یکی از مهم ترین قوانین سال های اخیر، الزام دولت به تامین نیاز سالانه مسکن کشور است. قانونی با عنوان جهش تولید مسکن که در ماده 1 به صراحت آمده است: دولت مکلف است بر اساس اطلاعیه وزارت راه و شهرسازی مستند به مطالعات «استاد مسکن» نیازهای سالانه مسکن کشور را تأمین کند. طرح»، در مناطق شهری و روستایی و به نحوی برنامه ریزی و اقدام شود که طی چهار سال اول اجرای این قانون، سالانه به طور متوسط حداقل یک میلیون واحد مسکونی در کشور به آنها عرضه شود. متقاضیان واجد شرایط براساس قانون ساماندهی و حمایت از تولید و عرضه مسکن و مقررات مربوط.
گزارش کردن خدمات اقتصادی تابشیدر سال 1400 در قانون جهش تولید مسکن که از سوی رئیس مجلس به رئیس دولت سیزدهم ابلاغ شده، تاکید شده است که تا پایان سال 1404. به طور متوسط حداقل یک میلیون مسکن در کشور برای متقاضیان باید ساخته شود و برای اجرای چنین پروژه عظیمی، قانون بانکداری مجاز است هر ساله حداقل 20 درصد از اعتبارات را به پرداخت به سیستم بانکی اختصاص دهد. نرخ سود مصوب شورای پول و آتیار برای بخش مسکن. بنابراین در سال اول (1400) کمتر از 360 هزار میلیارد تومان نخواهد بود و برای سال آینده حداقل منابع این قانون با توجه به نرخ تورم سالانه افزایش می یابد.
اما اکنون که سه سال و چند ماه از ابلاغ این قانون می گذرد، عملکرد بانک ها در پرداخت وام مسکن رضایت بخش نیست و در این میان انتظار می رود بانک ها برای ساخت و ساز مسکن سرمایه گذاری کنند. با این حال رئیس جمهور در یک مصاحبه تلویزیونی وی با انتقاد از دولت گذشته گفت: نگوییم یک میلیون خانه می سازیم، اما نسازیم. ما قبلاً گفته بودیم که سالی یک میلیون خانه می سازیم، چرا آنها را نساختیم؟ قول دادن و فردا نتوانی به آن عمل کنی درست نیست.
پزشکان وی در ادامه انتقادات مسکنی عنوان کرد: قول دادیم یک میلیون خانه بسازیم اما نشد، چرا صادقانه با مردم صحبت نکنیم؟ همه ادعا می کنند که می توانند این کار را انجام دهند. 800 هزار نفر برای مسکن ثبت نام کرده اند، 400 هزار نفر وام گرفته اند، چه چیزی باید بسازند، بیش از 1000 نفر باید انجام دهند، از کجا می خواهند تهیه کنند؟
قانون یا قول؟
چنین گفته ای از اولین مدیر اجرایی کشور در شرایطی است که اول اینکه ساخت یک میلیون واحد مسکونی قانون است نه وعدهدر نتیجه اجرای آن بر عهده دولت است نه فردی که مدعی این کار است.
دوم، انتقاد از دولت به دلیل عدم تامین مالی موثر ساخت و ساز مسکن باید متوجه بانک مرکزی و شبکه بانکی کشور شود.
به گونه ای که بلندپایه ترین مقام بانکی محمدرضا فرزین در شورای دولت چهاردهم حضور دارد و بهتر است رئیس جمهور برای پیگیری پرداخت وجوه نهضت ملی مسکن به فرزین برود.
این در شرایطی است که چند ماهی است بانک مرکزی در برابر اعلام وام های جدید ساخت مسکن مقاومت کرده و حتی صدای اعضای شورای اسلامی را بلند کرده است. به گونه ای که 108 نماینده مجلس در نامه ای به رئیس جمهور خواستار تسریع در ابلاغ وام 800 میلیونی ساخت مسکن شدند و تاکید کردند که این تاخیر چند ماهه بانک مرکزی تبعات نامطلوبی اقتصادی و اجتماعی برای اقشار کم درآمد داشته است.
اما با وجود این نامه ها و پیگیری های رسانه ای، سیاست بانک مرکزی به رهبری فرزین همچنان سکوت در برابر مطالبات مردم و مجلس است.
آقای بزیکیان لطفا به میرداماد سر بزنید
آقای رئیس جمهور بعد از گذشت بیش از 100 روز از آغاز به کار دولت وقت آن است که از اعضای هیئت دولت و تیم اقتصادی خود بپرسید که برای حل مشکلات مردم از جمله تامین اعتبار چه کرده اند؟ ساخت و ساز مسکن
اکنون با گذشت چند ماه از تغییر دولت وقت انتقاد از وضعیت اقتصادی نیست چرا که همه می دانیم چه مشکلات اقتصادی و معیشتی وجود دارد، بلکه راه حل آن پیگیری اعضای هیات دولت است. نمی توان پذیرفت که نفر اول شبکه بانکی در شورای دولت حضور داشته باشد و بخواهد گام موثری برای تامین مالی ساخت و ساز مسکن، ابلاغ وام ساخت و ساز جدید و الزام بانک ها به اجرای قانون برجام بردارد. جهش تولید مسکن و اصرار بر اجرای کند تعهدات بانک ها برای پرداخت تسهیلات مسکن بانک هایی که بسیاری از آنها حتی یک ریال هم به نهضت ملی مسکن پرداخت نمی کنند و فراموش کرده اند مالیات واریز کنند. مجازات مقرر در قانون
قطعا اگر بانک مرکزی بر فعالیت این بانک ها نظارت می کرد، امروز شاهد تسریع در تامین مالی ساخت و ساز مسکن در کشور بودیم. فرآیندی که می تواند به افزایش عرضه خانه ها در بازار و تعدیل قیمت ها کمک کند. اما الان نه بانک ها برای ساخت مسکن وام می دهند و نه بانک مرکزی متعاقب و حداکثری برای اعطای وام ساخت و ساز جدید دارد. همه اینها در حالی است که تورم در بازار مسکن روز به روز در حال افزایش است و خرید مسکن برای بسیاری از مردم به آرزوی دست نیافتنی تبدیل شده است.