هراتی: اساس علوم انسانی برای سایر علوم در حال تبدیل شدن به خرافه است – خبرگزاری مهر | اخبار ایران و جهان



گزارش کردن خبرنگار مهرمحمد جواد هراتی، دبیر شورای گسترش و ارتقای علوم انسانی و رئیس مرکز توسعه تحقیقات و آموزش عالی قرآن و عترت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در پایان پنجمین همایش علوم انسانی، تحقیقات و فناوری اسلامی به همت مجمع پژوهشکده های بشردوستانه به صورت حضوری و آنلاین در تالار شهید سلیمانی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی برگزار شد. وی بیان کرد: در حوزه علوم انسانی کشور شاید در سال ۱۳۹۸. پژوهشگاه علوم انسانی به کوشش دکتر نجف لکه زدن تشکیل شد و تشکیل این مجمع زمینه ساز تحولات بعدی شد.

علوم انسانی در مرحله رشد

رئیس مرکز توسعه تحقیقات علمی و آموزش عالی قرآن و علوم انسانی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری افزود: بعد از این تحولات، گفتمانی که در حال شکل گیری است این است که علوم انسانی پایه است. علوم برای سایر علوم این گفتمان تقریباً تبدیل به گفتمان مسلط و رو به رشد می شود. بعد از 45 سال وزیر علوم از حوزه علوم انسانی انتخاب شد و این نشان می دهد که علوم انسانی به بلوغ رسیده است.

پایه و اساس علوم انسانی برای سایر علوم تبدیل به ابر تصویر می شود

هراتی با اشاره به نگاه «ابر نگاره» به علوم انسانی ادامه داد: مجموعه های غیر علوم انسانی مانند مهندسی علمی پایه، بر اساس دیدگاه کانت که علوم انسانی را بیشتر به سمت فرهنگ سوق می دهد، علوم انسانی را یک علم نمی داند. این تاسیس علوم انسانی تبدیل به یک تصویر فوق العاده برای سایر علوم می شود. اگر این روند ادامه پیدا کند، مطمئناً شاهد اتفاقات خوب و مثبت زیادی خواهیم بود. همه اینها به دلیل تحولات بعد از انقلاب اسلامی و توجه به حوزه علوم انسانی با رویکرد علوم انسانی اسلامی بود.

نقش اساسی علوم انسانی در سطوح نه گانه آمادگی فناورانه

وی با بیان خاطره ای در این زمینه ادامه داد: سال گذشته در ستاد وزارت علوم بحث چشم انداز علوم انسانی مطرح شد. دوستان مهندس فنی مشکل تکنولوژی را فقط در حوزه فناوری مهندسی دیدند. فناوری فرآیندی است که از ایده به تولید محصول و در نهایت تولید انبوه یا تجاری سازی مراحلی را برشمردند که سطوح تکنولوژیکی نامیده می شود. در شورای معاونان وزارت علوم و اساتید هم گفتم علوم انسانی جایی ندارد، علوم در نهایت فقط ایده تولید می کنند. ما یک مقاله تحقیقاتی انجام دادیم و در آن مقاله پژوهشی که به شورای معاونین ارائه شد، ثابت کردیم که نه تنها در فناوری و سطوح فنی علوم انسانی اینطور نیست، بلکه بدون علوم انسانی هیچ کدام از این 9 نفر نمی توانند. برای تشکیل سطوح آموزش فناورانه و علوم انسانی نقش مؤثری ایفا می کند و دارای محور است.

دبیر شورای گسترش و ارتقای علوم انسانی تصریح کرد: ما در آنجا توانستیم ثابت کنیم که علوم انسانی می تواند مبنای سایر علوم باشد و هیچ مفهومی از علوم انسانی که نگاه فرهنگی و خروجی داشته باشد وجود ندارد.

معاون وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در امور علوم انسانی ادامه داد: حوزه علوم انسانی و این گفتمان در حال تبدیل شدن به پارادایم غالب است. کاری که در ستاد وزارت علوم می توانیم انجام دهیم، تسهیل و امور مربوط به تسهیل کار موسسات علمی و مراکز علمی است.

تبدیل و تبدیل این گفتمان به ابر تصویر از وظایف پژوهشگاه مطالعات علوم انسانی است.

دبیر شورای گسترش و ارتقای علوم انسانی وزارت علوم افزود: اصل همکاری با پژوهشکده های بشردوستانه اسلامی و اصل این تحول و تبدیل گفتمان به ابر تصویر از وظایف یک انسان دوست است. موسسه تحقیقاتی امیدوارم اینطور باشد مجموعه پژوهشکده ها و مراکز علمی و آموزشی علوم انسانی باید به این موضوع توجه ویژه ای داشته باشند.

رئیس مرکز توسعه تحقیقات و آموزش عالی قرآن و علوم انسانی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری افزود: مجموعه 2019 پژوهشگاه علوم انسانی. ش منشأ برکات و برکات بسیاری بود، از جمله اینکه تحولی در حوزه علوم انسانی رخ داد، اندیشه ها، اندیشه ها و مضامینی که با این گردهمایی شکل گرفت و اتاق های فکری که در این مجموعه شکل گرفت نیز پیشگام بود. علوم انسانی از این محافل و مجموعه ها به جایگاه خود می رسد.

وی بیان کرد: امیدوارم با تلاش نزدیکان در پژوهشگاه های علوم انسانی اسلامی، در واقع این ارتقای جایگاه علوم انسانی و تحولی که پیش بینی شده است، با رویکرد علوم انسانی، هر چه سریعتر اتفاق بیفتد. .