
محسن پاک نژاد امروز (سه شنبه، 13 دی ماه) در نشست با کمیته اصول 90 شورای اسلامی، با تاکید بر اینکه ایجاد تسهیلات برای افزایش فشار در پارس جنوبی بیش از نان در کشور الزامی است، خاطرنشان کرد: اقدامات تامینی لازم انجام می شود. این پروژه در نظر گرفته شده است
به گزارش تابناک به نقل از وزارت نفت، وی با اشاره به اینکه بر اساس برنامه ریزی های انجام شده مقدمه قانونی برای سرمایه گذاری صنایع انرژی بر مانند هلدینگ های پتروشیمی و صنایع فولاد در میادین گازی کشور انجام شد و ادامه داد: بخش خصوصی. بخش می تواند با تولید میادین گازی سهم خود را برای سرمایه گذاری در این پروژه ها در قالب گاز تحویلی دریافت کند.
وزیر نفت با تاکید بر اینکه عدم تعادل انرژی در کشور ما مربوط به سال های اخیر و عدم سرمایه گذاری در بخش های بالادستی است، گفت: در حوزه تولید، وزارت نفت مسئولیت سرمایه گذاری و تولید از گاز را بر عهده دارد. برای حل عدم تعادل، واردات گاز و تبادل گاز تا حدی می تواند کمک کند، اما این به تنهایی کمکی به حل کامل عدم تعادل انرژی نمی کند.
افزایش 14 میلیونی مکعب متر گاز برای شبکه ملی
پاک نژاد با بیان اینکه اگر فرآیند مصرف گاز مدیریت و بهینه نشود، هر چقدر هم در حوزه تولید گاز سرمایه گذاری کنیم، نمی توانیم به رشد سریع مصرف گاز در سال های اخیر دست یابیم و افزود: امسال با افزایش سرمایش هوا، مصرف در بخش های خانگی، تجاری و غیر صنعتی بیشتر کشور به حدود 670 میلیون متر مکعب رسیده است، در حالی که امسال در مجموع حدود 850 میلیون متر مکعب گاز شیرین به داخل کشور تزریق شده است. خطوط لوله سراسری گاز، این میزان تولید نسبت به مدت مشابه پارسال (چهار ماه گذشته) 14 میلیون مترمکعب افزایش داشته است.
وی با اشاره به اینکه طبیعتا آنچه پس از گازرسانی به بخش خانگی باقی می ماند باید با اعمال محدودیت بین نیروگاه ها و سایر صنایع بزرگ کشور تقسیم شود، گفت: البته این وضعیت به نفع مردم نیست و این یک واقعیت غیرقابل انکار است.
وزیر نفت با بیان اینکه وزارت نفت دولت چهاردهم برنامه افزایش ظرفیت تولید گاز در بخش های بالادستی صنعت نفت را دنبال می کند، افزود: البته بیش از هر چیز باید بر مدیریت و بهینه سازی مصرف در این حوزه تمرکز کرد. تصمیمات قیمتی را شامل می شود و اکنون وزارت نفت تصمیمات غیر قیمتی را در اولویت قرار داده است.
پاک نژاد خاطرنشان کرد: استفاده از بخار گاز با راندمان بالا را می توان یکی از راه های ارزان برای مدیریت و بهینه سازی مصرف دانست که سرمایه گذاری در این بخش از بخش دولتی و خصوصی می تواند ما را در تنظیم مصرف گاز در داخل و خانه یاری کند. بخش تجاری
وی افزود: ایران در حال حاضر با عدم تعادل 250 تا 300 میلیون مترمکعبی گاز در زمستان و 100 میلیون مترمکعب گاز در تابستان مواجه است، بنابراین چاره ای جز بهینه سازی مصرف در سال های آینده نداریم.
کاهش مصرف گاز در بخش خانگی
وزیر نفت در ادامه با اشاره به اینکه وزارت نفت در چهار ماه گذشته توانسته است تولید بیش از 25 میلیون متر مکعب گاز ترش در بخش بالادستی خود را افزایش دهد، گفت: به عبارتی در چهار ماه گذشته. امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته 14 میلیون متر مکعب گاز وارد شبکه سراسری گاز شده است. که معادل نیمی از یک فاز میدان گازی پارس جنوبی است. در حال حاضر مصرف گاز در بخش های خانگی و تجاری با حمایت مردم به 670 تا 620 میلیون مترمکعب رسیده است.
