لکوموتیو صنعتی در ریل زیان – تابناک


صنعت لوکوموتیو در ریل زیان

به گزارش «تابناک» به نقل از دنیای اقتصاد؛ بر اساس آخرین آمار ارائه شده از سوی دو خودروساز بزرگ وابسته به دولت (ایران خودرو و سایپا)، حداقل تا پایان شهریور ماه امسال با زیان تولید دست و پنجه نرم کرده و زیان انباشته هنگفتی را نیز به ثبت رسانده اند. در این میان، صنایع خودروسازی سابق مانند فولاد، مس، آلومینیوم و پتروشیمی سودهای کلانی و سود انباشته داشته اند.

به عبارت دیگر خودرو به عنوان یکی از کالاهای نهایی این زنجیره با ضرر تولید می شود و رینگ های فولادی، مسی، آلومینیومی و پلیمری آن سودآور است.

اما چرا این اتفاق افتاد؟ چرا با وجود سودآوری صنایع خودروسازی قبلی به ویژه فولاد، مس، آلومینیوم و پتروشیمی، سودآوری ضرر می کند؟

در پاسخ به این سوال سوالاتی از قبیل نوع مدیریت صنایع و ساختار مالی آنها قابل طرح است. این موارد قطعاً تأثیری بر نتایج مالی صنایع ندارد، اما تأثیر آنها به حدی نیست که صنعت خودرو در زیان فرو رود و صنایع فولاد، مس، آلومینیوم و پتروشیمی سودآور باشند. با این حال، همه این صنایع وابسته به دولت هستند، بنابراین ساختار مدیریتی و مالی آنها آنقدر متفاوت نیست که یکی را سودآور و دیگری را بسیار سودآور کند. بنابراین باید به دنبال عامل دیگری برای این مشکل باشیم. به گفته بسیاری از کارشناسان و فعالان صنعت خودرو، اصلی‌ترین عاملی که به خودروسازان بزرگ و وابسته به دولت ایران لطمه زده، سیاست قیمت‌گذاری اجباری است. البته سایه این سیاست در سراسر صنعت دولتی احساس می شود، اما به نظر می رسد در صنعت خودرو به شدت اعمال شود.

به عبارت دیگر، صنایع قبلی مرتبط با تولید خودرو مانند فولاد، مس، آلومینیوم و پتروشیمی به دلیل وابستگی به دولت کم و بیش شامل قیمت های الزام آور می شوند، اما عرضه این محصولات در بورس روش آنها را تغییر می دهد. قیمت گذاری خودرو به عبارت دیگر، عرضه صنایع قبلی در بورس بر اساس سازوکار عرضه و تقاضا است و قیمت نیز بر اساس این مکانیسم تعیین می شود; اما در مورد خودروها، مرجع تشخیص قیمت، یعنی. قیمت محصولات خودرو را شورای رقابت یا سازمان حمایت تعیین می کند.

صنعت لوکوموتیو در ریل زیان

بنابراین “قیمت گذاری” زخم مشترک آنها با صنعت خودرو است. خودروسازان اما زخم عمیق تری دارند. در آن سال‌ها که اعتراض‌ها به افزایش قیمت کارخانه‌ای خودرو صورت می‌گرفت، خودروسازان دلیل اصلی افزایش قیمت تمام‌شده محصولات خود را افزایش قیمت تمام‌شده نهاده‌های تولید اعلام کردند. همچنین می گویند اگر قرار است قیمت تمام شده خودروهای داخلی کنترل شود، باید هزینه های تولید قبلی کنترل شود. این هزینه ها شامل عناصر مختلفی از جمله هزینه نهاده های تولید، هزینه ارز و هزینه دستمزد و حقوق می باشد که مهمترین آنها عنصر اول است.

خودروسازان همواره تاکید دارند که برای برون رفت از زیان و جبران زیان انباشته، قیمت گذاری اجباری حذف شود. با توجه به

آنها اگر سیاست گذار نمی خواهد قیمت های دستوری را حذف کند، باید صنایع خودروسازی سابق به ویژه فولاد، مس، آلومینیوم و پتروشیمی را موظف کند تا مواد اولیه مورد نیاز خودروسازان و قطعه سازان را به قیمت تامین کنند. متناسب با قیمت تعیین شده برای محصولات ایران خودرو و سایپا

پذیرش این پیشنهاد از سوی سیاست گذار به معنای تعمیم یک سیاست اشتباه در خودروسازی به سایر صنایع است. اما به گفته کارشناسان تصمیم درست این است که سایه قیمت گذاری اجباری (در هر مدلی) از صنایع کشور از جمله خودروسازی برداشته شود.

