هشدار ورود خودروی آواتار 11 در ایران/جاسوسی چین از مسیر خودرو؟ – درخشان


رسانه ها هشدار می دهند

اخبار منتشر شده در فضای مجازی و برخی رسانه ها حاکی از دریافت مجوز استاندارد ورود خودروی برقی آواتار 11 به کشور است. این خودرو که حاصل همکاری شرکت های «چانگان»، «هواوی» و «CATL» است، به لطف طراحی نادر فقیه زاده، طراح برجسته ایرانی که سابقه همکاری با گروه بی ام و را دارد، مورد توجه قرار گرفت.

به گزارش سرویس اقتصادی تابناکتنوع واردات خودروهای برقی در کشور در فقدان زیرساخت های صنعتی و خدماتی، نشان از عدم وجود یک سیاست منسجم و کلان در این حوزه دارد. از طرفی در دو ماه اخیر درخشان وی هشدارهایی درباره احتمال جاسوسی از طریق خودروهای برقی صادر کرد.

هشدارهای بین المللی در مورد خودروهای برقی چینی

رسانه های اروپایی و آمریکایی در کنار تغییر سیاست های دولت های خود بارها نسبت به خطرات امنیتی ناشی از جاسوسی خودروهای برقی ساخت چین هشدار داده و قوانین سختگیرانه ای را برای تردد این خودروها وضع کرده اند. جالب اینجاست که حتی چین نیز از این خطرات آگاه است و محدودیت هایی را برای تردد خودروهای الکتریکی تسلا در خاک خود اعمال کرده است.

آواتار 11 چگونه مجوز ورود را گرفت؟

در حالی که کشورهای غربی به دلیل مسائل امنیتی سعی در اعمال محدودیت های بیشتری برای خودروهای برقی چینی دارند، به نظر می رسد این موضوع در کشور ما یا نادیده گرفته شده و یا پیش پا افتاده تلقی می شود. طبق گزارش رسانه های اروپایی، قوانینی در این قاره در حال تصویب است که حتی استفاده مقامات دولتی از خودروهای الکتریکی ساخت چین را محدود می کند. در چنین شرایطی این سوال پیش می آید که خودروی آواتار 11 چگونه توانسته استانداردهای لازم را برای ورود به کشور کسب کند؟

نبود زیرساخت های نظارتی در حوزه خودروهای برقی
با توجه به فناوری های نوظهور خودروهای برقی و هوشمند در بازار و صنعت خودروی کشور، این سوال مطرح می شود که آیا زیرساخت های امنیت سایبری و نظارت بر این خودروها در ایران فراهم است؟ همچنین آیا سازمان ملی استاندارد یا سایر مراجع ذیصلاح استانداردهای لازم را در خصوص حفاظت از داده ها و کنترل امنیت سایبری برای این خودروها تدوین کرده است؟

در شرایطی که تحریم‌های بین‌المللی تعامل با خودروسازان سرشناس چینی را دشوار کرده است، همکاری این شرکت‌ها در زمینه تامین امنیت سایبری یا دسترسی به اطلاعات خودروهای وارداتی و به‌روزرسانی نرم‌افزار آن‌ها به شدت جای سوال دارد.

نیاز به اقدامات پیشگیرانه

به نظر می رسد هیچ نهاد ویژه و ذیصلاحی برای ارزیابی صلاحیت امنیتی و سایبری خودروهای برقی در کشور ایجاد نشده و یا در صورت وجود چنین نهادی اطلاعات کافی در این زمینه ارائه نشده است. بنابراین لازم است قبل از ورود خودروی آواتار 11 به کشور، مراجع نظارتی و وزارت امنیت با بررسی دقیق امنیت سایبری این محصول، اقدامات پیشگیرانه ای را برای کاهش خطرات احتمالی جاسوسی در حمل و نقل کشور انجام دهند.