آخرین آمار بانک مرکزی حاکی از آن است که معادل سه میلیارد و 782 میلیون دلار به صنعت حمل و نقل و خودرو اختصاص یافته که ارز نیمایی بیشترین سهم را از درآمد ارزی در بین سایر صنایع به خود اختصاص داده است. صنعت حمل و نقل موتوری از ابتدای سال جاری تا 30 آبان ماه سال جاری در مجموع پنج میلیارد و 942 میلیون دلار ارز (از طریق تامین ارز نیما و واردات در مقابل صادرات) دریافت کرده است.
به گزارش سرویس اقتصادی «تابناک»، با وجود اینکه ارز دولتی زیادی صرف شرکت های خودروسازی داخلی شد اما در عمل جز زیان انباشته در صورت های مالی و کاهش تولید نتیجه دیگری نداشتند. این در حالی است که سال هاست این دو خودروساز بزرگ کشور (ایران خودرو و سایپا) محصولات خود را به نام تولید ملی به قیمت ارز به مردم می فروشند و هر زمان که قیمت سهام افزایش پیدا کند، زیر به بهانه تحریم ها و گران شدن دلار قیمت محصولات خود را نیز افزایش دادند.
جدا از افزایش قیمت محصولات به دلایل مختلف، نه مردم از کیفیت خودروها راضی بودند و نه دولت از کارنامه عملکردی این دو خودروساز راضی بود. از سوی دیگر، ممنوعیت 26 ساله واردات خودرو به کشور یا اعمال تعرفه های بسیار بالا بر واردات خودرو، عملاً به انحصار خودروسازان داخلی و حمایت نامحدود از خودروسازان داخلی در قالب معافیت های مالیاتی دامن زد.
صورتهای مالی شش ماهه ایران خودرو در نیمه اول سال این نشان می دهد که این شرکت خودروسازی پس از 186 روز فعالیت و تولید، بیش از 11.798 میلیارد تومان زیان خالص ایجاد کرده است. زیان بزرگی که هر ماه معادل ۲ هزار میلیارد تومان و هر روز ۶۳ میلیارد و ۴۳۵ میلیون تومان است. ارقامی که بزرگترین خودروساز کشورمان را نشان می دهد هر 60 دقیقه بیش از 2 میلیارد و 643 میلیون تومان زیان (خالص) او به ضررهای گذشته اضافه کرد.
سایپا چطور؟
همچنین گزارش صورت های مالی سایپا در کدال نشان می دهد که شرکت سایپا در نیمه اول سال در حال حاضر مانند گذشته در مدار ایجاد خسارات در حرکت است و در شش ماه فعالیت بیش از 7 هزار و 327 میلیارد تومان زیان خالص شکل را ایجاد کرده است هر ماه معادل هزار و 221 میلیارد تومان و هر روز معادل 39 میلیارد و 393 میلیارد تومان بوده است
با وجود ارز دولتی تخصیص یافته به این دو خودروساز و معافیت های مالیاتی مختلف، با توجه به زیان انباشته سایپا و ایران خودرو، به نظر می رسد نه تنها ارزهای دولتی دریافتی آنها بهبودی در عملکرد آنها نداشته، بلکه به فکر ارتقا نیز نبوده است. محصولات آنها اینجاست، دقیقاً پنج میلیارد و 942 میلیون دلار اختصاص یافته به صنعت حمل و نقل موتوری از ابتدای امسال تا 30 آبان امسال در کجا هزینه شده است؟