مخالفت عربستان با آمریکا – تابناک


مخالفت عربستان با آمریکا

به گزارش «تابناک» به نقل از نیویورک تایمز با انتشار گزارشی مدعی شد که سیاست خاورمیانه ای دولت اول دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا دارای دو عنصر اصلی است: هدف قرار دادن اقتصاد و تلاش برای منزوی کردن ایران از طریق برقراری روابط نزدیکتر با رقبای خود، یعنی اعراب اسرائیل دولت ترامپ در ماه های اخیر برای اجرای پیشنهاد دوم پیشرفت زیادی داشته است. در این دوره، واشنگتن با تکیه بر به اصطلاح توافق ابراهیم راه را برای عادی سازی روابط بین اسرائیل و امارات متحده عربی، بحرین، سودان و مراکش هموار کرد. این توافق همچنین با وعده های ایالات متحده مبنی بر معاملات عمده تسلیحاتی به برخی از امضاکنندگان آن همراه شد. در این دوره زمانی، این امید وجود داشت که عربستان سعودی، به عنوان تاثیرگذارترین بازیگر جهان عرب در ژئوپلیتیک خاورمیانه، با این ترتیب موافقت کند. هدفی که بایدن نیز می خواست به آن برسد.

اسرائیلی ها در کابینه ترامپ!

نیویورک تایمز در ادامه یادداشت ادعایی خود مبنی بر اینکه دستور کار دونالد جی. ترامپ در خاورمیانه هنوز نامشخص است. اما آنچه مسلم است این است که او یک چشم‌انداز ژئوپلیتیکی را در خاورمیانه به ارث برده است که با چهار سال پیش، با تغییر اتحادها و اولویت‌ها، بسیار متفاوت است. انجام داده اند در برخی موارد تنش های طولانی مدت عمیق تر شده و در برخی موارد ناپدید شده است. در حالی که حماس در 7 اکتبر 2023 به اسرائیل حمله می کند و جنگ متعاقب آن در غزه می تواند منطقه را برای سال ها با مشکل مواجه کند. به گزارش نیویورک تایمز، هفته گذشته ترامپ، غول املاک و مستغلات و اهداکننده کمپین انتخاباتی استیو ویتکاف را به عنوان فرستاده ویژه خود برای خاورمیانه معرفی کرد. هنگامی که بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل در ماه ژوئیه در کنگره سخنرانی کرد، ویتکاف به عنوان یک مدافع سرسخت اسرائیل حاضر بود. در همان زمان، ترامپ سناتورهای مارکو روبیو از فلوریدا و مایک هاکبی را به ترتیب به عنوان وزیر امور خارجه و سفیر ایالات متحده در اسرائیل منصوب کرد. چهره هایی که از جنگ اسرائیل علیه غزه حمایت می کنند.

به نوشته نیویورک تایمز، ترامپ مدت‌هاست به این اصل معتقد بوده است که روابط خارجی، مانند تجارت، مقوله‌ای است که در آن می‌توان به توافق رسید، اما برای بسیاری از کشورهای خاورمیانه، معامله‌ها رویه رایجی در سیاست خارجی است. در این زمینه شاید بتوان درباره دیدار هفته گذشته ایلان ماسک با سعید ایروانی، نماینده ایران در سازمان ملل توضیح داد. دیداری که مقامات ایرانی قاطعانه آن را تکذیب کرده اند. به گزارش نیویورک تایمز، اما در شرایط کنونی فضای معامله نسبت به چهار سال گذشته کوچک شده است. کریستین اولریکسن، کارشناس خاورمیانه در موسسه سیاست عمومی بیکر دانشگاه رایس، می‌گوید: «اگر کابینه ترامپ 2.0 فکر می‌کند که می‌تواند از جایی که در سال 2020 متوقف شد ادامه دهد، وضعیت را کاملاً اشتباه کرده است. معادلات به سرعت در حال تغییر هستند و این عدم درک به زودی آشکار خواهد شد.» زمانی که جرد کوشنر، داماد ترامپ، تلاش‌های کاخ سفید برای عادی‌سازی روابط بین اسرائیل و کشورهای عربی را در دولت گذشته رهبری کرد، فلسطینی‌ها تا حد زیادی درگیر بودند. حاشیه ها

مخالفت عربستان با آمریکا

مخالف ریاض

کشورهای عربی خواستار برداشتن گام های مشخص در جهت ایجاد کشور فلسطین به عنوان پیش شرط توافق دیپلماتیک با اسرائیل نبودند. در نتیجه، نتانیاهو برای رسیدن به یک پیروزی دیپلماتیک تقریباً روی هیچ چیز متوقف نشد. نیویورک تایمز در ادامه ادعا کرد: دولت بایدن در سال 2023 استراتژی مشابهی را دنبال می کرد. در تلاش برای دستیابی به توافق دیپلماتیک بین اسرائیل و عربستان سعودی، اما حملات 7 اکتبر و جنگ در غزه، چشم انداز توافق را از بین برد. به طور خلاصه، با توجه به خشم داخلی پادشاهی و سایر کشورهای عربی از جنگ غزه، تلاش عربستان سعودی برای این توافق افزایش یافته است. ولیعهد سعودی محمد بن سلمان علناً اعلام کرد که اسرائیل باید قبل از رسیدن به توافق عادی سازی، کشور فلسطین را به رسمیت بشناسد. ولیعهد در یک سخنرانی عمومی در جمع مشاوران خود گفت: پادشاهی از تلاش های خستگی ناپذیر خود برای ایجاد یک کشور مستقل فلسطینی با پایتختی بیت المقدس شرقی دست نخواهد کشید.

