اگرچه اکثر خودروهای صفر مایل فروخته شده در کشورمان همچنان از گیربکس دستی استفاده می کنند، اما در سال های اخیر تعداد خودروهای مجهز به گیربکس اتوماتیک و CVT رو به افزایش بوده است. اما تفاوت این نوع گیربکس ها در چیست؟
به گزارش «تابناک» به نقل از خبرآنلاین، اگرچه اکثر خودروهای صفر کیلومتری که در کشورمان به فروش می رسند همچنان از گیربکس دستی استفاده می کنند، اما در سال های اخیر تعداد خودروهای مجهز به گیربکس اتوماتیک و CVT افزایش یافته است. اما تفاوت این نوع گیربکس ها در چیست؟
در قلب هر خودرو موتوری وجود دارد که انرژی شیمیایی سوخت را به انرژی مکانیکی تبدیل می کند تا میل لنگ را بچرخاند. سپس حرکت میل لنگ به گیربکس منتقل می شود و گیربکس با استفاده از دنده های مختلف در نهایت باعث حرکت چرخ ها و حرکت خودرو می شود. برای رسیدن به این هدف، گیربکس معمولاً از چرخ دنده برای تنظیم گشتاور و سرعت استفاده می کند. در خودروهایی که گیربکس دستی دارند، راننده کلاچ را درگیر کرده و دنده را عوض می کند، اما در گیربکس های اتوماتیک، چندین کامپیوتر و محرک این کار را انجام می دهند. هر دو نوع گیربکس اتوماتیک معمولی و گیربکس CVT برای راحتی بیشتر راننده طراحی شده اند، اما شیوه کار متفاوتی دارند و تجربه رانندگی خودروهای مجهز به این دو نوع گیربکس نیز کمی متفاوت است.
گیربکس اتوماتیک معمولی چگونه کار می کند؟
همانطور که از نام گیربکس اتوماتیک مشخص است، فرآیند تعویض دنده به صورت خودکار انجام می شود و راننده درگیر این کار نمی شود. خودروهای دارای گیربکس اتوماتیک به جای کلاچ خارجی از کلاچ داخلی استفاده می کنند و این کلاچ ها توسط یک سیستم هیدرولیک کنترل شده توسط کامپیوتر درگیر می شوند. وقتی پدال گاز را فشار می دهید، موتور شروع به تولید نیرو می کند و این نیرو از طریق مبدل گشتاور به جعبه دنده ارسال می شود. مبدل گشتاور از قطعاتی مانند توربین و استاتور تشکیل شده است. این قطعات به همراه روغن گیربکس، انتقال بهینه نیرو به گیربکس را تضمین می کنند. گیربکس اتوماتیک علاوه بر مبدل گشتاور، یک سیستم دنده سیاره ای نیز دارد که از یک چرخ دنده مرکزی یا خورشیدی، چرخ دنده های سیاره ای و یک حلقه بیرونی تشکیل شده است.
این قطعات در کنار هم نسبت دنده های متفاوتی را ایجاد می کنند. با تغییر شرایط راننده، از جمله تغییر سرعت خودرو و فشار دادن یا رها کردن پدالهای گاز و ترمز، ماژول کنترل گیربکس نسبت دنده مناسب را انتخاب و درگیر میکند. به طور معمول، سیستم هیدرولیک از چندین کلاچ برای تعویض به موقع دنده ها و حفظ عملکرد خودرو استفاده می کند.
گیربکس CVT چگونه کار می کند؟
یک گیربکس متغیر پیوسته (CVT) همچنین به شما امکان می دهد بدون دخالت در تعویض دنده رانندگی کنید، اگرچه این کار به روشی متفاوت انجام می شود. همانطور که از نام گیربکس مشخص است، مدل CVT دارای نسبت دنده های بی نهایت برای متعادل کردن قدرت و سرعت خودرو است و اگرچه مفهوم ضریب دنده برای گیربکس های CVT استفاده می شود، اما این نوع گیربکس مانند معمولی به دنده های فیزیکی متکی نیست. جعبه دنده های اتوماتیک در خودرویی با گیربکس CVT، نیروی تولید شده توسط موتور از طریق سیستم تسمه و قرقره (به جای سیستم سیاره ای) به جعبه دنده ارسال می شود. در این نوع گیربکس، قرقره اصلی به میل لنگ و قرقره دوم به شفت متصل می شود. تسمه نیز این قطعات را به یکدیگر متصل می کند.
