با تصمیم جدید بانک مرکزی، عرضه ارز حاصل از صادرات پتروشیمی ها زودتر از موعد اعلام شده آغاز می شود.
گزارش کردن خدمات اقتصادی تابشی؛ بانک مرکزی یکم آذرماه اعلام کرد که از ابتدای باخمن، شرکتهای صادرکننده محصولات پتروشیمی، فولاد، فلزات رنگین و فرآوردههای نفتی موظفند ارز صادراتی خود را در بازار ارز تجاری مرکز مبادلات عرضه کنند. اما اکنون خبری منتشر شده که نشان می دهد تحویل ارز پتروشیمی زودتر از موعد اعلام شده آغاز می شود.
تحویل زودهنگام ارز پتروشیمی
احمد مهدوی ابهری، دبیر انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمیوی در گفت و گو با خبرنگار تابناک تاکید کرد: با بانک مرکزی به توافق رسیده ایم که ارز صنعت پتروشیمی از فردا در بازار تجاری عرضه شود. این بار زودتر از زمان اعلام شده قبلی انجام می شود.
وی در تشریح این طرح افزود: صنعت پتروشیمی از فردا به طور متوسط ماهانه 900 میلیون دلار ارز ارسال می کند. اما این رقم بسته به شرایط می تواند متفاوت باشد. به عنوان مثال، قطع گاز مستقیماً بر عرضه ارز تأثیر می گذارد.
سایه سنگین گاز بر کاهش ارزش ارز قطع شد
مهدوی با اشاره به مشکلات ناشی از قطع گاز در آذرماه گفت: قطع گاز این ماه سخت گذشت و 12 پتروشیمی همچنان با این مشکل مواجه هستند. اگر این وقفه ها وجود نداشت تا پایان سال می توانستیم حداقل یک میلیارد دلار دیگر صادرات داشته باشیم که در بازار ارز عرضه می شد.
ما دلار را بدون معطلی تحویل می دهیم!
مهدوی در پاسخ به این سوال که آیا نوسانات نرخ ارز میتواند مانع عرضه ارز توسط شرکتهای پتروشیمی شود و مدیران این شرکتها را به سمت تزریق ارز سوق دهد، قاطعانه گفت: ارز حاصل از صادرات صنعت پتروشیمی در بازار تجاری به روز و فوری موجود است. این شرکت ها به ریال نیاز دارند و دلیلی برای حفظ ارز وجود ندارد. بر خلاف برخی از صنایع مانند فولادهایی که در عرضه ارز عملکرد ضعیفی داشته اندپتروشیمی ها به طور مرتب و مستمر ارز به بازار تزریق می کنند.
وی همچنین خواستار شفاف سازی از بانک مرکزی شد و اظهار داشت: بانک مرکزی باید شفاف سازی کند که امسال نسبت به سال گذشته چقدر ارز از صنعت فولاد تامین شده است.
عرضه پتروشیمی چند میلیارد دلار است؟
به گفته مهدوی، از ابتدای سال جاری تا 21 دی ماه، 8 میلیارد و 200 میلیون دلار ارز توسط صنعت پتروشیمی به سامانه نیما تحویل شد. همچنین حدود 2 میلیارد دلار از ارز صادراتی این صنایع به مصارف داخلی، طرح ها و پروژه های مربوطه اختصاص دارد.
وی تصریح کرد: هر سال بودجه ارزی صنعت پتروشیمی مشخص می شود و بر این اساس مشخص می شود که چه میزان از ارز صادراتی برای نیازهای داخلی تخصیص می یابد. این مبلغ ثابت نیست و بسته به نیاز هر شرکت متفاوت است.
این مسئول خاطرنشان کرد: از بین بیش از 80 شرکت پتروشیمی، حدود 50 تا 60 شرکت به دلیل صادرات محصولات خود ارزآوری کسب می کنند و در بازار تجاری عرضه می شوند. برآورد می شود تا پایان سال کل صادرات محصولات پتروشیمی به حدود 12.5 میلیارد دلار برسد که حدود 10 میلیارد دلار آن را در سامانه ارزی عرضه داریم.
پیش بینی نرخ ارز در پایان سال
مهدوی درباره آینده نرخ ارز نیز گفت: اگر اتفاقات سیاسی خاصی رخ ندهد، انتظار داریم نرخ ارز در بازار آزاد کاهش یابدزیرا ارائه دهندگان ارز در حال افزایش هستند.