قانونگذاران، آهسته تشخیص/مردم بهای گاز آتش سوزی ثابت می ماند – تابشی


قانونگذاران، مرزبندی کند/مردم آتش ثبات قیمت گاز را شعله ور می کنند

تقریبا از روزهای قبل از انتخابات دولت چهاردهم درباره تعیین قیمت بنزین صحبت می شد. سوالی که مدام بین دولت و مجلس مطرح است.

به گزارش سرویس اقتصادی تابناک، بررسی منابع درآمدی دولت در بودجه 1404 نشان می دهد که بر اساس مطالعات و پیش بینی ها، درآمدهای دولت از حامل های انرژی رو به افزایش است. اگرچه بخشی از این افزایش قیمت مربوط به صنعت پتروشیمی و برخی صنایع دیگر است، اما بدون شک افزایش تعرفه آب، برق، گاز و بنزین باعث افزایش درآمد دولت خواهد شد.

چندی پیش محمد باکر کلیباف رئیس شورای اسلامی در صحن علنی مجلس گفته بود که همه اختیارات در قانون ارشاد به دولت داده شده است، پیشنهادهایی که در این زمینه ارائه می شود از قبل قانون است و نمی توانیم تغییر دهیم. آن را

قانون در مورد هدفمندی یارانه ها چه می گوید؟

وی با اشاره به بند الف قانون هدفمندسازی یارانه ها افزود: در اینجا دولت موظف است تا پایان برنامه پنجم توسعه محصولات را بر اساس قیمت تمام شده شناور در خلیج فارس قیمت گذاری کند اما این اتفاق نیفتاد. در برنامه پنجم و ششم.» بنابراین، قدرت همچنان در دست دولت است و این خود دولت است که تصمیم می گیرد با قیمت چه کند. این قانون است، اما تا پایان برنامه پنجم انجام نمی شود.

رئیس شورای اسلامی تصریح کرد: اگر دولت بگوید مجلس گفته ما می خواهیم چنین کاری کنیم، مجلس این کار را نمی کند، مجلس در همان زمان اختیار را به دولت داد. اگر دولت وقت این کار را به تدریج انجام می داد، امسال با این مشکلات مواجه نمی شدیم. بگذارید دولت کار خودش را بکند و ما در این کار دخالت نکنیم.

جزئیات بند الف…/ قانونگذار آستین ها را بالا بزند

بر اساس بند الف، بر اساس قانون هدفمندی یارانه ها، قیمت فروش در بازار داخلی بنزین، نفت گاز، نفت کوره، نفت سفید، گاز مایع و سایر مشتقات نفتی از نظر کیفیت حامل ها و با در نظر گرفتن هزینه های مربوط (شامل حمل و نقل، توزیع، مالیات و هزینه های قانونی) به تدریج تا پایان برنامه پنج ساله پنجم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران، هزینه تحویل در کشتی (FOB) ) در خلیج نباید کمتر از نود درصد (90%) باشد.

این اظهارات رئیس شورای اسلامی در حالی مطرح می شود که با عنایت به بند الف قانون هدفمندی یارانه ها مشخص می شود کهاین بند و البته برخی دیگر از مواد و تبصره های آن حاوی ابهامات فراوانی است و قانونگذار روند افزایش قیمت را مشخص نکرده است. به عنوان مثال مشخص نیست که دولت باید سالانه چقدر (درصد یا عدد) به قیمت بنزین اضافه کند. از سوی دیگر نرخ کامل خلیج فارس رقم ثابت و ثابتی نیست و می تواند تغییر کند، بنابراین این سوال پیش می آید که آیا دولت باید قیمت بنزین را مثلاً یک، دو یا چند بار در سال افزایش دهد؟ آیا از طرح توسعه بر اساس فوب خلیج فارس به 95 درصد قیمت بنزین می رسد؟

مردم نباید برای عدم رعایت قانون توسط دولت هزینه کنند

از سوی دیگر، قانونگذار باید در اجرای این بند از قانون هدف، سخت گیری بیشتری داشته باشد، زیرا دولت ها در دوره های مختلف از افزایش قیمت سالانه بنزین خودداری کرده و پس از سال ها تقاضای افزایش قیمت کرده اند که این امر موجب شده است. باعث اثرات منفی این موضوع از نظر تورم و جامعه شده است. به این ترتیب انتظار می رود علاوه بر اینکه شورای اسلامی هزینه عدم تمکین دولت در اجرای سالانه این بند از قانون را افزایش می دهد، سایر نهادهای نظارتی نیز با دقت و فشار مضاعفی اجرای این قانون را دنبال کنند.