گزارش کردن خبرگزاری مهر به گزارش دانشگاه تربیت مدرس، مراسم گرامیداشت روز پژوهش و فناوری دانشگاه تربیت مدرس و تجلیل از پژوهشگران برتر امروز شنبه 3 آذرماه در تالار شهید چمران برگزار شد.
در این مراسم که همزمان با مراسم روز پژوهش پردیس علوم انسانی برگزار شد، دکتر حجت; رئیس دانشگاه تربیت مدرس با تبریک هفته پژوهش ابراز امیدواری کرد: این هفته بهانه ای باشد تا دانشگاه و کشور در حوزه علمی پژوهشی گام های بهتر و موثرتری بردارند و به پژوهشگران و پژوهشگران کمک بیشتری کنند. .
وی با تاکید بر اینکه وجود منابع غنی در کشور به تنهایی باعث ایجاد ثروت نمی شود، گفت: مواد اولیه به خودی خود ارزشی ندارد و زمانی که با فکر و فناوری به کالا تبدیل شود، ارزشمند می شود و امروز در بسیاری از بسترها شاهد آن هستیم. نرم افزارها متکی به هیچ ماده خام نیستند و تنها اتکای آنها به فکر و فناوری است. مواد خام مهم هستند، اما می توان ثروت را از طریق تحقیق، نوآوری و خلاقیت ایجاد کرد.
باید برای افزایش شاخص پیچیدگی اقتصادی در کشور تلاش کنیم
رئیس دانشگاه به شاخص پیچیدگی اقتصادی اشاره کرد و توضیح داد: این شاخص شامل محدوده 3 و -3 است که عدد 3 نشان دهنده شاخص مبتنی بر فناوری و عدد -3 نشان دهنده شاخص بر اساس خام فروشی است. مواد شاخص پیچیدگی اقتصادی در ایران عدد منفی 19 درصد است که نشان می دهد ما کشوری متکی به مواد اولیه هستیم نه فناوری و باید تلاش کنیم این شاخص را بالا ببریم.
وی با تشریح شاخص ثروت تولید ناخالص داخلی و درآمد سرانه ناخالص چند کشور، خاطرنشان کرد: اگر شاخص پیچیدگی اقتصادی و تولید ناخالص داخلی یک کشور بالا باشد، آن کشور کشوری ثروتمند است که ثروت خود را با مغز تامین کرده است نه با مغز. مواد اولیه باید به این سمت حرکت کنیم تا به جای وابستگی به مواد اولیه، به ارزش افزوده و تحقیق و فناوری بیشتر توجه کنیم.
حجت یادآور شد: همانطور که نفت و فرآورده های نفتی قاچاق می شود، مغزها نیز به خارج از کشور مهاجرت می کنند و باید این معضل نگران کننده را مورد توجه و بررسی قرار دهیم.
راه حل مشکلات جامعه قطعا دانشگاه است
در ادامه دکتر محمد جوان معاون پژوهشی و فناوری ریاست جمهوری در سخنانی به مناسبت هفته پژوهش گفت: بحمدالله برای حدود 10 هزار دانشجوی کارشناسی ارشد و دکتری تربیت مدرس فرصت رشد و تعالی فراهم شده است. دانشگاه و این دانشجویان قطعاً در خانواده خود هستند.» آنها دارای اقتدار اجتماعی و علمی هستند و تلاش ما این است که این اقتدار را در جامعه چند برابر کنیم و تأثیرگذاری چندگانه داشته باشیم.
وی با بیان اینکه راه حل مشکلات جامعه قطعاً دانشگاه خواهد بود، گفت: ما در دانشگاه با تحقیقات علمی در جهت رفع مشکلات و مسائل مردم گام برمی داریم و انشاالله بتوانیم با انجام صحیح وظایف خود نقطه اتکای در کشور باشیم. .
