فیلمنامه ای که به قیمت برنج نوشته شد! – درخشان


به نظر می رسد با توجه به افزایش قیمت برنج خارجی به دلیل کمبود در بازار، حتی برنج داخلی نیز با افزایش قیمت مواجه شود. به همین دلیل شاهد انتقاد واردکنندگان برنج و نمایندگان مجلس در خصوص عدم واردات این محصول و کنترل قیمت آن بوده ایم.

به گزارش تابناک به نقل از جام جم آنلاین؛ کمیته کشاورزی اتاق بازرگانی ایران در نامه ای به معاون توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی برای ساماندهی بازار گرانی برنج از افزایش قیمت تا 60 درصدی در برخی استان ها به دلیل توزیع نامتوازن گلایه داشت. مجمع نمایندگان استان های ساحلی و جنوبی کشور در نامه ای به رئیس جمهور به کمبود و افزایش قیمت برنج و فشار بر اقشار کم درآمد استان های ساحلی و مرزی اشاره کرد.

مرکز آمار در گزارش های دو ماهه خود به صراحت اعلام کرده است که قیمت برنج خارجی و داخلی در بازار افزایش چشمگیری داشته است. بنابراین تنها در مهرماه امسال میانگین قیمت برنج ۱۷ درصد افزایش یافت و برنج خارجی از کیلویی ۶۰ هزار و ۴۳۰ تومان به ۷۰ هزار و ۷۰۰ تومان رسید. برنج ایرانی نیز از 122 هزار و 500 تومان به 123 هزار و 500 تومان افزایش یافت. بنابراین، واردکنندگان برنج و نمایندگان مجلس معتقدند وزارت جهاد کشاورزی باید مانند سال ۱۴۰۱ ممنوعیت واردات برنج را طی ۴ ماه از سال (مرداد تا آبان) لغو کند. به منظور کمک به کشاورزان و کشاورزان برنج، واردات برنج در ماه های مرداد، شهریور، مهر و آبان ممنوع است.

رهبر طرح برنج کشور گفت: امسال دو میلیون و 700 هزار تن برنج در کشور تولید شد و 500 هزار تن برنج وارد کردیم و نیازی به واردات نیست. سهراب سهرابی تاکید کرد: برنج های سپرده شده در گمرک پس از 4 ماه ممنوعیت ترخیص می شود.

دبیر انجمن صنفی برنج‌کاران و عرضه‌کنندگان در این خصوص گفت: نمی‌توان قیمت مشخصی برای برنج خارجی به‌عنوان نرخ‌های سلیقه‌ای اعلام کرد و گاهی به دلیل کمبود، 60 تا 70 درصد افزایش قیمت در مغازه‌ها اعمال می‌شود. مسیح کشاورز می گوید: در فصل برداشت، دولت هیچ اقدامی برای کاهش مدت ممنوعیت یا ورود بار لجن به بازار انجام نداد که منجر به کمبود شدید و افزایش 50 درصدی قیمت برنج خارجی در بازار شد. بازاری که نمایندگان استان های جنوبی به آن اعتراض کردند.

به گفته وی، مقدار کمی برنج از شرکت بازرگانی دولتی ایران وارد بازار شده است، اما بعید است که بتواند قیمت را در بازار کاهش دهد، زیرا افزایش قیمت برنج خارجی منجر به افزایش 20 تا 30 درصدی قیمت کالاهای مشابه مانند برنج پرمحصول ایرانی. کشاورز از واردات 450 هزار تن برنج از بخش خصوصی قبل از دوره ممنوعیت خبر داد و گفت: پس از مدت ممنوعیت، 100 هزار تن برنج رسوبی وارد بازار می شود که بخشی از نیاز بازار را تامین می کند. در حالی که برای تنظیم بازار در پایان سال به 500 تا 600 هزار تن برنج نیاز است.

کاهش 30 درصدی واردات برنج

آمار گمرک نشان می دهد در هفت ماهه امسال 515 میلیون و 528 هزار تن برنج به ارزش 576 میلیون و 883 هزار دلار به کشورمان وارد شده است، در حالی که در مدت مشابه سال گذشته 697 هزار تن برنج به ارزش 816 میلیون دلار وارد کشور شده است. این آمار نشان می دهد که واردات برنج طی هفت ماهه امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل از نظر وزنی 26 درصد و از نظر ارزشی 30 درصد کاهش داشته است. این میزان برنج وارداتی از کشورهای امارات متحده عربی، پاکستان، تایوان، مناطق آزاد و هند وارد کشورمان شد، بنابراین 54 هزار و 521 تن به ارزش 60 میلیون و 414 هزار دلار از امارات متحده عربی، 167 هزار و 241 تن برنج به ارزش 185 میلیون و 231 تن. هزار دلار پاکستان 192 تن برنج 213 هزار دلار تایوان 11664 تن برنج به ارزش 16110000 دلار از مناطق آزاد و 281910 تن برنج به ارزش 314915000 دلار از هند.

آغاز توزیع برنج تنظیم شده بازار

اما به نظر می رسد با توجه به آزاد شدن واردات برنج در روزهای آینده و اختصاص برنج برای تنظیم بازار، شاهد بازگشت آرامش به این بازار باشیم اما وزیر جهاد کشاورزی از آغاز ثبت نام این بازار خبر داد. سفارش واردات برنج از این هفته انجام شد و گفت: در زمان مقرر سفارش برنج ثبت می شود که به میزان نیاز خواهد بود، البته امسال نیاز ما کمتر است.

غلامرضا نوری قزلجه با بیان اینکه برنج فروشان از بازار عمده فروشی رضایت نسبی دارند، تاکید کرد: اصلاحات درست را ادامه می دهیم تا به تولیدکننده داخلی آسیبی نرسد. رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی در این خصوص از توزیع 200 تن برنج تنظیم شده در بازار خبر داد و گفت: با آغاز توزیع برنج تنظیم شده بازار شاهد ثبات در بازار هستیم.

رضا کنگری ادامه داد: با توجه به روند افزایشی قیمت برنج خارجی در بازار، بازرگانی دولتی وزارت جهاد 200 تن برنج بازاری را برای تعدیل قیمت در اختیار اتحادیه بنکداران قرار داد. وی از توزیع تنظیم بازار خارجی برنج در بازار خبر داد و گفت: اکنون شرکت بازرگانی دولتی ایران قیمت هر کیلوگرم برنج هندی را 45 هزار تومان درب انبار در اختیار بنکداران مواد غذایی قرار می دهد تا در خواربارفروشی ها و سوپرمارکت ها در محل توزیع شود. نرخ 46800 تومان و در نهایت به مبلغ 50000 تومان به کاربر نهایی می رسد. کنگری توزیع برنج برای تنظیم بازار را منجر به ثبات قیمت ها دانست و گفت: از اول آذرماه با رفع ممنوعیت، بازار به تعادل می رسد تنظیم بازار ادامه خواهد داشت.

رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی گفت: هر چند 200 تن برنج خارجی رقمی برای تنظیم بازار نیست، اما پس از آغاز توزیع، انحصارگران عرضه آن را آغاز کرده اند و با مکاتبات انجام شده امیدواریم در روزهای آینده شاهد ثبات قیمت باشیم تاثیر بر کاهش قیمت برنج خارجی وی گفت: با آزاد شدن ثبت سفارش از ابتدای آذر بازار برنج به ثبات و آرامش در کل می رسد، در بحث تنظیم بازار زمانی که اطلاعات قبل از توزیع داده می شود. ثبات در بازار حاکم است در حالی که عرضه بازار یک چالش است.