بیش از یک ماه پیش از تصمیم به فروش سکه های قاچاق در این حراجی خبر داده شده بود اما سخنگوی معاونت میراث فرهنگی اعلام کرد که وزارت میراث بر اساس قوانین بین المللی اجازه فروش این سکه ها را نمی دهد.
به گزارش تابناک به نقل از فارس، فروش سکه های ایران دوره هخامنشی و ساسانی در نیویورک در حالی صورت گرفت که مکاتبه با حراج سی.ان.جی در نیویورک با تاخیر طولانی و عدم مکاتبه به موقع با وزارت امور خارجه و وزارت امور خارجه همراه بود. دستیار حقوقی ریاست جمهوری منجر به از دست رفتن فرصت بازگرداندن آثار قاچاق از نیویورک شد. به تهران رفت.
سکه های فروخته شده شامل یک سکه هرمز اول پادشاه ساسانی و دو سکه نقره هخامنشی بود. سکه هخامنشی یکی از سکه های کمیاب بود که ۴۵ هزار دلار فروخته شد و ۱۱۰ هزار دلار فروخته شد. دو سکه دیگر نیز با قیمت پایه 12000 دلار عرضه و به قیمت 22500 دلار فروخته شد. سکه طلای هرمز اول پادشاه ساسانی نیز 65000 دلار پیشنهاد شد که در نهایت 80000 دلار فروخته شد.
طبق قوانین بین المللی و تاکید یونسکو، اشیاء تاریخی به دست آمده از حفاری های غیرقانونی و آثار به دست آمده از قاچاق، مجاز به خرید و فروش در هیچ موزه یا حراجی در جهان نیست و باید به کشور مبدا که به طور غیرقانونی به دست آمده است، بازگردانده شود. استان فرس، در تلاش برای فروش آنها با 6 خریدار مکان تاریخی ملاقات کردند که 2 نفر از آنها خریداران بین المللی بودند و اکنون برخی از این سکه ها از آمریکا هستند و این گیج کننده است.
فاطمه داوری، سخنگوی وزارت میراث، پیشتر گفته بود: در پی اعلام حراج تعدادی از سکه های تاریخی ایران متعلق به دوره هخامنشی و ساسانی که قرار است ماه آینده در آمریکا به حراج گذاشته شود، سکه زیر رئيس ميراث فرهنگي به محض اطلاع به موضوع رسيدگي ميكند و به موضوع رسيدگي ميكند.» داوري ادامه داد: اين سكهها بهطور غيرقانوني كشف شده است. قاچاق و خروج از کشور و بررسی های اولیه نشان می دهد اصالت این 2 سکه متعلق به یکی از اماکن تاریخی جنوب ایران است. برای جلوگیری از بازگرداندن آنها به کشور انجام شده است.
حراج سکه خط کش زن ساسانی به قیمت 770 میلیون تومان در آمریکا حراج خصوصی CNG در آمریکا قیمت اصلی حراج تنها یک سکه ساسانی قاچاق از ایران به این کشور را 6 هزار دلار معادل 462 میلیون تومان اعلام کرد و قیمت تخمینی فروش آن به شرح زیر است. 10 هزار دلار معادل 770 میلیون تومان.
سکه فروخته شده در حراج معروف به سکه آذر میدخت دختر خسروپرویز به وزن 3.75 گرم است که روی نیم تنه خسروپرویز پدر آذرمیدخت نام آذرمیدخت پهلوی دور نیم تنه ساسانیان حک شده است. پادشاه بر سر خسرو تاج کیانی حک شده است که با دو بال تزئین شده که در مرکز آن یک ماه و ستاره حک شده است. پشت سکه با یک آتشدان ساسانی با امضای ضرابخانه سلطنتی شیراز که در زمان ساسانیان این سکه را ضرب کرده، حکاکی شده است. سکه آذرمیده بر اساس آگهی حراج سوم J یکی از کمیاب ترین سکه ها است.
حراج C. آن. جی در نیویورک در اقدامی جدید 15 سکه دیگر هخامنشی و ساسانی را برای فروش در حراج 20 روزه خود رونمایی کرد. این اقدام نشان می دهد که تنها دو سکه نقره هخامنشی آذرمیداخت و شاه پارس که حاصل حفاری های غیرمجاز در شهرستان بیضا در استان فارس بود به این حراج نیویورک راه نیافت و بیش از 600 سکه از غیر مجاز حذف شد. معدنچیان و قاچاقچیان در این مزایده
این سکه ها حاصل استخراج غیرمجاز دو نوجوان 17 ساله به آمریکا بوده و اکنون به حراج گذاشته می شود. قدمت این سکه به 300 سال می رسد. قبل از میلاد، یعنی بیش از 2300 سال پیش. از نقره ساخته شده و 17.07 گرم وزن دارد. مهاجمان غیرمجاز با نفوذ به محوطه باستانی بیضا در استان فارس 600 سکه باستانی دوره های مختلف تاریخی را غارت کرده و اقدام به فروش این آثار در بازار کردند. در زیر زمین مکان های تاریخی هستند. دو نوجوان 17 ساله که مشغول استخراج بی رویه معادن بودند، در شیراز 380 سکه سلوکی، 97 سکه مربوط به دوران اسکندر مقدونی، 19 سکه از زمان هوورس متعلق به دوره یکی از امپراتوران ایران و 1 سکه از هزارتوی مزایی یکی از ساتراپ های هخامنشی و 2 سکه فنیقی از معروف ترین سکه های مورد علاقه اشیای باستانی بودند. استخراج شده از یکی از محوطه های باستانی بیدا و 6 خریدار آثار باستانی نیز برای خرید این سکه ها به قیمت های مختلف به شیراز سفر کردند.