معاون پژوهشی و فناوری رئیس جمهور خاطرنشان کرد: دانشگاه تربیت مدرس جایگاه خوبی دارد و باید در حفظ و ارتقای آن تلاش کرد و با تلاش و برنامه ریزی مناسب افت برخی از شاخص ها را که در همه دانشگاه های کشور مشاهده می شود جبران کرد. دانشگاه جبران
در شرایط سخت اقتصادی، اصالت مهم پژوهش را فراموش نکنیم
وی تصریح کرد: مهمتر از آمار و ارقام، انجام تحقیقات اصیل است که مبتنی بر صداقت، شفافیت و قوام تحقیق و مستند و اخلاقی باشد. ارزش آمار زمانی است که اصالت مهم پژوهش را در شرایط سخت اقتصادی فراموش نکنیم.
این جوان خاطرنشان کرد: در تلاش هستیم تا با کمک هیئت رئیسه دانشگاه میزان پژوهش را از اعتبارات دانشگاه بازیابی کنیم و برخی رویه ها در حال بررسی و اصلاح است. همچنین لازم است در صرف بودجه های پژوهشی دقت شود و بودجه های پژوهشی صرفاً برای اهداف پژوهشی هزینه شود.
وی در ادامه بر لزوم تفکیک حسابهای پژوهشی از سایر حسابهای دانشگاهی، توزیع عادلانه اعتبارات پژوهشی بین اساتید بر اساس شاخصهای عملکردی و عدم مراجعه به معاونت پژوهشی برای اخذ اعتبارات پژوهشی تاکید کرد.
یارانه های پژوهشی 5 برابر می شود
معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه تربیت مدرس از افزایش کمک هزینههای پژوهشی خبر داد و گفت: میزان کمک هزینههای پژوهشی حدود 5 برابر میشود و با تمرکززدایی هزینههای کمک هزینه، هر یک از اعضای هیئت علمی میتوانند تصمیم بگیرند که کدام کمک هزینه را در کجا هزینه کنند.
وی ادامه داد: مبلغ پرداختی برای پایان نامه ها و پایان نامه ها به صورت کمک هزینه اجرا می شود و این مبلغ دارای «سقف و کف» خواهد بود و بودجه آن از طریق کمک هزینه دانشجویی در اختیار اعضای هیات علمی قرار می گیرد.
جوان اضافه کرد: جلوی کمک بلاعوض را می گیریم و سعی می کنیم کمک های بلاعوض را عادلانه از وضعیت منفی خارج کنیم. علاوه بر این، کالج ها باید به دانشجویان بیشتری اجازه دهند تا پایان نامه ها و پایان نامه های خود را با اساتیدی تعریف کنند که می توانند هزینه بیشتری برای کار تحقیقاتی خود بپردازند.
وی با تاکید بر لزوم حمایت از اساتید جوان دانشگاهی گفت: این اساتید برای ماندن در کشور باید حمایت های لازم را داشته باشند و نسل آینده ما از داشتن دانشمندان توانمند بی نصیب نمی ماند و در این راستا اعضای جوان هیات علمی کم تجربه هستند. در دانشگاه، کمک هزینه پس از استخدام اعطا می شود.
وی همچنین بر لزوم توجه به دانشجویان فوق دکتری و استفاده از محققین حرفه ای در آزمایشگاه ها برای کمک به ارتقای کیفیت تحقیقات دانشجویی تاکید کرد.
بودجه 25 میلیارد تومانی برای تجهیز آزمایشگاه ها
جوان یادآور شد: برای تجهیز آزمایشگاه های دانشگاهی و تامین و تجهیز دستگاه های کوچک تا پایان سال حدود 25 میلیارد تومان بودجه در نظر گرفته می شود و اولویت ما آزمایشگاه های دولتی مرکزی دانشکده ها و پردیس ها است.
وی با بیان اینکه دانشگاه باید در برخی از حوزه های مهم به مسئولیت علمی و اجتماعی خود عمل کند، خاطرنشان کرد: هوش مصنوعی، میکروالکترونیک و ایمنی مواد غذایی از جمله مواردی است که دانشگاه باید توانمندی های خود را به منصه ظهور برساند.
