9.392.000.000.000 تومان چقدر پول نقد در جیب مردم است؟ – درخشان


9.392.000.000.000 تومان چقدر پول نقد در جیب مردم است؟

با افزایش حجم نقدینگی به مرز 9 هزار همت، سوالات زیادی در خصوص تاثیرات این تغییرات بر اقتصاد کشور مطرح شد. به طور مشخص چه مقدار از این نقدینگی به صورت قبوض و نقد در اختیار مردم است؟ آیا حجم بالای نقدینگی به راحتی در اختیار مردم قرار می گیرد یا این پول ها واقعا در سیستم بانکی حبس شده و بیشتر در بخش شبه پول دفن شده است؟

گزارش کردن خدمات اقتصادی تابشی; بر اساس آخرین آمار منتشر شده در آبان 1403 م. حجم نقدینگی در اقتصاد ایران به 9 میلیون و 392 هزار میلیارد تومان رسید. این رقم نسبت به سال گذشته 28.1 درصد رشد نشان می دهد.

نقدینگی به دو بخش عمده تقسیم می شود: پول و شبه پول. بر اساس این آمار در آبان ماه سال جاری حجم پول به بیش از 2 میلیون و 250 هزار میلیارد تومان رسید که تنها 24 درصد نقدینگی کشور است. این در حالی است که 76 درصد نقدینگی، یعنی. 7 میلیون و 141 هزار میلیارد تومان در بخش شبه پول متمرکز شده است.

اسکناس و دستگاه های نقدی؛ 1.6 درصد از کل نقدینگی کشور

اسکناس و پول در دست مردم به عنوان تنها بخش محسوس نقدینگی در آبان ماه امسال به 148 هزار میلیارد تومان رسید. این عدد تنها معادل آن است 1.6 درصد از کل نقدینگی کشور است این مقدار نسبت به شب بیرم اندکی 0.3 واحد درصد کاهش داشته است.

اما نکته مهم این است که نسبت به آبان ماه سال گذشته اسکناس و مسکوک در دست مردم 17.6 درصد رشد داشته است. در دلار 68 هزار و 400 تومانی مرکز مبادلات، این رقم معادل حدود 2 میلیارد و 163 میلیون دلار است. به نظر می رسد این افزایش نشان دهنده روند رو به رشد تقاضا برای نقدینگی محسوس باشد.

سهم سپرده های بصری در شبکه بانکی

سپرده های تقاضایی که بیشتر به عنوان ابزارهای مالی سریع و بدون بهره شناخته می شوند، 22.4 درصد از نقدینگی کشور را تشکیل می دهند. در نوامبر سال جاری هیچ سپرده های مطالبه شده به بیش از 2 میلیون و 102 هزار میلیارد تومان رسید که نسبت به سال گذشته 28.4 درصد افزایش داشت.. این قسمت از نقدینگی به دلیل دسترسی آسان مردم در هر زمان و بدون محدودیت به آن نقش بسیار مهمی در اقتصاد کشور دارد و نشان دهنده تمایل بیشتر مردم به نگهداری تمکن مالی خود در حساب های بانکی به جای اسکناس است.

پول کاذب که شامل سپرده‌های کوتاه‌مدت و یک ساله می‌شود، بخش عمده‌ای از نقدینگی کشور را تشکیل می‌دهد. در آبان 1403 میزان پول های تقلبی به 7141000 میلیارد تومان رسید. این بخشی از نقدینگی که در دسترس مردم نیست نقش زیادی در فشار تورمی و کاهش ارزش پول ملی دارد.

به گزارش تابناک؛ آمار و ارقام نشان می دهد که نقدینگی بالا و حجم عظیم شبه پول چالشی برای اقتصاد کشور و تصمیم گیران در دولت است. تنها 24 درصد نقدینگی به صورت نقد و سپرده های مطالبه در اختیار مردم است و مابقی به صورت شبه پول است که نمی توان آن را بلافاصله به پول تبدیل کرد و باید به عنوان وسیله ای برای تامین مالی پروژه ها استفاده شود. که تاثیر مثبتی بر رشد اقتصادی دارد.