صنایع برنده و صنعت خودرو بازنده
نگاهی به آخرین وضعیت سودآوری شرکت های تامین کننده مواد اولیه خودروسازی و مقایسه آن با شرایط خودروسازان بزرگ کشور، تفاوت فاحش آنها را از نظر عملکرد مالی نشان می دهد.

برای انجام این محاسبه و مقایسه، از بین صنایعی که مواد اولیه تولید خودرو و قطعات را تامین می کنند، چهار صنعت خاص را انتخاب کردیم که شامل فولاد، مس، آلومینیوم و پتروشیمی می شود. با توجه به حضور این شرکت ها در بورس، بررسی صورت های مالی آنها نمای کلی از عملکرد و درآمد و سودآوری آنها را ارائه می دهد.

قبل از بررسی شرایط مالی این صنایع، ابتدا نگاهی به آخرین وضعیت زیان دهی و درآمدی خودروسازان بزرگ کشور خواهیم داشت. بر اساس آنچه ایران خودرو در صورت های مالی منتهی به 10 شهریورماه سال جاری اعلام کرد، این شرکت در 6 ماهه نخست امسال حدود 7300 میلیارد تومان زیان عملیاتی به ثبت رساند. زیان انباشته ایران خودرو با 11 درصد افزایش به بیش از 122 هزار میلیارد تومان رسید. ایران خودرو که بالغ بر 30 هزار میلیارد تومان سرمایه ثبت شده در بورس دارد، در نیمه نخست امسال 139 هزار و 400 میلیارد تومان درآمد عملیاتی داشته است. سایپا که 19 هزار و 500 میلیارد تومان سرمایه ثبت شده در بورس دارد، در شش ماهه امسال 48 هزار میلیارد تومان درآمد عملیاتی داشته است. زیان عملیاتی این شرکت در پایان شهریور ماه امسال 1100 میلیارد تومان بوده است. سایپا نیز با ثبت زیان انباشته 58.6 میلیارد تومانی نسبت به دوره قبل 14 درصد رشد نشان می دهد.

در مجموع زیان دو خودروساز بزرگ کشور طی شش ماهه امسال بالغ بر هشت هزار و 400 میلیارد تومان بوده است. زیان انباشته آنها نیز به حدود 181 هزار میلیارد تومان رسیده است. مجموع درآمد عملیاتی ایران خودرو و سایپا در شش ماهه امسال بالغ بر 187 هزار میلیارد تومان است.

اگرچه صنعت خودرو یکی از مشتریان مهم این صنایع است، اما نمی توان گفت بدون این صنعت جان آنها در خطر خواهد بود. در واقع اینکه خودروسازی موتور برخی از صنایع نامیده می شود به این معنا نیست که اگر این صنعت در ایران متوقف شود، صنایعی مانند فولاد، مس، آلومینیوم و پتروشیمی نیز از بین خواهند رفت. با این حال، صنعت خودرو برای آنها مشتری مهمی است.

در این میان صنعت فولاد نقش حیاتی در تامین مواد اولیه مورد نیاز برای تولید خودرو و قطعات دارد. اگر نگاهی به معیارها و محاسبات این گزارش بیندازیم، شرکت فولاد مبارکه اصفهان، آخرین صورت های مالی این شرکت نشان می دهد که تا پایان نیمه اول سال جاری به سود کلانی دست خواهد یافت. طبق اطلاعات منتشر شده، این شرکت (با نام بورسی فولاد) در بازه زمانی منتهی به 10 شهریور 1403 موفق به کسب 61 هزار میلیارد تومان سود عملیاتی شد. مبارکه در مقایسه با سود عملیاتی دوره قبل (منتهی به 31 شهریور 1403) با رقمی کمتر از 51 هزار میلیارد تومان موفق شد سود خالص خود را 20 درصد افزایش دهد. این شرکت در حال حاضر 108 هزار میلیارد تومان سرمایه ثبت شده در بورس دارد.

