گزارش کردن خبرنگار مهردکتر پیمان صالحی در بیست و پنجمین جشنواره تجلیل از پژوهشگران، فناوران و مبتکران برگزیده کشور امروز; یکشنبه 4 آذرماه همزمان با روز پژوهش در سالن همایش ابوریحان دانشگاه شهید بهشتی با حضور دکتر حسین سیمایی صراف وزیر علوم، تحقیقات و فناوری; دکتر محمدنبی شاهیکی، معاون وزیر علوم و فناوری؛ دکتر سیدمحمود آقامیری رئیس دانشگاه شهید بهشتی و سید عباس موسوی رئیس دانشگاه شریف ضمن ارائه گزارشی از هفته پژوهش و فناوری 1403 درباره نحوه انتخاب پژوهشگران برگزیده اظهار داشتند: در شهریور ماه اعلام کردیم و 338 نفر بودند. با ما آشناست ۲۷ کارگروه تخصصی در حوزه های مختلف در وزارت علوم تشکیل داده ایم.
وی ادامه داد: امروز علاوه بر پژوهشگران برگزیده از 10 پژوهشگر برگزیده مرتبط با صنعت نیز تجلیل می شود. اکثر افراد انتخاب شده مهندس برق هستند. همچنین ذکر این نکته ضروری است که نتایج ما بر اساس ورود و افراد وارد شده است.
معاون پژوهشی اضافه کرد: همچنین به 5 انجمن علمی و 5 نشریه علمی جایزه می دهیم و به نمایندگان 3 استانی که بیشترین حمایت از پژوهش و فناوری را داشته اند نیز جایزه تعلق می گیرد.
صالحی با اشاره به سیاست جدید وزارت علوم برای حمایت از علوم انسانی گفت: هدف ما افزایش تولید علمی در حوزه علوم انسانی و اجتماعی در سطح بین المللی است. البته این به معنای عدم حمایت سایر حوزه ها نیست.
وی درباره سیاست نمایه سازی مجلات در سه سال گذشته گفت: تعداد مجلات نمایه شده در پایگاه علمی اسکوپوس در 25 سال گذشته 101 نشریه بوده است و در سه سال اخیر 83 مجله جدید نمایه شده به این تعداد اضافه شده است. و در حال حاضر 184 مجله نمایه شده در وزارت علوم داریم.
سرپرست تیم هفته ملی پژوهش با اشاره به اینکه بسیاری از نشریات به زبان فارسی بوده است، افزود: ۱۳ هزار و ۹۲۴ مقاله در این مجلات منتشر کرده ایم و به این ترتیب این تعداد مقاله به اسکوپوس اضافه شده است. از این مقدار بیش از 8000 مقاله از ایران است و این 8000 مقاله به رتبه علمی ما کمک کردند و بررسی ما نشان داد که نمایه سازی مجلات یک جایگاه به رتبه علمی ما کمک کرده است.
وی ادامه داد: 31 درصد از این 8 هزار مقاله فارسی است. اگر بخواهیم مرجعیت علمی داشته باشیم باید میزبان مقالات جهانی باشیم. با نمایه سازی مجلات، چیزهای زیادی را نشان می دهیم.
معاون پژوهشی وزیر علوم در خصوص آمار نشریات معتبر وزارت علوم گفت: در مجموع یک هزار و 674 نشریه مورد تایید وزارت علوم بوده که از این تعداد بیشترین تعداد نشریه (947 نشریه) مربوط به رشته علوم انسانی . با این حال، از میان 184 نشریه با مشخصات بین المللی، تنها 26 مجله علوم انسانی دارای مشخصات بین المللی هستند. حدود 40 درصد از نشریات علوم پایه بین المللی هستند اما در علوم انسانی 2 درصد نشریات بین المللی هستند.
وی خاطرنشان کرد: امروز نمایه سازی نشریات علوم انسانی را آغاز کردیم و در حال حاضر نشریاتی مانند نسخ خطی و مجله باستان شناسی ما در اسکوپوس نمایه شده است. ما چندین سال است که روی حوزه قرآن و حدیث تمرکز کرده ایم و اخیراً نشریاتی در این زمینه راه اندازی کرده ایم و می خواهیم علاوه بر حوزه های دیگر، در سطح بین المللی نیز ظرفیت جدیدی ایجاد کنیم.
به گفته صالحی؛ بیش از 975 هزار مقاله در ایران از ابتدای اسکوپوس منتشر کرده ایم. از این تعداد حدود یک میلیون، حدود 44 هزار مقاله در حوزه علوم انسانی و اجتماعی است.
وی افزود: وقتی به روند تولیدات علمی کشورها نگاه می کنیم، کشورهایی مانند انگلیس، فرانسه، آلمان و… پس از انتشار مقالات بین المللی در حوزه های پزشکی، علوم پایه و… به علوم اجتماعی روی آوردند. در علوم انسانی هم ظرفیت افزایش این آمار را داریم.
معاون علمی وزیر علوم در خصوص تایید روند پیشرفت علمی خاطرنشان کرد: در سایر علوم به قله نزدیک هستیم و صعود سخت تر است اما در علوم انسانی اگر موتور را روشن کنیم ما می توانیم خیلی آسان تر صعود کنیم. موتور بشردوستانه ما در سطح بین المللی روشن شده است و برخلاف سایر حوزه هایی که رشد ما ثابت بوده است، می توانیم عملکرد بین المللی در این زمینه داشته باشیم.
وی تاکید کرد: نمی خواهم بگویم می خواهیم در مسابقات علمی در حوزه علوم انسانی شرکت کنیم. جنسیت علوم انسانی با جنسیت تاریخی تمدن، فرهنگ و اعتقاد متفاوت است. ما می خواهیم در جهان تاثیرگذار باشیم و اثر انگشت ایرانی و اسلام گرا بودن خود را در جهان ثبت کنیم.
معاون وزیر علوم گفت: سیاست جدی ما حمایت از مطالعات بشردوستانه است. روسای دانشگاه ها، پژوهشگاه ها و … می تواند از محققان در این زمینه به دلخواه حمایت کند. لازم به ذکر است که مطالعات علوم انسانی ارزانتر است.
وی افزود: علوم پایه و فنی زیرساخت فناوری بومی ما هستند. حمایت های گذشته از حوزه های دیگر ادامه خواهد داشت و از علوم انسانی نیز حمایت خواهیم کرد.