پاک نژاد اضافه کرد: در واقع هرچه نفت کوره در نیروگاه ها بیشتر باشد، گاز کمتری به آن نیروگاه ها می رسد و این گاز به عنوان جایگزین نفت و گاز در نیروگاه های گازی و سیکل ترکیبی و در نتیجه با کمترین میزان استفاده می شود. مصرف نفت و گاز در سبد سوخت نیروگاه ها، سطح ذخایر نیروگاه ها را افزایش می دهد.
وی با بیان اینکه نیروگاه ها بر اساس مصوبات بالادستی 19 مردادماه موظف به مصرف 40 میلیون لیتر نفت کوره در روز بودند، گفت: اما این مصوبه در نیروگاه ها اجرا نشد و به طور میانگین از 19 مرداد تا پایان سال جاری نوامبر آنها حدود 22 میلیون لیتر نفت کوره مصرف کردند
عدم اجرای مصوبات بالادستی
وزیر نفت با اشاره به اینکه عدم اجرای مصوبات بالادستی منجر به کاهش شدید ذخایر نفت و گاز در ابتدای دولت چهاردهم شد، افزود: اگر کوره نفت طبق این مصوبات تمام می شد، اکنون میزان مفید بودن آن به حد قابل توجهی رسیده است. ذخیره نفت و گاز نیروگاه معادل سه میلیارد و یکصد میلیون لیتر در صورتی که طبق مصوبات به بالا کوره نفت زنجیره ای از ابتدای مهر تاکنون به پایان رسیده است، هم اکنون میزان ذخیره مفید نفت و گاز برای نیروگاه معادل 2 میلیارد و 177 میلیون لیتر است و در صورت اتمام کوره نفت بر اساس این مصوبات از از ابتدای آبان ماه تاکنون میزان ذخیره مفید نفت و گاز این نیروگاه معادل یک میلیارد و 600 میلیون لیتر خواهد بود.
پاک نژاد صادرات گاز و قراردادهای موجود را یکی دیگر از چالش های وزارت نفت دولت چهاردهم برای حل مشکل تامین سوخت زمستانی خواند و گفت: صادرات گاز به ترکیه تابستان گذشته از 7 خرداد تا 28 مهر به مدت چهار ماه به دلیل مشکل دریافت از ترکیه متوقف شد که منجر به کاهش 3.6 میلیارد متر مکعبی (30 میلیون متر مکعب در روز) صادرات گاز نسبت به قرارداد شد. این میزان گاز مازاد در سال گذشته در اختیار سایر بخش ها به ویژه نیروگاه ها قرار گرفت و انتظارات عرضه گاز را افزایش داد.
وی افزود: همچنین با توجه به اینکه از دی ماه سال گذشته (1402) تا پایان مرداد 1403 از تمام ظرفیت های قراردادی با ترکیه استفاده شد، در سه ماه گذشته امکان کاهش صادرات گاز به ترکیه وجود نداشت، تعداد صادرات همچنین باید مطابق با توافق دوجانبه منعقد شد. این در حالی است که از دی ماه سال گذشته (1402) تا پایان مرداد (1403) که با کمبود گاز مواجه بودیم، به راحتی محدودیت صادرات گاز به ترکیه اعمال شد.
افزایش 11 میلیون لیتری تولید نفت و گاز
وزیر نفت همچنین با اشاره به اینکه در چهار ماه گذشته تولید نفت و گاز نسبت به مدت مشابه سال گذشته 6 میلیون لیتر افزایش یافته است، ادامه داد: این رقم در پایان آذرماه امسال به 11 میلیون لیتر رسید که همین میزان است. میزان نفت و گاز ارسالی به نیروگاه های کشور در مدت زمان تعیین شده.
پاک نژاد خاطرنشان کرد: افزایش عرضه نفت و گاز نیروگاه های کشور به طور متوسط 35 میلیون لیتر در روز است که بسته به ظرفیت ناوگان تانکرهای جاده ای و ریلی در برخی روزها به 60 میلیون لیتر می رسد.
وی راه اندازی فاز اول خط لوله انتقال محصولات از بندرعباس به رفسنجان در 20 روز گذشته را یکی از موثرترین اقدامات در صنعت نفت دانست و افزود: با راه اندازی این خط لوله از 800 نفتکش جلوگیری می شود. از سفر روزانه