معاون پژوهشی و فناوری رئیس جمهور خاطرنشان کرد: به تدریج آیین نامه پژوهشی دانشگاه را ساده و دقیق می کنیم و نسخه جدیدی از آن را معرفی می کنیم و مواردی نیز با توجه به تمرکززدایی به دانشکده ها واگذار شده است و نقش معاونت تحقیقات نظارت دقیق و سختگیرانه خواهد بود.
افزایش کپی رایت مقالات در دانشگاه تربیت مدرس
در ادامه این مراسم دکتر عیسی متقی زاده مدیرکل حوزه ریاست دانشگاه ضمن خیرمقدم به روز و هفته پژوهش، آذرماه را بهار پژوهش توصیف کرد و گفت: در هفته پژوهش فعالیت ها و سخنرانی های بسیاری در حوزه های مختلف برگزار می شود. دانشکده ها با توجه به اهمیت پژوهش میان رشته ای، می توان موضوعی را در دانشکده های مختلف مطرح کرد و فعالیت ها و سخنرانی هایی پیرامون آن ترتیب داد تا به نتایج بهتری دست یافت.
وی افزود: بیش از دو ماه از فعالیت هیات مدیره جدید می گذرد و در این مدت همواره به توسعه فعالیت های پژوهشی توجه شده است. به عنوان مثال افزایش هزینه پایان نامه/پایان نامه و افزایش کپی رایت مقالات از جمله مصوبات هیات مدیره است و امیدواریم در آینده ایده های دیگری نیز مورد تایید قرار گیرد.
متقی زاده به کارهای تحقیقاتی و نتایج آن در طول چهل سال فعالیت دانشگاه اشاره کرد و تصریح کرد: در این سال ها فعالیت های تحقیقاتی زیادی انجام داده ایم که نتایج خوبی داشته است اما مشکل کجاست که هنوز نتوانسته ایم مشکل را حل کنیم. بسیاری از مشکلات کشور در حل تعارضات موجود، مشکلات اجتماعی، اقتصادی، زیست محیطی، آلودگی هوا و غیره؟
وی افزود: آیا دانشگاه های ما هنوز نسل دوم هستند یا می توانیم وارد فاز جدیدی شویم؟ آیا دولت به این نتیجه رسیده است که به دانشگاه ها اعتماد کند و حل برخی مشکلات گسترده جامعه را به دانشگاه بسپارد؟ یا شاید دانشگاه هایمان را تعطیل کرده ایم و باید اعلام کنیم که می توانیم این یا آن مشکل را حل کنیم؟ اینکه حاکمان به دانشگاه اعتماد ندارند یا برعکس هر کدام نقشی دارند که ما نتوانستیم به وظیفه خود یعنی حل مشکلات جامعه عمل کنیم. این حلقه مفقوده را باید برای حل مشکلات کشور پیدا کرد.
متقی زاده در پایان ابراز امیدواری کرد که دانشگاه با کارهای جدید و ابتکاری که انجام می دهد مثل همیشه بدرخشد و به پیشرفت کشور کمک کند.
در ادامه، دکتر محمد باجیان، مدیر پژوهش و نوآوری دانشگاه به تشریح شاخص های انتخاب پژوهشگر برتر در هفته پژوهش پرداخت و گفت: شاخص های انتخاب پژوهشگر برتر برگرفته از معیارهای رایج در سیستم های معتبر برای رتبه بندی دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی و بهترین ها است. محققان آنها هم در سطح کالج و هم در سطح دانشگاه مورد تقدیر قرار می گیرند.
سخنرانی دکتر شیخ جباری، عضو پژوهشکده فیزیک پژوهشکده دانش بنیادی با عنوان «معنا و مفهوم پیشرفت در علم» از دیگر بخشهای این مراسم بود.
در پایان این مراسم از پژوهشگران برجسته دانشگاه تقدیر به عمل آمد.
اسامی برترین پژوهشگران دانشگاه تربیت مدرس اینجا ببینید