قالیباف: فقط دلالان از عملکرد ایران خودرو و سایپا راضی هستند – تابناک


به گزارش «تابناک» به نقل از در دنیای اقتصاد، این گفته محمد باکر کلیباف درست است، اما این سوال پیش می آید که قانونگذاران و سیاستمداران تا چه اندازه در تشکیل ارتش معاندین خودرویی نقش داشته اند؟ دلایل مختلفی وجود دارد که تولید کننده، مصرف کننده و دولت از وضعیت صنعت خودرو ناراضی هستند. تولید کننده ناراضی است زیرا مجبور است محصولات خود را به قیمت دستوری بفروشد، بنابراین ضرر می کند و فرصتی برای جهش تولید و بهبود کیفیت ندارد. گاهی اوقات تاخیر در انجام وظایف و افت کیفیت وجود دارد.

مصرف کننده واقعی هم ناراضی است چون وقتی سطح کیفیت و قیمت خودروهای داخلی را با محصولات خارجی مقایسه می کند ناامید می شود و به این نتیجه می رسد که به نام تولید داخلی با او ناعادلانه رفتار می شود. دولت نیز از صنعت خودرو راضی نیست زیرا این صنعت نتوانسته نماینده خوبی از دولت برای مردم باشد.

این در حالی است که دلالان و دلالان از شرایط بازار خودرو راضی هستند زیرا رانت هنگفتی را که به جیب آنها می رود سرازیر کرده است. بنابراین اگر این اجاره نبود، اصلاً واسطه ای در بازار خودرو وجود نداشت.

از این رو اظهارات رئیس شورای اسلامی است که به جز دلالان همه اعم از تولیدکننده، مصرف کننده و دولت. [شرایط] ظاهرا خودروسازان ناراضی هستند. سوال اینجاست که نقش شورای اسلامی به عنوان قانونگذار در شکل دادن به این شرایط چیست؟

رئیس شورای اسلامی در حالی برای دلالان بازار خودرو صحبت کرد که تکالیف قانونی خود مجلس به کمک دلالان بازار خودرو کمک کرد. به عنوان مثال قانون اختصاص خودرو به مادران دارای دو فرزند یا بیشتر بدون توجه به تاثیر آن در افزایش زاد و ولد، در گسترش بازار خودروهای اجاره ای نقش داشت. بسیاری از مشمولان این قانون به دلایلی از جمله عدم تمکن مالی، امتیاز خود را به دلالان می فروشند، بنابراین رانت هنگفتی به جیب دلالان سرازیر می شود.

یا مثلا تا زمانی که مجلس قانون ساماندهی خودرو با تاکید بر واردات را که هدف آن تنظیم بازار و افزایش رضایت مصرف کنندگان واقعی است، تصویب و ابلاغ کند. این در حالی است که واردات خودروهای فرسوده محقق نشده و خودروهای صفر کیلومتر وارد کشور می شوند و روند واردات هیچ گاه شبیه به وعده های سیاستمداران نیست.

اگرچه شورای اسلامی نقش اجرایی ندارد، اما افکار عمومی از مجلس انتظار دارند اولاً قوانین رانت خواری وضع نکند و ثانیاً برای اجرای قوانینی که به نفع مصرف کنندگان واقعی باشد تلاش کند. به عنوان مثال، نمایندگان مجلس می‌توانند علت کندی واردات خودرو و عدم اجرای قانون واردات خودروهای دست دوم (در کنار چالش‌های موجود در این قانون) را در سکوت وزیر جستجو کنند. اتفاقاً کلیباف در تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری امسال تاکید کرد که در صورت مراجعه به پاستور، اجرای قانون واردات خودروهای فرسوده را پیگیری خواهد کرد. حال این سوال مطرح می شود که چرا ایشان به عنوان رئیس مجلس بر اجرای این قانون که یک سال و چهار ماه پس از ابلاغ آن به تصویب رسیده بود نظارتی نداشتند؟

موضوع دیگری که نمایندگان مجلس می توانند از وزارت حراست پیگیری کنند، اجرای دستورالعمل قیمت گذاری خودرو مصوب شورای رقابت است. بر اساس این بخشنامه، وزارت کشور باید قیمت خودروهای داخلی را بر اساس فرمول هزینه واقعی تولید به اضافه سود تعیین کند.

همچنین شورای اسلامی می‌تواند تکالیف قانونی رانت‌زایی که بر دوش خودروسازان وابسته به دولت گذاشته شده است، از جمله تخصیص خودروهای کارخانه‌ای به مادران دارای دو فرزند یا بیشتر، بررسی کند.