روند صعودی نرخ نیمایی در ماه های اخیر تقویت شده و با وجود نطق فرزین در مجلس، بانک مرکزی همچنان مجوز افزایش نرخ دلار نیمایی را صادر کرده است.
گزارش کردن خدمات اقتصادی تابشیدر مرکز معاملات ارزی و طلای امروز ایران، قیمت هر اسکناس دلار آمریکا به 51 هزار و 451 تومان افزایش یافت.
نرخ حواله های دلاری یا نیم دلاری نیز با یک کانال افزایش نسبت به روز گذشته، برای اولین بار از مرز 50 هزار تومان عبور کرد و به مرز 50 هزار و 50 تومان رسید. نرخی که 12 هزار و 374 تومان معادل 33 درصد گرانتر از پارسال در این روز است.
اولین اثر افزایش نرخ ارز، تورم بسیاری از کالاهای وارداتی است. یعنی از ابتدای سال تا 30 آبان بیش از نیمی از 23 میلیارد دلار برای واردات کالاهای تجاری کنار گذاشته و تضمین می شود. اکنون با روند صعودی نرخ دلار، قیمت واقعی کالاهای وارداتی در بازار و بودجه مردم نیز افزایش می یابد و باید منتظر رشد تورم در ماه های آینده باشیم.
بنابراین در شرایط فرزین بانک مرکزی اجازه روند صعودی دلار نیمایی را داده است که گویا فراموش کرده است بر اساس قانون جدید بانک مرکزی یکی از وظایف و اهداف این بانک مهار و کنترل است. کنترل تورم
فرزین، رئیس بانک مرکزی پیشتر در 10 اکتبر وی با حضور در صحن علنی شورای اسلامی گفت: نمی توان نیم دلار بالای نرخ 47 هزار تومان وصول کرد. زیرا عواقب تورمی دارد. اما حالا چه شد که آقای رئیس با وجود این نگرانی های تورمی توجهی به افزایش قیمت دلار ندارند؟! شاید رئیس جمهور حرف های چند هفته پیش خود را به نمایندگان مردم فراموش کرده باشد!
تکلیف تورم و قدرت خرید مردم چه می شود؟
با این حال بانک مرکزی در برنامه های ارزی خود، برنامه ریزی برای انتقال نیمی از دلار به بازار توافق شده. بازاری که بر اساس توافق صادرکننده و واردکننده و پیشبینیها نرخ آن کشف میشود به نرخی بالاتر از نیم دلار اشاره میکند و آثار تورمی را به دنبال دارد.
باید منتظر ماند و دید با توافق بر سر دلار در هفته های آینده که نزدیک به نرخ بازار آزاد و همچنین حجم نقدینگی بیش از 9000 سجاف است، چه بر سر قدرت خرید مردم و ارزش پول ملی می آید. ?
این در شرایطی است که دولت اعلام کرده یارانه 300 هزار تومانی در سال آینده افزایش نخواهد یافت و در مقابل ارز کمتری برای واردات کالاهای اساسی و دارو و دلار تخصیص خواهد داد. نرخ 28500 تومان نیست و با دلار 38500 تومان کالاهای اساسی و مواد مخدر وارد کشور می شود و به مردم می رسد. بنابراین از این حوزه نیز شاهد فشار تورمی بر جیب مردم خواهیم بود.