری جدید از سیستم GDI برای موتور خودروها استفاده می کنند و به جای اینکه ابتدا مخلوط سوخت و هوا را فشار دهند تا به نسبت 10 و 11 به یک برسند، ابتدا هوا را به 14 وارد سیستم می کنند. درجه فشرده سازی را به 15 می آورند، سپس تزریق مستقیم انجام می شود و سپس جرقه مشتعل می شود. بنابراین در موتورهای جدید با کوچکتر کردن محفظه احتراق و تغییر روش تزریق سوخت، نسبت تراکم را افزایش می دهند. بنابراین، با افزایش نسبت تراکم، راندمان حرارتی ما افزایش می یابد و با کوچکتر کردن موتور، می توانیم قدرت را افزایش دهیم و مصرف سوخت را حدود 30-40٪ کاهش دهیم.

ادامه دارد…