به گزارش خبرنگار تابناک از استان گلستاناستان به عنوان قطب کشاورزی شمال کشور در سال های اخیر جایگاه ویژه ای در تامین بذر گندم و کودهای مورد نیاز کشاورزان به دست آورده است. این استان نه تنها در تامین امنیت غذایی نقش اساسی دارد، بلکه می تواند الگویی برای سایر حوزه ها باشد.
تولید 1800 تن بذر گندم در سال جاری
یکی از مهمترین دستاوردهای گلستان در سال جاری تولید 2800 تن بذر گندم و کسب رتبه اول کشوری است. به گفته مجید محمدی، رئیس شرکت خدمات کشاورزی گلستان، تولید بذر امسال نسبت به سال گذشته 5 درصد افزایش داشته است. این رشد در حالی رخ داده است که برخی از استان ها هنوز با کمبود بذر و کود مواجه هستند. وی تاکید می کند که استفاده از خود بذر به دلیل نبود خدا و عدم نظارت کارشناسانه می تواند منجر به کاهش بهره وری زمین های کشاورزی شود. در این راستا توزیع بذر استاندارد و نظارت بر فرآیند کاشت نقش مهمی در بهبود عملکرد کشاورزان گلستانی دارد.
تامین کودهای فسفاته و نیتروژنه از دیگر اولویت های گلستان است. بر اساس گزارش ها در تابستان امسال 6 هزار و 800 تن کود فسفاته وارد کشور شد که 6 هزار تن آن به گلستان توزیع شد. همچنین 6000 تن کود نیتروژن برای استان وجود دارد که 6000 تن تاکنون توزیع شده و مابقی تا پایان سال به دست کشاورزان می رسد.
محمدی با اشاره به اینکه کودهای شیمیایی نقش مهمی در ارتقای کیفیت محصولات کشاورزی دارند، گفت: استفاده غیر کارشناسی از کودها یکی از دلایل اصلی کاهش کیفیت محصولات و بازگشت برخی محموله ها در فرآیند صادرات است.
گلستان یکی از تولیدکنندگان اصلی گندم در کشور است
گلستان به عنوان یکی از تولیدکنندگان اصلی گندم در کشور با مدیریت صحیح منابع و استفاده از دانش فنی توانسته است نیاز داخلی خود را تامین کند اما بخش زیادی از بذر گندم کشور را نیز تامین می کند. اگرچه این دستاوردها پتانسیل بالای استان را نشان می دهد، اما چالش هایی مانند وابستگی به واردات کودهای فسفاته، مصرف ضعیف کود و نیاز به آموزش کشاورزان همچنان از موانع جدی توسعه پایدار کشاورزی گلستان است.
به گفته رئیس شرکت خدمات حمایتی کشاورزی گلستان، 134 دلال بذر و کود در استان مشغول به کار بودند که امسال 6 دلال دیگر در این استان حضور داشتند.
مجید محمدی در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار تابناک گلستان وی گفت: مودم مورد نیاز شرکت هم از طریق منابع داخلی و هم از طریق واردات تامین می شود.
وی گفت: کود فسفاته یکی از کودهای وارداتی است که نقش مهمی در کشاورزی دارد.
محمدی ادامه داد: تولید کودهای فسفاته نیاز به خاک معدنی دارد و به دلیل خاک کم آن در کشور مجبور به واردات آن از کشورهایی مانند چین هستیم.
وی با بیان اینکه تابستان امسال 52 هزار و 500 تن از این کود وارد ایران شد، گفت: سهم استان 4 هزار تن بوده و اخیرا دومین کشتی حامل کود فسفاته وارد کشور شده و 5 هزار تن است.
وی افزود: کود نیتروژن یکی دیگر از کودهای مهم در فرآیند تولید مرغوب است که سهم استان 117 هزار تن است که تاکنون 67 هزار تن و 50 هزار تن تا پایان سال توزیع می شود.
رئیس شرکت خدمات کشاورزی گلستان خاطرنشان کرد: 120 درصد از سطح نیتروژن استان تامین شده و در تامین و ذخیره سازی سه نوع کود در استان کمبودی نداریم.
نه تنها نه تنها تولید بذر را کاهش داده ایم، بلکه تولید را نیز افزایش داده ایم
محمدی همچنین درباره تامین بذر گندم که محصولی استراتژیک برای کشور است، گفت.
وی گفت: خوشبختانه نه تنها کمبود تولید بذر داشته ایم، بلکه تولید را افزایش داده ایم.
محمدی همچنین با بیان اینکه در برخی موارد استفاده از بذرهای انفرادی باعث کاهش تولید می شود تصریح کرد: این بذرها به دلیل عدم تجربه کافی و عدم تجربه کافی در زمینه سلامت بذر توسط کارشناسان و عدم پیش بینی برداشت برای محصول کشاورز مضر است.
وی افزود: استفاده از کارشناسان کشاورزی در استفاده از کودهای فسفاته، نیتروژنی و کاتاسیوم در کنار بذر مرغوب محصول بسیار مهمی در تولید محصولات زراعی دارد.
به گفته محمدی گلستان، کشور در تامین کود رتبه دوم را دارد و با تامین بخش زیادی از بذر گندم گلستان رتبه اول را در کشور داریم.
رئیس شرکت حمایت از کشاورزی گلستان با بیان اینکه این کود ناسالم است، گفت: استفاده از این کودها باید کارشناسی شده و یکی از دلایلی است که گاهی اوقات محصولات کشاورزی و حتی در مواردی تولید کشاورزان است. بازده در فرآیند صادرات استفاده نامتعادل از کودهایی است که بیشتر از خاک از کود استفاده می کنند.
به گفته وی، کود مورد نیاز قبل از مصرف باید با خاک متخصصی که محصول در آن تولید می شود استفاده شود.