همانطور که خودرو حرکت می کند، ماژول کنترل گیربکس و سیستم هیدرولیک قطر قرقره ها و موقعیت تسمه در اطراف آنها را برای کنترل انتقال نیرو تنظیم می کنند. هر ترکیب قرقره و تسمه به عنوان نسبت دنده خاص خود عمل می کند که منجر به نسبت دنده بی نهایت در یک گیربکس CVT می شود که در نتیجه یک سواری نرم و راحت را به همراه دارد.
یک گیربکس اتوماتیک معمولی عملکرد بهتر و تعمیر و نگهداری آسان تری دارد
مبدل گشتاور در یک گیربکس اتوماتیک معمولی کمک می کند تا گشتاور راه اندازی موتور را چند برابر کند و در نتیجه حرکت اولیه ماشین نرم تر شود. برای بهینه سازی عملکرد خودرو در شرایط مختلف، سازندگان خودرو معمولا حالت های رانندگی مانند Comfort، Eco، Normal، Sport و … را ارائه می کنند. گیربکس اتوماتیک تعویض دنده ملموس تری دارد و احساس سبکی یا چرخش دنده ها بهتر منتقل می شود که به معنای رانندگی جذاب و آشناتر برای راننده است.
اگرچه گیربکس های اتوماتیک معمولی به دلیل استفاده آسان و قابلیت اطمینان بالا شناخته شده اند، اما مصرف سوخت بالاتری نسبت به گیربکس های دستی و CVT دارند. برای کاهش مصرف سوخت خودروهای دارای این نوع گیربکس شاهد افزایش دنده های گیربکس هستیم تا خودرو در سرعت های بالا سوخت کمتری مصرف کند. اگرچه این گیربکس ها گران تر از انواع CVT هستند، اما هزینه های نگهداری آنها کمتر است. اگر یک گیربکس اتوماتیک معمولی خراب شود، گاراژهای زیادی برای رفع مشکلات آنها وجود خواهد داشت. نقطه ضعف آنها تأخیر در سوئیچینگ است که در شتاب های بالا رخ می دهد. علاوه بر این، برخی از گیربکس های اتوماتیک معمولی می توانند در یافتن دنده صحیح در شرایط رانندگی خاص دچار سردرگمی شوند.
گیربکس CVT سواری نرمتر و مصرف سوخت کمتری را فراهم میکند
گیربکس های CVT مصرف سوخت بهتری را ارائه می دهند و سواری نرم تر را در اولویت قرار می دهند. گیربکس CVT خود سبکتر از گیربکس معمولی است و بنابراین معمولاً در خودروهای هیبریدی استفاده می شود. فقدان دنده های فیزیکی باعث شده است که گیربکس CVT نسبت دنده کامل را حفظ کند که هر گونه تاخیر در تعویض دنده یا سردرگمی گیربکس را از بین می برد. به همین دلیل است که خودروهای دارای گیربکس CVT سواری نرم و راحت تری دارند. البته این نوع گیربکس ها برای رانندگی های اسپرت و هیجان انگیز مناسب نیستند، اما خودروسازان اخیراً اهرم های تعویض دنده را بر روی برخی از محصولات خود نصب کرده اند که هدف آن شبیه سازی ضریب دنده های گیربکس های سنتی است تا مدل های CVT بتوانند آن ها را انجام دهند. مثل ماشین های معمولی احساس کنید نکته پایانی این است که گیربکس های CVT نسبت به گیربکس های اتوماتیک معمولی طول عمر کمتری دارند.
نصب گیربکس CVT در خودروهای اقتصادی
به دلیل هزینه های تولید و مصرف سوخت کمتر، گیربکس های CVT به طور فزاینده ای در خودروهای اقتصادی و ارزان قیمتی مانند تویوتا کمری، هوندا سیویک و هیوندای الانترا نصب می شوند. خودروهای دیگری مانند میتسوبیشی میراژ، نیسان ورسا و شورولت تراکس نیز چنین گیربکسی دارند. در واقع، تا زمانی که به دنبال گیربکس اتوماتیک نباشید، گیربکس CVT به احتمال زیاد نیاز شما را برآورده می کند. گیربکس اتوماتیک با مبدل گشتاور در خودروهای ارزان قیمت به دلیل هزینه های بالای تولید یافت نمی شود. البته برخی خودروها مانند هیوندای سوناتا، تویوتا راو 4 و فورد موستانگ دارای گیربکس اتوماتیک معمولی هستند.