به گزارش «تابناک» به نقل از تسنیم، هنوز چند ماهی از روی کار آمدن دولت چهاردهم نگذشته بود که فعالان اقتصادی آن دولت به بهانه اصلاحات اقتصادی بسیاری از قیمت ها را تعدیل کردند. در این 100 روزی که از آغاز به کار دولت چهاردهم می گذرد، جدا از اینکه شاهد افزایش چشمگیر نرخ ارز و طلا و سکه هستیم، اخیرا اخبار نگران کننده ای نیز در خصوص تعدیل قیمت سایر کالاها و خدمات منتشر شده است.
1- قیمت خودرو 30 درصد افزایش یافت.
دو روز پیش بر اساس لیست قیمت جدیدی که منتشر شد، میانگین قیمت محصولات ایران خودرو و سایپا 30 درصد افزایش یافت. البته برخی از محصولات 30 درصد قیمت بالاتری دارند و برخی نیز 20 درصد قیمت بالاتری به خود دیده اند.
2- تعرفه گاز گران شده است
اخیراً شورای اقتصاد به وزارت نفت با همکاری سازمان برنامه و بودجه کشور، وزارت امور اقتصادی و دارایی و وزارت صنعت، معدن و تجارت اجازه داد تا در اسرع وقت تعرفه جدید گاز برای خانوارها را وضع کنند. بخش با اثرات بازدارنده مشهود برای مصارف غیر متعارف و غیرضروری برای توسعه و ارائه به هیئت وزیران برای تصویب.
3- تعرفه برق خانگی به زودی گران می شود؟
اخیراً وزارت نیرو با ابلاغیه افزایش قیمت نیروگاه ها، سقف هر کیلووات انرژی در بازار برق را از 1060 ریال به 1620 ریال در هر کیلووات ساعت افزایش داد.
رئیس سابق سازمان برنامه و بودجه افزایش 60 درصدی قیمت خرید نیروگاه ها را دلیل افزایش حداقل 60 درصدی قیمت برق مشترکان می داند.
4- شایعه افزایش قیمت بنزین
اخیرا حجت الله میرزایی، رئیس مرکز تحقیقات اتاق بازرگانی در بیانیه ای اعلام کرد: در حال حاضر هیچ برنامه ای برای حامل های انرژی در بودجه وجود ندارد، اما در جلسه ای که هفته گذشته 10 اقتصاددان با رئیس جمهور برگزار کردند، در پایان در این جلسه آقای رئیس جمهور گفتند که باید قیمت منابع انرژی را با توجه به تورم تعدیل کنیم، بنابراین پیش بینی می شود قیمت انرژی به ویژه بنزین در سال جاری حدود 30 تا 40 درصد افزایش یابد. 1404 .
5- واردات بنزین فوق العاده معاف است
اخیراً شورای دولت واردات و توزیع سوپر بنزین توسط اشخاص حقوقی با قیمت غیر یارانه ای را تصویب کرد. این رزولوشن یعنی حذف بنزین سوپر 3500 تومان و فروش آن با قیمت بسیار بالاتر. از سوی دیگر دولت حدود 20 درصد یارانه سوپر بنزین را پرداخت می کند و با این آزادسازی احتمالا این هزینه 20 درصدی از بودجه حذف می شود.
برخی کارشناسان تصمیم دولت مبنی بر آزادسازی واردات و توزیع بنزین فوق العاده با قیمت بدون یارانه را در پی حذف یارانه ای سوخت جت در بودجه 1404، دومین گام دولت در راستای آزادسازی قیمت ها یا ابلاغیه ردیف سوم ارزیابی می کنند. بر اساس این تحلیل بیانیه ای رسمی نداده است.
6- قیمت سوخت جت 1100 درصد افزایش یافت
از سوی دیگر دولت در اولین گام اصلاح یارانه انرژی تصمیم گرفت تا قیمت سوخت جت را به جای ۶۰۰ تومان فعلی به لیتری ۶۶۰۰ تومان افزایش دهد. در حال حاضر قیمت هر لیتر سوخت جت معادل 30 هزار تومان است، اما یارانه ای که دولت اعطا می کند، شرکت های هواپیمایی تنها 600 تومان برای هر لیتر بنزین می پردازند.