همیشه این احتمال وجود دارد که شاهزاده سعودی عقب نشینی کند و از تقاضای قیمت خود صرف نظر کند. در جریان مذاکرات قبل از حملات 7 اکتبر، رهبری عربستان سعودی به مقامات آمریکایی گفت که ایجاد کشوری برای فلسطینی ها اولویت بالایی برای آن نیست. به همین دلیل است که کارشناسان خاورمیانه تردیدی ندارند که ولیعهد سعودی سرمایه گذاری غربی را در اولویت قرار داده است زیرا هدف او مدرن سازی اقتصاد عربستان است. اما در شرایط کنونی، چنین اقدامی خطرات بیشتری را متوجه موقعیت او در پادشاهی و در کل جهان عرب خواهد کرد. بنابراین ممکن است سعودی ها در ازای توافق با اسرائیل خواهان سهام بیشتری باشند، اما مشخص نیست که آیا تل آویو با اعطای چنین امتیازاتی موافقت خواهد کرد یا خیر.

مخالفت عربستان با آمریکا

عطش بی پایان راست افراطی اسرائیل

از آخرین باری که ترامپ در قدرت بود، نتانیاهو پس از فراز و نشیب های فراوان به قدرت بازگشت و رهبری راستگراترین کابینه تاریخ این بازیگر را بر عهده گرفت. در 2 سال گذشته، وزرای ملی گرا در ائتلاف حاکم خواهان شهرک سازی بیشتر اسرائیلی در کرانه باختری بوده و به خشونت شهرک نشینان علیه فلسطینی ها دامن زده اند. پس از حملات 7 اکتبر، سیاستمدارانی مانند بتزلل اسموتیچ وزیر دارایی و ایتامار بن گویر وزیر امنیت ملی علناً از اخراج فلسطینیان از نوار غزه و بازگرداندن این سرزمین به اسرائیلی ها حمایت کردند. نتانیاهو روی گروه‌های راست افراطی در اسرائیل حساب می‌کند تا کابینه ائتلافی خود را حفظ کنند و انتخاباتی را که می‌تواند به شکست او منجر شود و همچنین پاسخ به حماس را به تعویق بیندازند. در نتیجه، او قادر به دادن امتیازات معنادار به فلسطینی ها به عنوان بخشی از هیچ معامله بزرگ خاورمیانه نیست. بنابراین اسموتریچ هفته گذشته علناً به خود می بالید که انتخاب ترامپ راه را برای برآورده شدن بسیاری از خواسته های تل آویو هموار می کند. او مدعی است که اسرائیل در سال آینده کرانه باختری را پس گرفته و «حاکمیت» یهودیان را به آنجا خواهد آورد. به نوشته نیویورک تایمز، اولین دولت ترامپ، توافق میان اسرائیل و کشورهای عربی را بخشی از استراتژی بلندمدت علیه ایران می دانست. بازیگری که رقیب بسیاری از پادشاهی های عربی در خلیج فارس بوده و هست.

اما یخ بین ایران و کشورهای حاشیه خلیج فارس اکنون در حال آب شدن است. طی یک سال گذشته دیپلمات های ایرانی مستقیماً با نمایندگان عربستان سعودی و امارات دیدار کرده اند. به گزارش رسانه دولتی ایران، همزمان وزیر امور خارجه ایران با هدف کاهش تنش به این کشورها سفر کرد. بنابراین، به گفته نیویورک تایمز، در بهترین حالت شاهد تنش کمی در روابط ایران و این گروه از بازیگران هستیم.

به نوشته این نشریه، از منظر کشورهای عربی، این امر تا حدی ناشی از عمل گرایی و درک این موضوع است که آمریکا سال هاست حداقل از نظر نظامی سعی در جدایی از خاورمیانه دارد. برای مقامات سعودی، این بیانیه یادآور انفعال آمریکا در برابر حملات 2019 است. حوثی ها علیه آرامکو؛ حملاتی که پادشاهی انتظار داشت واشنگتن به آنها پاسخ دهد، اما دولت اول ترامپ سکوت کرد.

به نوبه خود، عربستان سعودی می تواند دولت بعدی ترامپ را متقاعد کند که یک قرارداد دفاعی رسمی منعقد کند. به این ترتیب ریاض واشنگتن را وادار می کند تا در صورت قرار گرفتن در معرض حمله احتمالی، از رویکرد تدافعی واشنگتن استفاده کند. چیپ آشر، تحلیلگر ارشد سابق خاورمیانه، استدلال کرد که سعودی ها از حضور در هر دو اردوگاه خوشحال خواهند شد. آنها خواهان حفظ روابط نزدیک با تهران و در عین حال داشتن تعهدات امنیتی از سوی ایالات متحده هستند. با این حال، معاهده دفاعی مستلزم تصویب دو سوم سنای ایالات متحده است، در حالی که عادی سازی روابط با اسرائیل پیشنهادی است که پادشاهی باید در ازای یک پیمان امنیتی با آن موافقت کند. بنابراین سعودی ها و سایر کشورهای خلیج فارس احتمالاً روی آن شرط بندی می کنند. اولریکسن گفت: “رهبران خلیج فارس در حال انجام محاسبات خود در 10 تا 15 سال آینده هستند که چگونه عدم مداخله ایالات متحده می تواند توازن قوا را تغییر دهد و این واقعیتی است که تیم ترامپ باید با آن زندگی کند.”