همچنین سود انباشته فولاد مبارکه در پایان شهریورماه امسال به بیش از 107 هزار میلیارد تومان رسید که نسبت به شش ماهه سال گذشته 15 درصد رشد نشان می دهد. فولاد مبارکه نیز 144 هزار و 500 میلیارد تومان درآمد عملیاتی داشته که در مقایسه با ایران خودرو و سایپا (ترکیب) 43 هزار میلیارد تومان کمتر بوده است. بنابراین علیرغم اینکه بخش دولتی خودروسازی ایران درآمد عملیاتی بیشتری نسبت به شرکتی مانند فولاد مبارکه دارد، سودی نمی‌دهد، ضرر هم دارد.

یکی از زیرمجموعه های فولاد مبارکه اصفهان به نام شرکت وارگ خودرو چهارمحال و بختیاری تنها در نیمه نخست امسال 1400 میلیارد تومان سود کسب کرده است. این نشان می دهد که وضعیت صنعت خودروسازی دولتی در کشور از نظر سودآوری حتی با شرکت های کوچک فولادی قابل مقایسه نیست.

یکی دیگر از صنایعی که مواد اولیه تولید خودرو و قطعات را تامین می کند، مس است. بر اساس اطلاعات منتشر شده، شرکت مس (با نام بورسی فملی) در بازه زمانی مذکور (دوره منتهی به 31 شهریور 1403) موفق به کسب 34 هزار میلیارد تومان سود خالص شده است. فملی در مقایسه با سود خالص دوره قبل (منتهی به 31 شهریور 1402) با رقم کمتر 33.3 درصدی موفق شد سود خالص خود را 2 درصد افزایش دهد. فملی نیز 78 هزار میلیارد تومان سرمایه ثبت شده در بورس دارد. سود انباشته فملی در پایان شهریورماه امسال به بالای 63.4 میلیارد تومان رسید که رشد 10 درصدی را نشان می دهد. همچنین درآمد عملیاتی فملی در دوره شش ماهه منتهی به 10 شهریورماه سال جاری 67.5 میلیارد تومان بوده است.

از فولاد و مس بگذریم و به آلومینیوم بپردازیم. با توجه به نماد صنعت آلومینیوم ایران در بورس با نام «فایرا» مشخص می شود که این صنعت که مواد اولیه تولید خودرو را تامین می کند نیز سودآور است. بر اساس صورت های مالی ارسالی به بورس، «فیرا» در پایان شهریور ماه امسال دو هزار میلیارد تومان سود خالص داشته است. همچنین سود انباشته فایرا در پایان شهریور ماه امسال با 11 درصد افزایش به 4600 میلیارد تومان رسید. فایرا در نیمه نخست امسال بالغ بر 11 هزار میلیارد تومان درآمد عملیاتی داشته است. اما صنعت پتروشیمی به ویژه از طریق محصولات پلیمری یکی دیگر از تامین کنندگان مهم مواد اولیه خودروسازی است.

با توجه به اینکه صنعت پتروشیمی مهم ترین و تاثیرگذارترین صنعت ایران است و در صادرات غیرنفتی رتبه اول را به خود اختصاص داده است، مشخص است که این صنعت سودهای کلانی را کسب می کند. اما برای محاسبه، هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس را ملاک این گزارش قرار داده ایم. این شرکت هنوز صورتهای مالی شش ماهه خود را به بورس ارائه نکرده است لذا صورتهای مالی 12 ماهه منتهی به 31 خرداد 1403 به عنوان معیار در نظر گرفته شده است. هلدینگ خلیج فارس با سرمایه ثبتی 75 هزار میلیارد تومانی تا پایان خرداد ماه سال جاری حدود 110 هزار میلیارد تومان سود انباشته کسب کرده است. سود انباشته این شرکت نسبت به سال مالی قبل 13 درصد افزایش داشته است. هلدینگ خلیج فارس در بازه زمانی یکساله منتهی به 31 خردادماه سال جاری حدود 66 هزار میلیارد تومان سود عملیاتی کسب کرد که نسبت به مدت مشابه قبل 20 درصد رشد را نشان داد. مجموع درآمد عملیاتی هلدینگ خلیج فارس در دوره مورد بررسی 67 هزار میلیارد تومان بوده است.