به طور متوسط روزانه حدود 4 تا 4.5 میلیون لیتر سوخت جت در هواپیماهای مسافربری مصرف می شود که معادل 1.65 میلیارد لیتر در سال است. این به معنای یارانه قابل توجه 1 میلیارد دلاری انرژی برای ثروتمندان است که بار قابل توجهی بر دوش دولت است.
بلیط قطار 7 تا 5 ستاره 30 درصد افزایش قیمت داشت.
اخیراً در پیش فروش بلیت قطارهای مسافری آذرماه امسال با مجوز راه آهن جمهوری اسلامی ایران، قیمت بلیت قطارهای 5 ستاره حدود 30 درصد افزایش یافت. این در حالی است که در پیش فروش های قبلی، قیمت بلیت قطار 5 ستاره حدود 995 هزار تومان بود، اما در پیش فروش دی ماه 1403. قیمت این نوع بلیت به یک میلیون و 285 هزار رسید. تومان یعنی رشد 29.2 درصدی.
8- شیر خام و لبنیات گران شد
در پایان شهریورماه با مجوز دولت، قیمت جدید شیرخام با میزان چربی 3.2 درصد، 18 هزار و 100 تومان تعیین شد.
دبیر انجمن صنایع لبنی پس از افزایش قیمت شیرخام گفت: از 16 مهرماه امسال قیمت لبنیات 30 درصد افزایش داشته که با توجه به تغییر قیمت شیر خام 14 درصد افزایش قیمت را شامل می شود. شیر خام و 16 درصد از هزینه های سربار تولید.
از این رو در گذشته 4 نوع فرآورده شیری تحت نظارت بازار شامل 400 گرم پنیر UF، 2.5 کیلوگرم ماست دابه، یک لیتر شیر کم چرب و 900 گرم شیر نایلون به صورت جداگانه و با تعیین میزان مورد بررسی قرار گرفت. -به نام قیمت های حمایتی تنظیم شده توسط بازار، اعلام شد که این تقسیم بندی اکنون لغو شده است.
9- نان در تهران گران شده است
رئیس اتحادیه نانوایان سنتی تهران در 19 شهریور گفت: با موافقت وزارت کشور تغییرات قیمتی برای کارتخوان های تحویل نان اعمال شد.
بر این اساس نان سنگی ساده از 3 تا 5 هزار تومان رسید، همچنین نان بربری ساده با آرد نوع یک از 1800 تومان به 2500 تومان و نان بربری ساده با آرد نوع دو از 2500 تومان 3 هزار و 500 تومان رسید.
قیمت نان لواش با آرد نوع یک از پانصد تومان به هفتصد تومان و قیمت لواش نوع دو از ششصد و پنجاه تومان به نهصد تومان افزایش یافت.
علاوه بر این، قیمت نان سنتی تافتون با آرد نوع یک از 900 تومان به 1260 تومان و نوع دو از 1200 به 1500 تومان رسید، همچنین قیمت نان تافتون دستگاهی با آرد نوع یک از 700 تومان به 850 تومان و نوع دو رسید. از 1000 به 1200 تومان تغییر کرد.
10- قیمت کالاهای ضروری و غیر ضروری گران می شود
سایر کالاهایی که در بودجه 1404 افزایش قیمت خواهند داشت، کالاهای اساسی خواهند بود. لازم به ذکر است با توجه به حذف 3 میلیارد دلار از ارز در نظر گرفته شده برای این کالاها در رابطه با بودجه سال جاری و همچنین تغییر نرخ ارز از 28500 به حداقل 38500 تومان در سال 1393، آیا شاهد افزایش قیمت کالاهای اساسی خواهیم بود؟
اما در سال آینده علاوه بر قیمت کالاهای اساسی، به دلیل افزایش دو برابری نرخ ارز محاسبه شده در گمرک (از 28 هزار و 500 تومان به 55 هزار تومان) قطعاً کالاهای غیر اساسی نیز افزایش خواهد یافت.
لازم به ذکر است که نرخ رشد تراز نیما با استقرار تیم اقتصادی دولت چهاردهم افزایش چشمگیری داشته است به طوری که نرخ نیما از حدود 43 تا 44 هزار تومان هم اکنون به 51 هزار تومان رسیده است.
لازم به ذکر است که بسیاری از کارشناسان معتقدند افزایش قیمت نیما به طور مستقیم منجر به افزایش قیمت کالاهای وارداتی و در نهایت افزایش تورم می شود.